Ο Κορσικανός

2,5

Ικανοποιητικό σε επίπεδο ιδεών, αφηγηματικά χαμηλότονο και σκηνοθετικά λιτό δράμα, που όμως δεν απογειώνει ποτέ την έντασή του.

Ο Κορσικανός

Η εναρκτήρια σεκάνς, υπό τους ήχους του «Anemone» των Brian Jonestown Massacre, δίνει τον τόνο ενός κόσμου στον οποίο η βία έχει τον πρώτο λόγο. Από αυτόν έλκεται ο νεαρός Στεφάν (Ζαν Μισελανζελί), ένας ιδεαλιστής αστός και μέλος εθνικιστικής οργάνωσης στην Κορσική των ’90s, ο οποίος επιστρέφει από το Παρίσι στο νησί μετά το θάνατο ενός συμμαχητή του, γνωρίζοντας ότι έχει λίγες πιθανότητες να μείνει ζωντανός.

Λίγοι έξω από τη Γαλλία γνωρίζουν για την αυτονομιστική βία που μαινόταν επί χρόνια στο νησί της Μεσογείου, με κύριο εκφραστή το –αποστρατιωτικοποιημένο πλέον– Εθνικό Μέτωπο Απελευθέρωσης της Κορσικής. και στην οποία εστιάζει ο Τιερί ντε Περετί. Νατουραλιστική αισθητική και λιτή, χαμηλότονη αφήγηση δημιουργούν μια αγχώδη ένταση που σιγοβράζει διαρκώς, καθώς ο Στεφάν βυθίζεται όλο και περισσότερο σε ένα μάταιο κύκλο αίματος. Ο Ντε Περετί επιβάλλει μια αργόσυρτη ατμόσφαιρα η οποία ενίοτε γοητεύει, απαιτεί όμως την υπομονή του θεατή και κυρίως την προσοχή του στους εκτενείς διαλόγους μεταξύ των πρωταγωνιστών. Διότι κατά τη διάρκειά τους αποκαλύπτονται τα βαθύτερα αίτια της αποξένωσής τους από την ηπειρωτική χώρα και τα απωθημένα που τροφοδοτούν στην ουσία το μίσος τους για αυτήν.

Ο Κορσικανός - εικόνα 1

Ο σκηνοθέτης αποδομεί έξυπνα τη λειψή ιδεολογική ταυτότητα της οργάνωσης και θίγει εύστοχα την παρακρατική της φύση, την μπαναλιτέ της βίας και την τοξική αρρενωπότητα των μελών της. Απουσιάζει όμως το καθοριστικό συστατικό που θα επέτρεπε στο κοινό εκτός Γαλλίας να ταυτιστεί με την ιστορία και η δράση που θα απογείωνε την ένταση, απεγκλωβίζοντας έτσι την αφήγηση από τον υποτονικό της ρυθμό.

Γαλλία. 2017. Διάρκεια: 107΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Κορσικανός

Une Vie Violente
2,5
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 107 '
  • Τιερί ντε Περετί

Ένας νεαρός αστός, πρώην μέλος εθνικιστικής οργάνωσης της Κορσικής, αποφασίζει να επιστρέψει στο νησί μετά το θάνατο ενός φίλου και συμμαχητή του, γνωρίζοντας πως έχει λίγες πιθανότητες να μείνει ζωντανός.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
09/05/2024

Επιστροφή στην Εποχή των Δεινοσαύρων

Ανήλικη σε όλα της περιπέτεια φαντασίας, στην οποία κανείς θεατής άνω των οκτώ χρονών δεν γελά, δεν αγωνιά και δεν εντυπωσιάζεται.

Detective Conan: Το Μαύρο Υποβρύχιο

Γνωριμία με ένα εξαιρετικά πετυχημένο στην Ιαπωνία franchise anime, το οποίο έχει αισίως φτάσει στην 27η ταινία του και έχει πλέον βάλει μπροστά τον αυτόματο πιλότο.

Sobibor

Μια συναρπαστική αληθινή ιστορία, η οποία αποτυπώνεται στην οθόνη με σκηνοθετική αρτιότητα, αλλά και παλιομοδίτικη μελοδραματική υπερβολή.

The Big Father

Απίστευτα αδέξια και σκανδαλωδώς αφελής κοινωνική σάτιρα, στην οποία είναι σχεδόν αδύνατον να ξεχωρίσεις τα ηθελημένα από τα ακούσια αστεία.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 9/5

Η επιστροφή ενός επικού franchise και ένα διχαστικό arthouse φιλμ προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Οι αξέχαστοι ρόλοι της Άννας Παναγιωτοπούλου στο σινεμά

Αποχαιρετούμε μια από τις πιο αγαπημένες ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου.