Τελευταία υπόκλιση στον ηθοποιό Τάκη Μόσχο

Ο σημαντικός ηθοποιός ταυτίστηκε με το ελληνικό σινεμά των '80s και τις δουλειές του με τον Νίκο Νικολαΐδη.

Τελευταία υπόκλιση στον ηθοποιό Τάκη Μόσχο

Ο Τάκης Μόσχος, εμβληματικός ηθοποιός των '80s που συνεργάστηκε με πλήθος σημαντικών Ελλήνων σκηνοθετών, πέθανε σε ηλικία 68 ετών μετά από ραγδαία επιδείνωση της υγείας του τους τελευταίους μήνες.

Ταυτισμένος με το ρόλο του Αργύρη στην ταινία - σταθμό «Γλυκιά Συμμορία» (1983) του Νίκου Νικολαΐδη, ο Μόσχος άφησε στο ελληνικό σινεμά ανεξίτηλο αποτύπωμα, μετά από χρόνια αναζήτησης του εαυτού του και της καλλιτεχνικής του ταυτότητας. Από τη Χαλκίδα όπου μεγάλωσε πήγε στη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσει Νομική. Σχολή την οποία δεν ολοκλήρωσε, αφού ταξίδεψε στη Γερμανία για να ασχοληθεί στιγμιαίως με την Κοινωνιολογία, προτού την αφήσει κι εκείνη για χάρη της υποκριτικής.

Τελευταία υπόκλιση στον ηθοποιό Τάκη Μόσχο - εικόνα 1
«Γλυκιά Συμμορία»

Η επιστροφή στην Ελλάδα συνοδεύεται από ανύπαρκτα χρήματα και φίλους, ενώ χάρη στη γνωριμία του με τον κριτικό κινηματογράφου Παναγιώτη Τιμογιαννάκη σταδιακά δικτυώνεται και ξεκινούν οι πρώτες του δουλειές είτε ως κομπάρσος είτε σε μικρούς ρόλους. Κάπως έτσι βρέθηκε στον πολυσυζητημένο «Άγγελο» (1982) του Γιώργου Κατακουζηνού για τον πρώτο επίσημο ρόλο του, προτού τον ανακαλύψει ο Νικολαΐδης για τη «Γλυκιά Συμμορία» που θα στιγμάτιζε τη ζωή του. Η επιτυχία της ακομπλεξάριστα κουλ ερμηνείας του και ο αντισυμβατικός τρόπος ζωής του χαρακτήρα αλλά και του ίδιου έως ένα βαθμό, ανήγαγαν το Μόσχο σε μορφή του ελληνικού σινεμά.

Οι ρόλοι που επέλεξε σε μια περίοδο μόλις 4 ετών, μετά την «αλητήρια» «Κόντρα» (1983, Βαγγέλης Σερδάρης), επαλήθευσαν το εύρος του ταλέντου του ηθοποιού: στο ρόλο του Πεταλούδα στο «Η Πόλη Ποτέ δεν Κοιμάται» (1984, Ανδρέας Τσιλιφώνης), ως ο ποιητής Ναπολέων Λαπαθιώτης στο «Μετέωρο και Σκιά» (1985, Τάκης Σπετσιώτης), ύστερα συμμετείχε στον τολμηρά πειραματικό «Τόπο» (1985, Αντουανέτα Αγγελίδη), πρωταγωνίστησε στο ρομαντικό φιλμ «Τα Παιδιά του Κρόνου» (1985, Γιώργος Κόρρας), ενώ συνεργάστηκε επίσης με τους Φρίντα Λιάππα («Ήταν Ένας Ήσυχος Θάνατος», 1986) και Νίκο Περάκη («Βίος και Πολιτεία», 1987).

Τελευταία υπόκλιση στον ηθοποιό Τάκη Μόσχο - εικόνα 2
«Βίος και Πολιτεία»

Στα '90s χαρακτηριστικές είναι οι εμφανίσεις του στα «Οι Αθηναίοι» (1990, Βασίλης Αλεξάκης), «Οι Εραστές στη Μηχανή του Χρόνου» (1990, Νίκος Παναγιωτάτος) και «Ο Χαμένος Θησαυρός του Χουρσίτ Πασά» (1996, Σταύρος Τσιώλης), με το Μόσχο να κρατά παράλληλα συμμετοχές και στην τηλεόραση.

Η σχέση του με τα ναρκωτικά τον οδήγησε σε μια αλλαγή καθημερινότητας, και τα τελευταία 20 χρόνια αποφάσισε να ζήσει στη Σκόπελο, όπου και αφιερώθηκε στο θέατρο, χωρίς όμως να λείπουν οι περιστασιακές κινηματογραφικές δουλειές. Ανάμεσά τους, οι μελαγχολικοί «Αισθηματίες» του Νίκου Τριανταφυλλίδη.

Ο Τάκης Μόσχος υπήρξε ένας από τους πιο αυθεντικούς, ειλικρινής και πιστούς ανθρώπους του σινεμά, αγαπήθηκε όσοι λίγοι από σινεφίλ και μη, και κρατά μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.