Το 20ο Γαλλόφωνο Φεστιβάλ ξεκίνησε! Ποιες ταινίες δεν πρέπει να χάσετε

Ένας οδηγός επιβίωσης για την τρικολόρ διοργάνωση ανάβει από σήμερα όλους του τους προβολείς.

Το 20ο Γαλλόφωνο Φεστιβάλ ξεκίνησε! Ποιες ταινίες δεν πρέπει να χάσετε

Στο κατάμεστο Παλάς σήκωσε αυλαία για 20η συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου την Τρίτη (2/4), σε μια στιλάτη βραδιά με παρουσιάστρια την ηθοποιό Μαρία Καλλιμάνη, με την τελετή να κλείνει η προβολή της ταινίας «Το Πρόβλημά μου είσαι Εσύ» του Πιερ Σαλβαντορί.

Από σήμερα το φεστιβάλ ανεβάζει στροφές και ανάβει όλους του τους προβολείς στους κινηματογράφους Άστορ, Δαναό και το αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος» του Γαλλικού Ινστιτούτου, όπου έως τις 10/4 το γαλλόφωνο σινεμά θα βρίσκεται σε πρώτο πλάνο. Διαβάστε εδώ αναλυτικά τα πάντα για το 20ο Φεστιβάλ, και σημειώστε τις προβολές που δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε, παρακάτω.

Πέμπτη 4/4

«Ο Αλητάμπουρας» (Μπρούνο Ντιμόν) - Άστορ, 20.00

Το Γαλλόφωνο Φεστιβάλ έδωσε φέτος carte blanche στους ανθρώπους πίσω από το Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών του φεστιβάλ των Κανών, οι οποίοι επέλεξαν να παρουσιάσουν στο ελληνικό κοινό έναν από τους πιο αντισυμβατικούς Γάλλους σκηνοθέτες της τελευταίας εικοσαετίας. Ο λόγος για τον Μπρούνο Ντιμόν («Καμίλ Κλοντέλ 1915»), ο οποίος το 2014 γύρισε τον «Αλητάμπουρα», μια μεταμοντέρνα ριζοσπαστική σειρά με γερές δόσεις weird χιούμορ η οποία συζητήθηκε όσο καμία άλλη εκείνη τη χρονιά. Μη χάσετε λοιπόν τη σπάνια ευκαιρία να τη δείτε ολόκληρη στη μεγάλη οθόνη, μαζί με τη συνέχειά της «Coincoin, το μούτρο και οι αδίστακτοι» τη Δευτέρα 8/4.

Παρασκευή 5/4

«Ποια Νομίζεις Ότι Είμαι» (Σαφί Νεμπού) – Δαναός, 20.00

Παλιός γνώριμος του Γαλλόφωνου, ο Σαφί Νεμπού είχε κερδίσει τις εντυπώσεις των θεατών του φεστιβάλ με την ταινία «Τα Δάση της Σιβηρίας» (2016), και σκοπεύει να το επαναλάβει με τη νέα του παραγωγή, στην οποία πρωταγωνιστεί η σπουδαία Ζιλιέτ Μπινός. Η πολύπειρη ηθοποιός ενσαρκώνει μια μεσήλικη γυναίκα η οποία συνάπτει μια ψηφιακή ερωτική σχέση με νεότερό της άντρα, η οποία βγαίνει εκτός ελέγχου διαταράσσοντας τη ψυχολογική ισορροπία και των δύο. Θα προτείναμε επίσης να μείνετε στο Δαναό για την αμέσως επόμενη προβολή, στις 22.00, και να ανακαλύψετε το γλυκόπικρο «Αγάπη Είναι» της βραβευμένης με Χρυσή Κάμερα στις Κάνες Κλερ Μπερζέ («Party Girl»). Εάν πάλι είστε λάτρεις του animation, δεν πρέπει να χάσετε την ίδια ώρα, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, το εντυπωσιακό «Funan» (Ντενί Ντο) που κέρδισε το μεγάλο βραβείο του περίφημου φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων του Ανεσί.

Σάββατο 6/4

«Μια Αγάπη Ανέφικτη» (Κατρίν Κορσινί) – Άστορ, 20.00

Το 20ο Γαλλόφωνο Φεστιβάλ ξεκίνησε! Ποιες ταινίες δεν πρέπει να χάσετε - εικόνα 1

Πειστική ψυχογράφος του έρωτα, της οικειότητας και της εμπιστοσύνης, η Κατρίν Κορσινί («Φεύγω», «Η Ομορφότερη Εποχή»), βάζει την υπογραφή της σε μία ακόμη έντονα συναισθηματική ταινία, με ηρωίδα μια παθιασμένη και ασυμβίβαστη γυναίκα που είναι αποφασισμένη να κάνει τα πάντα για το παιδί της. Οι λάτρεις του συγκροτήματος Savages οφείλουν να έχουν υπόψη την προβολή, μιας και η τραγουδίστρια της μπάντας Τζένι Μπεθ κρατά ένα χαρακτηριστικό ρόλο στην ταινία. Στην προβολή θα είναι παρούσα η σκηνοθέτιδα, μαζί με τους πρωταγωνιστές Βιρζινί Εφιρά και Νιλς Σνάιντερ, τον οποίο θα θυμάστε σίγουρα εάν έχετε δει το «Heartbeats» του Ξαβιέ Ντολάν.

Κυριακή 7/4

«Guy Jamet, ο Θρύλος» (Άλεξ Λουτζ) – Άστορ, 16.00

Φανταστείτε να ξυπνήσετε μια μέρα και να ανακαλύψετε πως ο πραγματικός σας πατέρας είναι διάσημος τραγουδιστής των ‘70s. Αυτό έπαθε ο πρωταγωνιστής της ταινίας του Άλεξ Λουτζ, στο οποίο η μυθοπλασία συναντά το ντοκιμαντέρ. Εδώ κεντρικό χαρακτήρα έχουμε ένα δημοσιογράφο, ο οποίος αφού μάθει πως ο πραγματικός του πατέρας είναι ένας ζωντανός θρύλος της γαλλικής μουσικής, αποφασίζει να πάρει μια κάμερα, να τον γνωρίσει και έπειτα να ακολουθήσει κάθε του κίνηση. Ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής Άλεξ Λουτζ βραβεύτηκε με Σεζάρ καλύτερου ηθοποιού για την ερμηνεία του, με την ταινία να αποσπά και το βραβείο πρωτότυπης μουσικής. Σημειώστε επίσης στο Δαναό, τη δραμεντί «Κολύμπα ή Αλλιώς Βυθίσου» (19.45) με το πρωτοκλασάτο cast, και το «Οδοιπορικό» (22.15) του εξαιρετικού σκηνοθέτη Γιοακίμ Λαφός («Πέρα από τη Λογική», «Λευκοί Ιππότες»).

Δευτέρα 8/4

«Amin» (Φιλίπ Φουσόν) – Γαλλικό Ινστιτούτο, 22.00

Το έτερο πρόσωπο στο οποίο ρίχνουν φως οι άνθρωποι του Δεκαπενθήμερου των Σκηνοθετών, είναι ο εν πολλοίς ανεξερεύνητος στο ελληνικό κοινό σκηνοθέτης Φιλίπ Φουσόν. Σε μια πολυπρόσωπη φιλμογραφία που διαχρονικά θίγει φλέγονται κοινωνικά ζητήματα, εδώ ο Φουσόν σκιαγραφεί μια σύνθετη ιστορία αγάπης ανάμεσα σε έναν Αφρικανό μετανάστη και μια Γαλλίδα.

Τρίτη 9/4

«Αμάντα» (Μάικλ Χερς) – Δαναός, 20.00

Ο ανερχόμενος ταλαντούχος σκηνοθέτης Μάικλ Χερς υπογράφει μια ταινία – γροθιά στο στομάχι, με ήρωα έναν ανέμελο 24χρονο ο οποίος καλείται αναλάβει την ανατροφή της 7χρονης ανιψιάς του, όταν ξαφνικά η αδερφή του χάνει τη ζωή της. Προλαβαίνετε αμέσως μετά να επισκεφτείτε, στις 22.00, το Άστορ όπου προβάλλεται το «Μελτέμι» του Βασίλη Δόγανη. Η πρωταγωνίστρια Δάφνη Ιωακειμίδου-Πατακιά ενσαρκώνει μιας νεαρής Γαλλίδας η οποία επιστρέφει στη Λέσβο, τον τόπο καταγωγής της, μετά το θάνατο της μητέρας της, προσπαθώντας να ξεπεράσει την απώλειά της. Μαζί της ταξιδεύουν και δύο φίλοι της, οι οποίοι θα πάρουν μια καλή γεύση ελληνικού καλοκαιριού και ερωτικών μπερδεμάτων.

Τετάρτη 10/4

«Χάρτινες Σημαίες» (Νατάν Αμπροσιόνι) – Γαλλικό Ινστιτούτο, 20.00

Για την τελευταία μέρα του Γαλλόφωνου σας προτείνουμε μια ανατρεπτική ιστορία μεταξύ δύο αδερφών. Εκείνη είναι σχεδόν 24 και αγωνίζεται να ζει αξιοπρεπώς ως καλλιτέχνης. Εκείνος είναι 30 και έχει μόλις αποφυλακιστεί μετά από 12 χρόνια εγκλεισμού, με τον ανεξέλεγκτο θυμό του να ισοπεδώνει κάθε προσπάθεια της αδερφής του να τον πλησιάσει και να τον βοηθήσει να βρει ξανά τα πατήματά του.

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα:

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να δείτε το έγγραφο παρακαλώ πατήστε το ακόλουθο link Πρόγραμμα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.