Τα ιστορικά έπη του Ζανγκ Γιμού

Κάνουμε μια αναδρομή στη θεαματική πλευρά της πλούσιας φιλμογραφίας του Κινέζου auteur, ο οποίος επιστρέφει στη δράση με το φαντασμαγορικό ιστορικό έπος «Σκιά».

Τα ιστορικά έπη του Ζανγκ Γιμού

Κάνουμε μια αναδρομή στη θεαματική πλευρά της πλούσιας φιλμογραφίας του Κινέζου auteur, ο οποίος επιστρέφει στη δράση με το φαντασμαγορικό ιστορικό έπος «Σκιά».

«Σήκωσε τα Κόκκινα Φανάρια» (1991)

Τα ιστορικά έπη του Ζανγκ Γιμού - εικόνα 1

Εκθαμβωτικό δράμα εποχής με την ερμηνεία της Γκονγκ Λι να αναβλύζει συναίσθημα. Η ταινία απέσπασε Αργυρό Λιοντάρι στη Βενετία και οσκαρική υποψηφιότητα ξενόγλωσσης ταινίας, καθιερώνοντας τον Γιμού ως το νέο σπουδαίο όνομα του κινεζικού σινεμά.

«Ήρωας» (2002)

Τα ιστορικά έπη του Ζανγκ Γιμού - εικόνα 2

Η διασημότερη ταινία του σκηνοθέτη, η οποία έδωσε νέες διαστάσεις στις arthouse αναπαραστάσεις πολεμικών ταινιών κι εκτόξευσε τη δημοφιλία του Τζετ Λι. Ίσως δεν κυκλοφορούσε ποτέ αν δεν έπειθε τον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν ο ίδιος ο Κουέντιν Ταραντίνο...

«Τα Ιπτάμενα Στιλέτα» (2004)

Τα ιστορικά έπη του Ζανγκ Γιμού - εικόνα 3

Λυρισμός κι επικές μάχες συνδυάζονται σε μια ανεπανάληπτης δεξιοτεχνίας wuxia περιπέτεια που κόβει την ανάσα. Η αριστουργηματική σκηνή του χορού της Ζανγκ Ζιγί είναι από μόνη της ένα κινηματογραφικό κομψοτέχνημα...

«Μια Γυναίκα, Ένα Όπλο κι ένα Noodle Bar» (2009)

Τα ιστορικά έπη του Ζανγκ Γιμού - εικόνα 4

Ανορθόδοξο ριμέικ του «Μόνο Αίμα» των αδερφών Κοέν, στο οποίο η σλάπστικ κωμωδία διακόπτεται από βίαιες εξάρσεις. Το φιλμ δίχασε το κοινό, άρεσε όμως στους Αμερικανούς σκηνοθέτες!

«Το Σινικό Τείχος» (2016)

Τα ιστορικά έπη του Ζανγκ Γιμού - εικόνα 5

Επική παραγωγή που δεν συνοδεύτηκε από την αναμενόμενη επιτυχία, κανείς όμως δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για έλλειψη φαντασίας. Πού αλλού θα δείτε τον Ματ Ντέιμον να κατατροπώνει ανθρωπόμορφα τέρατα;

«Σκιά» (2018)

Η ποίηση βρίσκει ξανά τη θέση της στο σύμπαν του Γιμού, ο οποίος υπογράφει μια αιματηρή ιστορία βασιλικής εκδίκησης. Εντυπωσιακότατη η γκρίζα, δυσοίωνη αισθητική της εικόνας που κάνει το αίμα να τρέχει κατακόκκινο...

Ο σκηνοθέτης

Ο 68χρονος Ζανγκ Γιμού ολοκλήρωσε πρόσφατα το δραματικό «One Second», το οποίο αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή από το 69ο Φεστιβάλ Βερολίνου εξαιτίας, όπως πιθανολογούν οι πάντες, του ευαίσθητου πολιτικού του περιεχομένου.

Περισσότερες πληροφορίες

Σκιά

Ying / Shadow
3
  • Περιπέτεια
  • 2018
  • Διάρκεια: 116 '
  • Ζανγκ Γιμού

Στην Κίνα του 3ου αιώνα ο νεαρός βασιλιάς του Πέι προσπαθεί να διατηρήσει πάση θυσία ειρήνη με το διπλανό βασίλειο και να ξεχάσει την επανάκτηση της πόλης του Τζινγκ. Ο αρχιστράτηγός του και η «σκιά» του όμως έχουν διαφορετικά σχέδια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".