Ο Δικός της Πόλεμος

1

Η υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Ρόζαμουντ Πάικ είναι άλλη μια λευκή σωτήρας του Τρίτου κόσμου και «όλα τα λεφτά» μιας δακρύβρεχτης βιογραφίας που καταγγέλλει μελοδραματικά τα κακά του (κάθε) πολέμου.

Ο Δικός της Πόλεμος

Ενα άρθρο του «Vanity Fair» έδωσε το υλικό στον Άρας Αμέλ, σεναριογράφο της αποτυχημένης «Γκρέις του Μονακό» με τη Νικόλ Κίντμαν, για ακόμη μία θηλυκή βιογραφία. Από τα πριγκιπικά σαλόνια στα αλώνια των μαχών, λοιπόν, η κινηματογραφική ιστορία της Αμερικανίδας Μαρί Κόλβιν, διάσημης πολεμικής ανταποκρίτριας των «Sunday Times», ξεκινά το 2012 από την πολιορκημένη Χομς της Συρίας. Εκεί θα τελειώσει κιόλας, ενώ στο ενδιάμεσο θα δούμε να περνούν από την οθόνη τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής της, πάντα στην πρώτη γραμμή των συρράξεων: από το Ιράκ και το Αφγανιστάν στη Σρι Λάνκα, όπου ένας σοβαρός τραυματισμός θα της στοιχίσει το αριστερό της μάτι.

Ο Δικός της Πόλεμος - εικόνα 1

Η υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Ρόζαμουντ Πάικ (η ταινία έχει ακόμη μία για το τραγούδι της Άνι Λένοξ) είναι άλλη μία λευκή σωτήρας του Τρίτου Κόσμου και «όλα τα λεφτά» μιας δακρύβρεχτης βιογραφίας, η οποία καταγγέλλει μελοδραματικά τα κακά του (κάθε) πολέμου. Ο υποψήφιος για Όσκαρ ντοκιμαντερίστας Μάθιου Χάινεμαν («Cartel Land») στήνει ένα απόλυτα πειστικό σκηνικό πολεμικής καταστροφής, αλλά δεν μπορεί να χειριστεί τον αφόρητο διδακτισμό του σεναρίου, το οποίο προσωποποιεί –όσο πιο φωναχτά μπορεί– στην Κόλβιν την ένοχη συνείδηση της Δύσης. Άνθρωποι ακρωτηριάζονται και παιδιά πεθαίνουν μπροστά στην κάμερα, αλλά ένας Αμερικανός θα βρίσκεται πάντα εκεί για να το καταγράψει και να μας αφυπνίσει (μιλώντας στο CNN).

Μ. Βρετανία, ΗΠΑ. 2018. Διάρκεια: 110΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Δικός της Πόλεμος

A Private War
1
  • Δραματική
  • 2018
  • Διάρκεια: 110 '
  • Μάθιου Χάινεμαν

Ως μια από τις διασημότερες πολεμικές ανταποκρίτριες στον κόσμο, η Μαρί Κόλβιν έχει καλύψει με προσωπικό κόστος συρράξεις από το Ιράκ και το Αφγανιστάν ως τη Σρι Λάνκα. Το 2012 βρίσκεται αποκλεισμένη στην πολιορκημένη Χομς της Συρίας μαζί με το φωτογράφο Πολ Κόνροϊ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

77ο Φεστιβάλ Καννών: Ο Λάνθιμος διηγείται κατασκότεινες "Ιστορίες Καλοσύνης"

Επιστροφή στην εποχή του "Κυνόδοντα" και των "Άλπεων" για τον Έλληνα σκηνοθέτη, ο οποίος αν και εντυπωσιάζει με τη γεμάτη αυτοπεποίθηση δεξιοτεχνία του, κινδυνεύει να χάσει πολλούς από τους όψιμους θαυμαστές του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/05/2024

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.

Το "Λώξη" δεν είναι μόνο ένα ντοκιμαντέρ για την πρώτη ηθοποιό με σύνδρομο Down

Οι σκηνοθέτες της ταινίας για την Λωξάνδρα Λούκας που έγραψε ιστορία παίζοντας στο Εθνικό Θέατρο, μιλούν στο "α" για το πολύτιμο φιλμ τους.

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης για τα "Φτηνά Τσιγάρα"

"Έκλαιγα μόνος μου έξω από τις αίθουσες, εγκατέλειψα τα σχέδια μου" σχολίασε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός.