Οι ταινίες του αφιερώματος «Μαθήματα Ζωής» στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Πέντε ταινίες με δωρεάν είσοδο προγραμματίζει το φεστιβάλ στο ειδικό αυτό αφιέρωμα.

Οι ταινίες του αφιερώματος «Μαθήματα Ζωής» στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Με μόλις μία βδομάδα να απομένει για την έναρξη του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1-11/11), μαθαίνουμε τους τίτλους των ταινιών που θα προβληθούν δωρεάν στο πλαίσιο του αφιερώματος «Μαθήματα Ζωής». Όλες τους προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και στόχος τους είναι να διερευνήσουν τον κοινωνικό ρόλο της εκπαίδευσης σε διάφορες εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής. Αξίζει να σημειωθεί πως όλοι οι χώροι προβολής του αφιερώματος είναι προσβάσιμοι σε άτομα με αναπηρία.

Δείτε αναλυτικά τις ταινίες του αφιερώματος:

Γιγαντιαίοι μικροί (Κιθ Μπέρμαν)

Οι ταινίες του αφιερώματος «Μαθήματα Ζωής» στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης - εικόνα 1

Δυο κολλητοί έχουν την τέλεια εφηβική ζωή: είναι όμορφοι, με κατακτήσεις και οι πιο δημοφιλείς του σχολείου. Όλα όμως θα αλλάξουν το βράδυ που καθώς ένας από αυτούς γιορτάζει τα 17α γενέθλιά του, ένα ατύχημα ανατρέπει τα πάντα. Μια ιστορία ενηλικίωσης για την αγάπη χωρίς ταμπέλες και περιορισμούς, με τους Κάιλ Μακ Λάχλαν, Μαρία Μπέλο και νέους ταλαντούχους ηθοποιούς.

Νιότη (Φιλίπ Λεσάζ)

Οι ταινίες του αφιερώματος «Μαθήματα Ζωής» στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης - εικόνα 2

Η ταινία ζουμάρει στην οδύνη και την ηδονή της πρώτης αγάπης, που γεννιέται -και πεθαίνει- εντός και εκτός των τειχών του σχολείου. Ο 16χρονος Γκιγιόμ, εσωτερικός σ’ ένα ιδιωτικό σχολείο, συνειδητοποιεί τα αισθήματά του για τον κολλητό του. Ταυτόχρονα, η 18χρονη ετεροθαλής αδελφή του Σαρλότ βιώνει την πρώτη της ερωτική απογοήτευση. Και η ζωή συνεχίζεται...

Παρισινή εκπαίδευση (Ζαν Πολ Σιβεράκ)

Οι ταινίες του αφιερώματος «Μαθήματα Ζωής» στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης - εικόνα 3

Ένας νέος από τη γαλλική επαρχία καταφτάνει στο Παρίσι για να σπουδάσει κινηματογράφο στη Σορβόνη. Και, φυσικά, εκπαιδεύεται σε όλες τις δοκιμασίες της τέχνης, της φιλίας, του έρωτα και του πολιτικού ιδεαλισμού. Μια αυτομυθοπλαστική ταινία-φόρος τιμής στη Μέκκα της κινηματογραφικής μυθολογίας στην Ευρώπη.

Πρωτοετείς (Τομά Λιλτί)

Οι ταινίες του αφιερώματος «Μαθήματα Ζωής» στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης - εικόνα 4

Ο Αντουάν ξεκινά το πρώτο έτος της ιατρικής για... τρίτη φορά. Ο Μπενιαμίν μόλις αποφοίτησε από το λύκειο, και βρίσκεται κι αυτός πρωτοετής φοιτητής. Μαζί ζουν τη φοιτητική ζωή με όλα της τα σκαμπανεβάσματα, ψάχνοντας τη χρυσή τομή ανάμεσα στο διάβασμα και τα πάρτι, την απελπισία για το τώρα και φυσικά την ελπίδα για το αύριο.

Σκουριά (Άλι Μουριτίμπα)

Οι ταινίες του αφιερώματος «Μαθήματα Ζωής» στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης - εικόνα 5

Η 16χρονη Τάτι είναι μια συνηθισμένη έφηβη που αγαπά τα social media και φλερτάρει με τον νέο, μυστηριώδη συμμαθητή της. Όμως όταν διαρρέει στο σχολείο ένα προσωπικό βίντεο με τον πρώην της, τότε ξεσπά γι΄ αυτή μια κόλαση με τραγικές συνέπειες. Μια ταινία επίκαιρη όσο ποτέ, με τη ματιά ενός σκηνοθέτη που είχε εργαστεί για χρόνια ως δάσκαλος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
10/05/2024

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.