Η Διαπαιδαγώγηση της Κάμερον Ποστ

2,5

Μια επίκαιρη, αιχμηρή καταγγελία της διαχρονικής καταπίεσης των ομοφυλοφίλων και ταυτόχρονα μια αισιόδοξη ιστορία ενηλικίωσης δοσμένη με ειλικρίνεια και τρυφερότητα.

Η Διαπαιδαγώγηση της Κάμερον Ποστ

Μια επίκαιρη, αιχμηρή καταγγελία της διαχρονικής καταπίεσης των ομοφυλοφίλων και ταυτόχρονα μια αισιόδοξη ιστορία ενηλικίωσης δοσμένη με ειλικρίνεια και τρυφερότητα.

Η Διαπαιδαγώγηση της Κάμερον Ποστ - εικόνα 1

Σε μια εποχή που η προκατάληψη, ο αποκλεισμός και η βία εις βάρος των ομοφυλοφίλων βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, από τις πολιτείες των ΗΠΑ έως τις γειτονιές της Αθήνας, έρχεται η δεύτερη ταινία της ταλαντούχας Ντεζιρέ Ακαβάν («Appropriate Behavior») να αναμετρηθεί εκ νέου με την διαχρονική καταπίεση της μη αποδεκτής σεξουαλικότητας. Εδώ η Νεοϋορκέζα σκηνοθέτις εμπνέεται από το ομότιτλο βιβλίο της Έμιλι Ντάνφορτ και συνυπογράφει με τη Σεσίλια Φρουγκιουέλε το σενάριο ενός προσγειωμένου, αλλά πολιτικά αιχμηρού και καίριου φιλμ, το οποίο απέσπασε το μεγάλο βραβείο της επιτροπής στο Φεστιβάλ Σάντανς.

Ηρωίδα του μια ομοφυλόφιλη ορφανή έφηβη, την οποία αναγκάζει η συντηρητική θεία της να εισαχθεί σε θρησκευτικό ίδρυμα για «θεραπεία ομοφυλοφιλικής μετατροπής». Η Ακαβάν φροντίζει με το λιτό, ντοκιμαντερίστικο ύφος της να αναδείξει το θρησκόληπτο παραλογισμό που επικρατεί στο εν λόγω κέντρο, όπου η ομοφυλοφιλία αντιμετωπίζεται ως «σύγχυση φύλου», ενώ η «περίθαλψη» θυμίζει εκείνη ενός κέντρου αποτοξίνωσης. Σε αυτό το περιβάλλον, όπου οι έγκλειστοι μαθαίνουν να μισούν τον εαυτό τους και ουσιαστικά υποβάλλονται σε... επαναπρογραμματισμό, ξεκινά η περιπέτεια της ηρωίδας.

Η Διαπαιδαγώγηση της Κάμερον Ποστ - εικόνα 2

Μια ερμηνευτικά ώριμη Κλόι Γκρέις Μόρετζ μεταλλάσσεται στην πορεία της ταινίας, καθώς περνάει από τη μη αποδοχή της σεξουαλικότητάς της στην πλήρη απελευθέρωση και την δική της επανάσταση. Με μια ειλικρινή, mainstream απλότητα, η Ακαβάν όσο καταγγελτικά τοποθετείται απέναντι στις αγκυλώσεις της θρησκείας τόσο τρυφερά αντιμετωπίζει τα συναισθηματικά αδιέξοδα της απότομης ενηλικίωσης της ηρωίδας. Η ζεστή καρδιά της ταινίας και η διεισδυτική ματιά της χαρίζουν μια φωτεινή στιγμή στο σύγχρονο queer σινεμά.

ΗΠΑ. 2018. Διάρκεια: 91΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Διαπαιδαγώγηση της Κάμερον Ποστ

The Miseducation of Cameron Post
3
  • Δραματική
  • 2018
  • Διάρκεια: 91 '
  • Ντεζιρέ Ακαβάν

Μια γκέι ορφανή έφηβη εξαναγκάζεται από τη συντηρητική θεία της να εισαχθεί σε θρησκευτικό ίδρυμα για να υποβληθεί σε «θεραπεία ομοφυλοφιλικής μετατροπής».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.