Σινεφίλ προκλήσεις στο 9ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Η διοργάνωση ξεκίνησε με τη νέα ταινία του Ζαν-Λικ Γκοντάρ «Το Βιβλίο των Εικόνων» και συνεχίζεται έως τις 29 του μήνα.

Σινεφίλ προκλήσεις στο 9ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Τρία χρόνια απουσίας είναι αρκετά και η αλήθεια είναι πως το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου μας είχε λείψει... Θυμάμαι την τελευταία φορά που διεξήχθη ο Λεό Καράξ («Holy Motors») είχε έρθει στην Αθήνα για masterclass και οι θαυμαστές του είχαν κατακλύσει τη μεγάλη αίθουσα της Ταινιοθήκης. Στην ανανεωμένη φετινή βερσιόν του, το φεστιβάλ επιστρέφει με σημαντικούς καλεσμένους, εκατό αιχμηρές ταινίες αλλά κι επανεκδόσεις κλασικών αριστουργημάτων («Κάποτε στη Δύση»). Έτοιμοι να τις ανακαλύψετε;

Σινεφίλ προκλήσεις στο 9ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου - εικόνα 1

Για την ένατη διοργάνωσή του το φεστιβάλ επιλέγει για το Διαγωνιστικό Τμήμα 18 ταινίες, τις οποίες χωρίζει στις ενότητες «Αφηγηματικά και όχι» και «Πρώτη ματιά». Όλες τους προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ κάποιες από αυτές δύσκολα θα είχαμε την ευκαιρία να δούμε έτσι κι αλλιώς στη μεγάλη οθόνη. Όπως το τετράωρο ασπρόμαυρο ροκ μιούζικαλ «Ο Καιρός του Διαβόλου» του γνωστού για τις πολύωρες ταινίες του Λαβ Ντίαζ, η δράση του οποίου τοποθετείται στην πατρίδα του σκηνοθέτη, τις Φιλιππίνες κατά τη διάρκεια του δικτατορικού καθεστώτος των ’70s.

Εντοπίζουμε επίσης άλλο ένα μιούζικαλ, το «Με λένε Μαΐσα» (Γκας Κρίγκερ), το οποίο μιλάει για την αστυνομική βία στις ΗΠΑ μέσω του χιπ χοπ. Ανυπομονούμε επιπλέον να ακούσουμε τι έχει να μας πει ο σκηνοθέτης Φίλιπ Γέντικε, ο οποίος θα παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ του «Σκάσε και Παίζε Πιάνο», με ήρωα τον μουσικό Τσίλι Γκονζάλες, αλλά και να ανακαλύψουμε το «Μίλα», τη νέα ταινία της Βαλερί Μασαντιάν, της δημιουργού που είχε βραβευτεί στο φεστιβάλ το 2014.

Σινεφίλ προκλήσεις στο 9ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου - εικόνα 2

Οι φετινοί καλεσμένοι έρχονται από τρεις ηπείρους. Ο Γάλλος Φιλίπ Γκραντριέ, η γεννημένη στην Κίνα Σιαολού Γκουό και ο Αμερικανός Μαρκ Ράπαπορτ θα δώσουν το «παρών» στην Αθήνα για τρία masterclasses, στα οποία θα μιλήσουν για το ιδιαίτερο κινηματογραφικό τους στιλ, που συνδυάζει αφαιρετική αφήγηση, προκλητικά θέματα και ιδιοσυγκρασιακούς χαρακτήρες. Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις παλιές και νέες ταινίες τους, όπως η σεξουαλικά φορτισμένη «Ανησυχία» του Γκραντριέ, στα αντίστοιχα αφιερώματα προς τιμήν τους.

Περισσότερες πληροφορίες

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.

Το "Λώξη" δεν είναι μόνο ένα ντοκιμαντέρ για την πρώτη ηθοποιό με σύνδρομο Down

Οι σκηνοθέτες της ταινίας για την Λωξάνδρα Λούκας που έγραψε ιστορία παίζοντας στο Εθνικό Θέατρο, μιλούν στο "α" για το πολύτιμο φιλμ τους.

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης για τα "Φτηνά Τσιγάρα"

"Έκλαιγα μόνος μου έξω από τις αίθουσες, εγκατέλειψα τα σχέδια μου" σχολίασε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός.

Η Βίκυ Καγιά και η Σοφία Κόκκαλη είναι μητέρα και κόρη στο "Πολύδροσο" του The Boy

Οι συμπρωταγωνίστριες της νέας ταινίας του Αλέξανδρου Βούλγαρη μιλούν στο "α" για τη συμμετοχή τους στο ατμοσφαιρικό δράμα που ψηλαφεί τις έννοιες της μητρότητας και της απώλειας.