Το Ατελιέ

3

Ο δημιουργός του «Ανάμεσα στους Τοίχους» ακτινογραφεί τη σύγχρονη γαλλική νεολαία, χωρίς διάθεση να αποκρύψει τη σαγηνευτικά σκοτεινή της πλευρά.

Το Ατελιέ

Ο δημιουργός του «Ανάμεσα στους Τοίχους» ακτινογραφεί τη σύγχρονη γαλλική νεολαία, χωρίς διάθεση να αποκρύψει τη σαγηνευτικά σκοτεινή της πλευρά.

Το Ατελιέ - εικόνα 1

Μετά τις πρώτες του ταινίες, ανάμεσά τους και το αριστουργηματικό «Ελεύθερος Ωραρίου», ο Λοράν Καντέ κινείται μεταξύ Γαλλίας και Κούβας («Ανάμεσα στους Τοίχους», σκετς στο «7 Μέρες στην Αβάνα», «Επιστροφή στην Ιθάκη»), σκηνοθετώντας πολυπρόσωπα κοινωνικά δράματα που επιχειρούν να φωτίσουν καυτά σύγχρονα θέματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Χαρακτήρες, πολιτική και Ιστορία συναντιούνται και αντιπαρατίθενται μέσα σε μια σχολική τάξη, γύρω από ένα τραπέζι ή, όπως στο «Ατελιέ», στο πλαίσιο ενός καλοκαιρινού σεμιναρίου δημιουργικής γραφής που διοργανώνεται σε μια πόλη της Νότιας Γαλλίας. Σε αυτό αποφασίζει να συμμετάσχει ο νεαρός Αντουάν, ένας ατίθασος νεαρός με ακροδεξιές παρέες. Θαρραλέος στις απόψεις του, δεν θα αργήσει να συγκρουστεί με την υπόλοιπη ομάδα αλλά και την επικεφαλής της, μια διάσημη συγγραφέα η οποία νιώθει ενοχλημένη και ταυτόχρονα γοητευμένη από τη βίαιη συμπεριφορά του.

Το Ατελιέ - εικόνα 2

Στην πέμπτη σεναριακή συνεργασία του με τον Ρομπέν Καμπιγιό, τον δημιουργό του «120 Χτύποι το Λεπτό», ο Καντέ ακτινογραφεί τη σύγχρονη γαλλική νεολαία, χωρίς διάθεση να αποκρύψει τη σαγηνευτικά σκοτεινή πλευρά της. Βάζοντάς την απέναντι από τις καλοπροαίρετες μα σκουριασμένες ιδέες της αστικής Γαλλίας και μπροστά από ένα πολιτικοκοινωνικά φορτισμένο φόντο (το βιομηχανικό παρελθόν της πόλης), μεταφέρει στην οθόνη ένα ζωντανό κομμάτι της διά­πυρης ευρωπαϊκής καθημερινότητας.

Άμεσος, ρεαλιστής και πολυδιάστατος, επιχειρεί να περιγράψει τις αντιθέσεις της αφενός μέσα από μια επίμονη αντιπαράθεση ιδεών και αφετέρου αξιοποιώντας την ψυχολογική «μονομαχία» και τη σχέση έλξης - απώθησης των δύο ετερώνυμων ηρώων του. Χωρίς να αφήσει εντελώς στην άκρη τις προκάτ συγκρούσεις και τους χαρακτήρες-φορείς μηνυμάτων, μας παραδίδει ένα μεστό κοινωνικό θρίλερ, το οποίο κοιτάζει κατάματα τις άβολες αλήθειες του.

Γαλλία. 2017. Διάρκεια: 113΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Ατελιέ

L' Atelier / The Workshop
3
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 113 '
  • Λοράν Καντέ

Σε μια κωμόπολη της Νότιας Γαλλίας ο νεαρός Αντουάν αποφασίζει να παρακολουθήσει ένα θερινό σεμινάριο δημιουργικής γραφής. Ατίθασος όσο και αντιδραστικός, θα συγκρουστεί με την υπόλοιπη ομάδα αλλά και την επικεφαλής της, μια διάσημη συγγραφέα που νιώθει ενοχλημένη και ταυτόχρονα γοητευμένη από τη βίαιη συμπεριφορά του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

77ο Φεστιβάλ Καννών: Ο Λάνθιμος διηγείται κατασκότεινες "Ιστορίες Καλοσύνης"

Επιστροφή στην εποχή του "Κυνόδοντα" και των "Άλπεων" για τον Έλληνα σκηνοθέτη, ο οποίος αν και εντυπωσιάζει με τη γεμάτη αυτοπεποίθηση δεξιοτεχνία του, κινδυνεύει να χάσει πολλούς από τους όψιμους θαυμαστές του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/05/2024

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.

Το "Λώξη" δεν είναι μόνο ένα ντοκιμαντέρ για την πρώτη ηθοποιό με σύνδρομο Down

Οι σκηνοθέτες της ταινίας για την Λωξάνδρα Λούκας που έγραψε ιστορία παίζοντας στο Εθνικό Θέατρο, μιλούν στο "α" για το πολύτιμο φιλμ τους.

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης για τα "Φτηνά Τσιγάρα"

"Έκλαιγα μόνος μου έξω από τις αίθουσες, εγκατέλειψα τα σχέδια μου" σχολίασε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός.