Οίκτος

2,5

Ο Γιάννης Δρακόπουλος δίνει μια αξέχαστη ερμηνεία σε μια ανά στιγμές συγκινητική ταινία, την οποία όμως σαμποτάρει το αποπροσανατολιστικό φινάλε της.

Οίκτος

Ο Γιάννης Δρακόπουλος δίνει μια αξέχαστη ερμηνεία σε μια ανά στιγμές συγκινητική ταινία, την οποία όμως σαμποτάρει το αποπροσανατολιστικό φινάλε της.

Οίκτος - εικόνα 1

Με το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του «L» (2012) ο Μπάμπης Μακρίδης προστέθηκε στους Έλληνες δημιουργούς που βρέθηκαν στο κινηματογραφικό προσκήνιο ως «weird wave». Παρά την προφανή αισθητική τους συγγένεια όμως, και την παρουσία του Ευθύμη Φιλίππου («Κυνόδοντας», «Chevalier») στο σενάριο, ο Μακρίδης ξεχωρίζει για τον έντονα συναισθηματικό­ τρόπο με τον οποίο ξεθάβει τις βαθύτερες σκέψεις των ηρώων­ του. Η κάμερα τους ακολουθεί στωικά καθώς εκείνοι «κατασκευάζουν» από την αρχή την ταυτότητά τους, έχοντας προηγουμένως βιώσει ένα σοκαριστικό γεγονός το οποίο τους αφήνει ψυχολογικά μετέωρους.

Οίκτος - εικόνα 2

Αντίστοιχα στον «Οίκτο» ένας άντρας καλείται να αναθρέψει μόνος τον γιο του την ώρα που η σύζυγός του βρίσκεται σε κώμα. Καθώς προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα, η οδύνη και ο πόνος που νιώθει του προκαλούν ξαφνικά τόση ευτυχία, που προτίθεται να φτάσει στα άκρα για να την παρατείνει. Ο Γιάννης Δρακόπουλος δίνει μια εξαιρετική ερμηνεία, εκπέμποντας με μια χαμηλότονη επιβλητικότητα τις αναταράξεις που βιώνει ο χαρακτήρας του σε κάθε πλάνο. Επιπλέον, χάρη στην κωμική του ιδιότητα, οι αποχρώσεις μαύρου χιούμορ που σκαρφίζεται ο Φιλίππου γίνονται στα χείλη του κοφτερές, αποστομωτικές ατάκες.

Από την πλευρά του, ο συν-σεναριογράφος και σκηνοθέτης εμπλουτίζει το αφηγηματικό του στιλ, με τον «Οίκτο» να είναι ανά στιγμές αβίαστα συγκινητικός. Ο ήρωάς του επαναπαύεται στην ικανοποίηση που φέρνει ο μαζοχισμός και βιώνει μια σύγχυση ως προς τι θέλει και τι πρέπει να κάνει, γεγονός που τον οδηγεί σε ένα (υπερβολικά) βίαιο ξέσπασμα, αποπροσανατολιστικό ως προς το ύφος του φιλμ, το οποίο σαμποτάρει ένα άξιο δείγμα γραφής.

Ελλάδα, Πολωνία. 2018. Διάρκεια: 97΄. Διανομή: STRADA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Οίκτος

2,5
  • Σινεφίλ
  • 2018
  • Διάρκεια: 97 '
  • Μπάμπης Μακρίδης

Ένας άντρας καλείται να αναθρέψει μόνος τον γιο του την ώρα που η σύζυγός του βρίσκεται σε κώμα. Καθώς προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα, η οδύνη που νιώθει του προκαλεί ξαφνικά τόση ευτυχία, που προτίθεται να φτάσει στα άκρα για να την παρατείνει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
10/05/2024

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.