Μάθετε τα πάντα για την ιστορία του σινεμά με τον Χρήστο Μήτση

Ο κριτικός κινηματογράφου του «α» ξεκινά σειρά σεμιναρίων στην «Ανοιχτή Τέχνη».

Μάθετε τα πάντα για την ιστορία του σινεμά με τον Χρήστο Μήτση

Η κινηματογραφική ιστορία δεν είναι μία και μοναδική. Μπορεί να την αφηγηθεί κανείς από τη μεριά των δημιουργών, αλλά και των παραγωγών, της τέχνης ή της βιομηχανίας, των κριτικών ή των θεατών. Ο Χρήστος Μήτσης διαλέγει ό,τι πιο ενδιαφέρον διαθέτει η καθεμιά τους και το παρουσιάζει, φιλοδοξώντας να ανοίξει διάλογο με όσους σινεφίλ είναι διαθέσιμοι κάθε Παρασκευή 8-10 μ.μ. σε ένα διπλό κύκλο 11 + 11 σεμιναρίων.

Ο πρώτος (από αρχές Νοεμβρίου έως τέλος Φεβρουαρίου) επιχειρεί μια πιο γραμμική και χρονολογική προσέγγιση της εξέλιξης του σινεμά από τη γέννησή του ως τις μέρες μας, περνώντας από το γερμανικό εξπρεσιονισμό και το κλασικό Χόλιγουντ έως την νουβέλ βαγκ, το φρι σίνεμα και το δανέζικο Δόγμα ’95, ενώ ένα ξεχωριστό κεφάλαιο είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στον ελληνικό κινηματογράφο.

Ο δεύτερος κύκλος (από αρχές Μαρτίου έως τέλος Μαΐου) επιδιώκει να προσεγγίσει την ιστορία της μεγάλης οθόνης με πιο αντισυμβατικό τρόπο. Ενδεικτικοί είναι οι τίτλοι των εισηγήσεων: «Οι μεγάλοι παραγωγοί και η γέννηση του σταρ», «Εικόνες και νότες: κινηματογραφική μουσική», «Από τον Τζέιμς Μποντ στους υπερήρωες της Marvel», «Σινεμά τρόμου και πολιτική», «Βραβεία Όσκαρ: Η συμπαγής ιδεολογία του αμερικανικού σινεμά», «Ιστορία και κριτική της κινηματογραφικής κριτικής», «Πολίτης Κέιν ή Vertigo; Ποια είναι η καλύτερη ταινία όλων των εποχών», «Πέρα από τα καλό και το κακό: Cult movies», «Κάνες, Βενετία, Βερολίνο: Η βιομηχανία των φεστιβάλ», «Ντοκιμαντέρ: Η αλήθεια 24 φορές το δευτερόλεπτο» και «Ο ερωτισμός στον κινηματογράφο».

i Σεμινάριο Ιστορίας του Κινηματογράφου | «Ανοιχτή Τέχνη», Φιλελλήνων & Ναυάρχου Νικοδήμου 2, Σύνταγμα | Α ́ κύκλος: Νοέμβριος 2018 – Φεβρουάριος 2019, Β ́ κύκλος: Μάρτιος - Μάιος 2019 | Παρασκευή 20.00-22.00 | Κόστος συμμετοχής: €280 (ανά κύκλο), €240 για φοιτητές & ανέργους. | Επικοινωνία: 210 3227188, info@anoixtitexni.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.