Μάθετε τα πάντα για την ιστορία του σινεμά με τον Χρήστο Μήτση

Ο κριτικός κινηματογράφου του «α» ξεκινά σειρά σεμιναρίων στην «Ανοιχτή Τέχνη».

Μάθετε τα πάντα για την ιστορία του σινεμά με τον Χρήστο Μήτση

Η κινηματογραφική ιστορία δεν είναι μία και μοναδική. Μπορεί να την αφηγηθεί κανείς από τη μεριά των δημιουργών, αλλά και των παραγωγών, της τέχνης ή της βιομηχανίας, των κριτικών ή των θεατών. Ο Χρήστος Μήτσης διαλέγει ό,τι πιο ενδιαφέρον διαθέτει η καθεμιά τους και το παρουσιάζει, φιλοδοξώντας να ανοίξει διάλογο με όσους σινεφίλ είναι διαθέσιμοι κάθε Παρασκευή 8-10 μ.μ. σε ένα διπλό κύκλο 11 + 11 σεμιναρίων.

Ο πρώτος (από αρχές Νοεμβρίου έως τέλος Φεβρουαρίου) επιχειρεί μια πιο γραμμική και χρονολογική προσέγγιση της εξέλιξης του σινεμά από τη γέννησή του ως τις μέρες μας, περνώντας από το γερμανικό εξπρεσιονισμό και το κλασικό Χόλιγουντ έως την νουβέλ βαγκ, το φρι σίνεμα και το δανέζικο Δόγμα ’95, ενώ ένα ξεχωριστό κεφάλαιο είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στον ελληνικό κινηματογράφο.

Ο δεύτερος κύκλος (από αρχές Μαρτίου έως τέλος Μαΐου) επιδιώκει να προσεγγίσει την ιστορία της μεγάλης οθόνης με πιο αντισυμβατικό τρόπο. Ενδεικτικοί είναι οι τίτλοι των εισηγήσεων: «Οι μεγάλοι παραγωγοί και η γέννηση του σταρ», «Εικόνες και νότες: κινηματογραφική μουσική», «Από τον Τζέιμς Μποντ στους υπερήρωες της Marvel», «Σινεμά τρόμου και πολιτική», «Βραβεία Όσκαρ: Η συμπαγής ιδεολογία του αμερικανικού σινεμά», «Ιστορία και κριτική της κινηματογραφικής κριτικής», «Πολίτης Κέιν ή Vertigo; Ποια είναι η καλύτερη ταινία όλων των εποχών», «Πέρα από τα καλό και το κακό: Cult movies», «Κάνες, Βενετία, Βερολίνο: Η βιομηχανία των φεστιβάλ», «Ντοκιμαντέρ: Η αλήθεια 24 φορές το δευτερόλεπτο» και «Ο ερωτισμός στον κινηματογράφο».

i Σεμινάριο Ιστορίας του Κινηματογράφου | «Ανοιχτή Τέχνη», Φιλελλήνων & Ναυάρχου Νικοδήμου 2, Σύνταγμα | Α ́ κύκλος: Νοέμβριος 2018 – Φεβρουάριος 2019, Β ́ κύκλος: Μάρτιος - Μάιος 2019 | Παρασκευή 20.00-22.00 | Κόστος συμμετοχής: €280 (ανά κύκλο), €240 για φοιτητές & ανέργους. | Επικοινωνία: 210 3227188, info@anoixtitexni.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ευρωπαϊκή πρεμιέρα και κυκλοφορία για το "Ι.Ω." του Αλέξη Αλεξίου

Η υβριδική μικρού μήκους του σκηνοθέτη του "Τετάρτη 04:45" παρουσιάζεται στο διεθνές κοινό προτού βρεθεί στις ελληνικές αίθουσες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
06/10/2022

Τα "Σαγόνια του Καρχαρία" (ξε)σκίζουν ακόμα

Σχεδόν 50 χρόνια μετά την πρεμιέρα του το κλασικό θρίλερ του Στίβεν Σπίλμπεργκ βρίσκει ξανά το δρόμο του προς τις αίθουσες.

Η "Musa" του Νίκου Νικολόπουλου στην Ταινιοθήκη

Η "χειροποίητη" ταινία συνδυάζει μεθόδους του κλασικού κινηματογράφου με μεθόδους video art.

Οι Coldplay στα Village Cinemas σε ζωντανή αναμετάδοση

Η συναυλία θα μεταδίδεται από την Αργεντινή σε πραγματικό χρόνο, μέσω δορυφόρου.

Στην Αυλή του Σχολείου

Βραβείο κριτικών στις Κάνες για ένα αποκαλυπτικό ψυχογράφημα και μια διεισδυτική ματιά πάνω στην κοινωνική ένταξη στην καλύτερη παράδοση των αδελφών Νταρντέν.

Η Κυρία Χάρις Πάει στο Παρίσι

Ένα πνευματώδες σενάριο και μια εξαιρετική Λέσλι Μάνβιλ ζωηρεύουν μια τυποποιημένη κομεντί της παλιάς σχολής.

Τα Σαγόνια του Καρχαρία

Υποδειγματικό θρίλερ, σκηνοθετημένο με δεξιοτεχνία που κόβει την ανάσα. Πρωτοφανής εμπορική επιτυχία, η οποία άλλαξε τα δεδομένα του χολιγουντιανού σινεμά.