Σινεμά ο Παράδεισος

4

Η απόλυτη ωδή στην 7η τέχνη και την ιερότητα της κινηματογραφικής αίθουσας, ένα νοσταλγικό παραμύθι για την ενηλικίωση και τα απωθημένα του παρελθόντος, που απέσπασε Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Σινεμά ο Παράδεισος

Η απόλυτη ωδή στην 7η τέχνη και την ιερότητα της κινηματογραφικής αίθουσας, ένα νοσταλγικό παραμύθι για την ενηλικίωση και τα απωθημένα του παρελθόντος, που απέσπασε Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Σινεμά ο Παράδεισος - εικόνα 1

Στη μεταπολεμική Ιταλία ένας κινηματογράφος αποτελεί το σημείο αναφοράς ενός χωριού της Σικελίας. Εκεί ξημεροβραδιάζεται ο μικρός Σαλβατόρε, δίπλα στον μηχανικό προβολής Αλφρέντο με τον οποίο δημιουργεί μια πατρική σχέση τόσο καθοριστική για εκείνον όσο και οι ταινίες που παρακολουθεί μαζί του. Όταν, μεσήλικος πια και διάσημος σκηνοθέτης, μαθαίνει για τον θάνατο του Αλφρέντο, παρακολουθούμε τις αναμνήσεις του μέσω φλας μπακ.

Το βραβευμένο με Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας φιλμ του Τζουζέπε Τορνατόρε (εδώ μόλις στη δεύτερη δουλειά του) είναι η απόλυτη ωδή στη δύναμη της 7ης τέχνης και της κινηματογραφικής αίθουσας. Το σινεμά απεικονίζεται ως μια απελευθερωτική διαδικασία κατά την οποία σκληροτράχηλοι άντρες δεν φοβούνται να κλάψουν με μια ρομαντική ιστορία, απαλύνοντας για λίγο τις πληγές τους. Στην ουσία όμως η αυτοβιογραφική ιστορία του Τορνατόρε αφηγείται ένα συγκινητικό, νοσταλγικό παραμύθι για την ενηλικίωση και τα απωθημένα του παρελθόντος, το οποίο ακόμη και στις στιγμές που είναι πιο μελοδραματικό από ό,τι χρειάζεται δεν παύει να λειτουργεί ευεργετικά και να πυροδοτεί το συναίσθημα – με τη βοήθεια και του μαέστρου Ένιο Μορικόνε στη μουσική.

Ιταλία, Γαλλία. 1988. Διάρκεια: 125΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Σινεμά ο Παράδεισος

Cinema Paradiso
4
  • Δραματική
  • 1988
  • Διάρκεια: 125 '
  • Τζουζέπε Τορνατόρε

Στη μεταπολεμική Ιταλία, σε ένα χωριό της Σικελίας, ένα αγόρι ξημεροβραδιάζεται στο σινεμά, όπου μαθαίνει τη μαγεία του κινηματογράφου δίπλα στον μηχανικό προβολής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.