Για τον Ολιβιέ Νακάς, η ζωή είναι μια δραματική κομεντί

Ο συνδημιουργός των «Άθικτων» αναφωνεί «Έτσι Είναι η Ζωή» και μιλά για την καινούργια κομεντί που έγραψε και σκηνοθέτησε με τον Ερίκ Τολεντανό, αποσπώντας δέκα υποψηφιότητες για τα βραβεία Σεζάρ.

Για τον Ολιβιέ Νακάς, η ζωή είναι μια δραματική κομεντί

Ο συνδημιουργός των «Άθικτων» αναφωνεί «Έτσι Είναι η Ζωή» και μιλά για την καινούργια κομεντί που έγραψε και σκηνοθέτησε με τον Ερίκ Τολεντανό, αποσπώντας δέκα υποψηφιότητες για τα βραβεία Σεζάρ.

Για τον Ολιβιέ Νακάς, η ζωή είναι μια δραματική κομεντί - εικόνα 1

Την προηγούμενη φορά που συναντηθήκαμε μου είχατε μιλήσει με τα θερμότερα λόγια για την Ελλάδα. Ξαναήρθατε στη χώρα μας για διακοπές;
Πρόπερσι ήταν το πέμπτο καλοκαίρι που έκανα διακοπές στην Ελλάδα. Μικρός δούλεψα για ένα τρίμηνο στο Club Med στην Καλαμάτα και είχα γυρίσει όλη την Πελοπόννησο και τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Με την πρώτη ευκαιρία επιστρέφω στην Κρήτη και στο Αιγαίο, από τα ομορφότερα μέρη του κόσμου.

Μιλάτε με έναν ενθουσιασμό και μια joie de vivre η οποία χαρακτηρίζει και τις ταινίες σας. Συνδυάζουν κωμωδία και δράμα, παραμένοντας πάντα στη φωτεινή, αισιόδοξη πλευρά.
Η ζωή είναι μια δραματική κομεντί. Αυτό το συνδυασμό χιούμορ και σοβαρότητας προσπαθούμε να αποδώσουμε με τον Ερίκ και στις ταινίες μας, επειδή μας αρέσει η διασκεδαστική όψη των πραγμάτων, από την άλλη όμως είμαστε ανοιχτοί στο τι συμβαίνει στην κοινωνία γύρω μας. Είμαστε αισιόδοξοι, αλλά όχι αφελείς. Αυτό που θέλουμε είναι να κάνουμε τους θεατές να γελούν και ταυτοχρόνως να σκέφτονται, γιατί, ξέρετε, μπορείς να επισημάνεις κάποια σοβαρά πράγματα στους ανθρώπους μέσα από μια αστεία συνθήκη. Το δράμα δεν είναι μονόδρομος για μια καλή ταινία.

Για τον Ολιβιέ Νακάς, η ζωή είναι μια δραματική κομεντί - εικόνα 2
Στιγμιότυπο από τη νέα ταινία του Ολιβιέ Νακάς «Έτσι Είναι η Ζωή»

Πώς γεννήθηκε η ιδέα του «Έτσι Είναι η Ζωή»; Ξεκινήσατε από τη γαμήλια δεξίωση ή από τους χαρακτήρες;
Ξεκινάμε πάντα από τους ηθοποιούς και πάνω τους αναπτύσσουμε τις ιδέες μας. Τον Ζαν-Πιέρ Μπακρί τον συναντήσαμε πριν από τέσσερα χρόνια και μας έκανε τρομερή εντύπωση. Είναι ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, πολύ εκλεκτικός και, αφού πήραμε το ΟΚ του, αρχίσαμε να δουλεύουμε το σενάριο για μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι εργάζονται μαζί, ήρθε και η γαμήλια δεξίωση, αλλά ξέραμε πως στην κορυφή της πυραμίδας θα υπήρχε σταθερά ο Μαξ, ο χαρακτήρας του Μπακρί.

Πολυβραβευμένος και ως σεναριογράφος, έκανε ο ίδιος παρεμβάσεις στα όσα γράψατε;
Όταν του στείλαμε την πρώτη εκδοχή του σεναρίου, μας είπε είναι μισο-εντάξει. Όταν αυτό έφτασε σε μια ικανοποιητική για όλους μορφή, το διαβάσαμε πολλές φορές μαζί για τις μικροδιορθώσεις και τον τέλειο συντονισμό των διαλόγων και των αντιδράσεων του χαρακτήρα πάνω στο δικό του στιλ. Μας βοήθησε πολύ, διότι εκτός του ότι διαθέτει υποδειγματικό ερμηνευτικό timing, είναι κι ένας εξαιρετικός γνώστης της δραματουργίας.

Καταφύγατε σε κάποιες ταινίες με ανάλογο θέμα, όπως τα «Παντρολογήματα» του Ρόμπερτ Άλτμαν, για να πάρετε επιπλέον ιδέες;
Δεν χρειάστηκε. Κάναμε πολλή έρευνα με επαγγελματίες τέτοιων εκδηλώσεων, αν και γνωρίζουμε πολύ καλά αυτό το σύμπαν. Έχουμε δουλέψει σε ανάλογα events, εγώ μάλιστα πολλές φορές ως DJ. Οπότε πολλά απ’ όσα παλαβά κι αστεία συμβαίνουν σ’ αυτό το πάρτι έχουν συμβεί στ’ αλήθεια, ενώ άλλα είναι δικά μας εφευρήματα. Άλλα προέκυψαν απρόσμενα, όπως το ότι ο Ζιλ Λελούς μπορεί να τραγουδάει «ιταλικά» με το δικό του τρόπο, μπλέκοντας λίγες ιταλικές και πολλές ανύπαρκτες λέξεις. Μόλις τον ακούσαμε ξεκαρδιστήκαμε και αυτό εξελίχθηκε σε ένα από τα κωμικά highlights της ταινίας.

Περισσότερες πληροφορίες

Έτσι Είναι η Ζωή

C' Est la Vie!
2,5
  • Κομεντί
  • 2017
  • Διάρκεια: 117 '
  • 'Ερικ Τολεντανό, Ολιβιέ Νακάς

Ένα κάστρο του 17ου αιώνα φιλοξενεί μια κοσμική γαμήλια δεξίωση, την οποία έχει οργανώσει ο προνοητικός Μαξ. Μόνο που εκείνη τη βραδιά τα απρόοπτα βγαίνουν εκτός ελέγχου, φέρνοντας τον έμπειρο υπεύθυνο εκδηλώσεων στα όρια της νευρικής κρίσης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ταινίες των 80s και 90s που βλέπουμε στις αίθουσες αυτή την εβδομάδα

Ντέιβιντ Λιντς, Γκλεν Κλόουζ, Ιζαμπέλα Ροσελίνι και άλλοι stars σε επιλογές από τις αγαπημένες μας δεκαετίες βλέπουμε στους κινηματογράφους από 15-22/1.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
17/01/2026

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε στα σινεμά το ΠΣΚ

Τζος Σάφντι, Ράντου Ζούντε και όλες οι καινούριες κυκλοφορίες που παίζουν στις αίθουσες από Πέμπτη 15/1.

Η "Uchronia" του Φιλ Ιερόπουλου κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στην Berlinale

Πρόκειται για τη μόνη ελληνική ταινία που συμμετέχει φέτος στον θεσμό, ενώ αντλεί την έμπνευση από το βιβλίο του Αρθούρου Ρεμπώ "Μια εποχή στην κόλαση".

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-21/01)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Όλα όσα έγιναν στην VIP Avant Premiere του '28 Χρόνια Μετά: Ο Ναός των Οστών'

Το Esquire Greece και η Feelgood Entertainment διοργάνωσαν την VIP Avant Premiere του '28 Χρόνια Μετά: Ο Ναός των Οστών' στις πολυτελείς αίθουσες Velvet & Sunset lounge του Athinaion Experience.

"Marty Supreme": Τελικά, ποιος αδερφός Σάφντι είναι καλύτερος;

Με αφορμή την πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης αθλητικής κωμωδίας, αναρωτιόμαστε για την επιλογή σόλο καριέρας του δημιουργού της Τζος Σάφντι, τη φιλόδοξη πορεία του πρωταγωνιστή Τιμοτέ Σαλαμέ και το αντισυμβατικό μάρκετινγκ της εταιρείας παραγωγής Α24.

Όλες οι φορές που είδαμε τον Αριστοτέλη Ωνάση στη μεγάλη οθόνη

Μια ζωή με πάθη, έρωτες, δόξα, αλλά και παρανομίες γεννήθηκε σαν σήμερα και ο κινηματογραφικός κόσμος έγραψε πολλές φορές γι' αυτήν τα σενάριά του.