Χάρισον Φορντ vs Άλντεν Έρενραϊχ | Και ο καλύτερος Χαν Σόλο είναι...

Το νέο κεφάλαιο στις αυτόνομες ταινίες του διαστημικού franchise φέρνει στο φως την προσωπική ιστορία ενός από τους πιο αγαπημένους χαρακτήρες του, ικανοποιώντας ένα διακαή πόθο των οπαδών του «Star Wars».

Χάρισον Φορντ vs Άλντεν Έρενραϊχ | Και ο καλύτερος Χαν Σόλο είναι...

Το νέο κεφάλαιο στις αυτόνομες ταινίες του διαστημικού franchise φέρνει στο φως την προσωπική ιστορία ενός από τους πιο αγαπημένους χαρακτήρες του, ικανοποιώντας ένα διακαή πόθο των οπαδών του «Star Wars».

Χάρισον Φορντ vs Άλντεν Έρενραϊχ | Και ο καλύτερος Χαν Σόλο είναι... - εικόνα 1

Παρεξηγημένος «μοναχικός καβαλάρης» ή εγωιστής αλαζόνας; Ο Χαν Σόλο βρισκόταν πάντα ανάμεσα σε αυτό το δίπολο από την πρώτη στιγμή που ζέστανε τις μηχανές του ατρόμητου διαστημόπλοιου «Μillennium Falcon» στον «Πόλεμο των Άστρων» (1977). Ο λαθρέμπορος που ζει στις παρυφές του νόμου παρέα με τον πιστό του σύντροφο Τσιουμπάκα κέρδισε την καρδιά των φαν με τη σταδιακή μεταστροφή του από άπληστο «επαγγελματία» σε είδωλο της Αντίσταστης δίπλα στην Πριγκίπισσα Λέια. Αντισυμβατικός, γεννημένος για την αδρεναλίνη και με εφεδρικό όπλο το ειρωνικό χιούμορ, ο Σόλο δεν προσαρμόζεται σε κάποια ρουτίνα και δεν τρέφει αυταπάτες όταν πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Τώρα ο σκηνοθέτης Ρον Χάουαρντ με το «Solo: A Star Wars Story» αφηγείται για πρώτη φορά την προϊστορία του χαρακτήρα σε «ένα γαλαξία πολύ, πολύ μακριά»...

Σύμβολο διαρκούς εξέγερσης

Προτού οπλίσει το πρώτο του blaster, ο Χάρισον Φορντ έπαιζε­ κυρίως στην τηλεόραση, με μόνες αξιοσημείωτες κινηματογραφικές παρουσίες το ντεμπούτο του Τζορτζ Λούκας «Νεανικά Συνθήματα» (1973) και το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα φιλμ του Φράνσις Φορντ Κόπολα «Η Συνομιλία» (1974), ενώ στο ενδιάμεσο εργαζόταν ως ξυλουργός. Όταν όμως ο Λούκας τον φώναξε για βοήθεια­ στις οντισιόν του «Πόλεμου των Άστρων», ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, που ήταν παρών, παρατήρησε ότι η cool αρρενωπότητα και το ελαφρώς ειρωνικό μειδίαμά του ταίριαζαν τρομερά στον χαρακτήρα του Χαν Σόλο. Έτσι, κατά λάθος, ο Φορντ κέρδισε τον ρόλο που τον έκανε παγκοσμίως διάσημο – ο μοναδικός χαρακτήρας που ήταν περισσότερο αγαπητός στους οπαδούς του «Star Wars» από εκείνον ήταν ο Νταρθ Βέιντερ­. ­Σαράντα και πλέον χρόνια μετά η επιρροή της ερμηνείας του είναι ξεκάθαρη στην ποπ κουλτούρα, σε ήρωες όπως ο Στάρλορντ από τους «Φύλακες του Γαλαξία», ενώ το Αμερικανικό Κινηματογραφικό Ινστιτούτο τον κατέταξε στη 14η θέση των σπουδαιότερων ηρώων στην ιστορία του σινεμά.

Νέο πρόσωπο σε παλιό φίλο

Χάρισον Φορντ vs Άλντεν Έρενραϊχ | Και ο καλύτερος Χαν Σόλο είναι... - εικόνα 2

Ο Χάρισον Φορντ «αποσύρθηκε» επίσημα από τον ρόλο του Σόλο στο «Η Δύναμη Ξυπνάει» (2015). Ο Άλντεν Έρενραϊχ που αναλαμβάνει να τον ενσαρκώσει στο εξής έχει αρκετά κοινά με τον βετεράνο ηθοποιό. Όπως κι εκείνος, είναι σχετικά άγνωστος στο ευρύ κοινό, ενώ αριθμεί δύο συνεργασίες με τον Φράνσις Φορντ Κόπολα («Tetro», «Twixt»). Στο «Solo: A Star Wars Story» θα χρειαστεί να αντεπεξέλθει στη βαριά σκιά που αφήνει­ η ερμηνευτική παρακαταθήκη του Φορντ και να βρει τις ισορροπίες σε έναν φύσει αντικομφορμιστή ήρωα με απολαυστικό coolness. Το στόρι μάς μεταφέρει πολύ πριν από τα γεγονότα του χρονολογικά πρώτου κεφαλαίου του «Star Wars», όταν ο Σόλο γνωρίζεται για πρώτη φορά με τον φίλο και συνεργάτη του στις «δουλειές» Τσιουμπάκα. Κομβικό ρόλο στην υπόθεση έχει και η σχέση του Σόλο με τον Λάντο Καλρίζιαν (Ντόναλντ Γκλόβερ), τον πρώην λαθρέμπορο που γνωρίσαμε για πρώτη φορά ως διοικητή του Κλάουντ Σίτι στο «Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται» (1980). Οι δυο τους μοιράζονται μια κοινή αγάπη για το «Μillennium Falcon» που ανήκε στον Λάντο, αλλά το έχασε από τον Σόλο σε στοίχημα. Θα κερδίσει άραγε και αυτό; May the force be with Alden...

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η Βίκυ Καγιά και η Σοφία Κόκκαλη είναι μητέρα και κόρη στο "Πολύδροσο" του The Boy

Οι συμπρωταγωνίστριες της νέας ταινίας του Αλέξανδρου Βούλγαρη μιλούν στο "α" για τη συμμετοχή τους στο ατμοσφαιρικό δράμα που ψηλαφεί τις έννοιες της μητρότητας και της απώλειας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/05/2024

Τα οσκαρικά κοστούμια του "Poor Things" στο Μουσείο Μπενάκη

Οι εντυπωσιακές δημιουργίες της Χόλι Γουάντινγκτον έρχονται το καλοκαίρι στην Αθήνα.

Πολύδροσο

Ένα υπόκωφης έντασης και ανεπιτήδευτης ποίησης φιλμ, το οποίο συγκινεί, εξαντλεί, ωστόσο, τις κινηματογραφικές εκπλήξεις του, καθώς εγκλωβίζεται στη φόρμα.

Βασιλιάδες του Κόσμου

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν για ένα σκληρό δράμα νεορεαλιστικής ειλικρίνειας, χρωματισμένο με πινελιές ονειρικής φαντασίας.

Η Άκρη του Νήματος

Τυποποιημένο crime thriller που δεν πρωτοτυπεί πουθενά.

Η Πόλη της Ασφάλτου

Ένα σενάριο "Πολ Σρέιντερ από τα Lidl" συρρικνώνει αυτή την υπαρξιακή περιπέτεια/ιστορία ενηλικίωσης σε μια απλοϊκή αμερικανιά με κοινωνικές αιχμές.

Boy Kills World

Ο "John Wick" δείχνει το δρόμο σε μια μελλοντολογική περιπέτεια της σειράς, γεμάτη καταιγιστική, χορογραφημένη βία και σαχλό (αυτο)σαρκαστικό χιούμορ.