Νέα φαβορί για το Χρυσό Φοίνικα και μια ελληνική έκπληξη στην Κρουαζέτ

Η μικρού μήκους ταινία «Έκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς» της Ζακλίν Λέντζου βραβεύτηκε στο τμήμα «Εβδομάδα Κριτικής».

Νέα φαβορί για το Χρυσό Φοίνικα και μια ελληνική έκπληξη στην Κρουαζέτ

Η μικρού μήκους ταινία «Έκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς» της Ζακλίν Λέντζου βραβεύτηκε στο τμήμα «Εβδομάδα Κριτικής».

Νέα φαβορί για το Χρυσό Φοίνικα και μια ελληνική έκπληξη στην Κρουαζέτ - εικόνα 1
«Έκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς»

Άλλη μια σημαντική διεθνής διάκριση ήρθε να προστεθεί στο πλούσιο φεστιβαλικό παλμαρέ του σύγχρονου ελληνικού σινεμά με το θρίαμβο του «Έκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς» στην «Εβδομάδα Κριτικής». Η γλυκόπικρη, μελαγχολικά τρυφερή ματιά της ταλαντούχας Ζακλίν Λέντζου («Αλεπού», «Hiwa») σε λίγες ώρες από τη ζωή μιας μοναχικής κοπέλας (Σοφία Κόκκαλη) κέρδισε το βραβείο της καλύτερης μικρού μήκους ταινίας τού συγκεκριμένου τμήματος, όπου προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού και το ατμοσφαιρικό «Third Kind» του Γιώργου Ζώη. Από την άλλη, στις μεγάλου μήκους νικητής αναδείχτηκε η queer πορτογαλέζικη κομεντί, με έντονες πολιτικές αιχμές, «Diamantino» των Γκαμπριέλ Αμπράντες και Ντάνιελ Σμιντ.

Νέα φαβορί για το Χρυσό Φοίνικα και μια ελληνική έκπληξη στην Κρουαζέτ - εικόνα 2
«Σε Πόλεμο»

Δυο μέρες πριν τη λήξη το διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ τράβηξε χθες και σήμερα κάποια ατού από το μανίκι του, χωρίς όμως να έχει σκάσει ακόμα στο τραπέζι ο φετινός άσος κούπα. Το μαχητικό «Σε Πόλεμο» του Στεφάν Μπριζέ είναι μια σκηνοθετημένη θαρρείς από τον Κεν Λόουτς και με στιλ άμεσου ρεπορτάζ καταγγελία της σύγχρονης καπιταλιστικής λογικής, εφαρμοσμένης σε ένα εργοστάσιο στο οποίο οι εργάτες έχουν κηρύξει απεργία. Με ένα δυναμικό Βενσάν Λιντόν, ο οποίος αποδεικνύει πως μπορεί να κινηθεί άνετα στην άλλη άκρη του ερμηνευτικού τόξου από τον εσωστρεφή, σιωπηλό ρόλο του στο «Νόμο της Αγοράς», την προηγούμενη συνεργασία του με τον Μπριζέ που του είχε χαρίσει το βραβείο αντρικού ρόλου σ’ αυτό το φεστιβάλ πριν τρία χρόνια.

Δίπλα στον Λιντόν, μεγάλο φαβορί για το φετινό βραβείο είναι ο 40χρονος Μαρτσέλο Φόντε, εκπληκτικός ως ιδιοκτήτης ενός μαγαζιού φροντίδας σκύλων και μικροκακοποιός στο «Dogman» του Ματέο Γκαρόνε. Μια αφοπλιστικά ωμή και απαισιόδοξη ματιά σε μια ρημαγμένη οικιστικά (αριστουργηματική η σκηνογραφία), οικονομικά, ψυχολογικά και ηθικά Ιταλία, απόλυτα πετυχημένη επιστροφή του σκηνοθέτη στη ρεαλιστική λιτότητα των – επίσης βραβευμένων εδώ – «Γομόρρων».

Νέα φαβορί για το Χρυσό Φοίνικα και μια ελληνική έκπληξη στην Κρουαζέτ - εικόνα 3
«Burning»

Από τις καλύτερες στιγμές του προγράμματος είναι και το «Burning» του Νοτιοκορεάτη Λι Τσανγκ-ντονγκ («Ποίηση»), ένα βραδύκαυστο ερωτικό θρίλερ πάνω στην εμμονή που μπερδεύει επιδέξια, με ανατολίτικους ρυθμούς που κούρασαν πολλούς, τη φαντασία με την πραγματικότητα. Υπόγεια και ύπουλη ταινία η οποία αργεί να αποκαλύψει τα κινηματογραφικά μυστικά της, σε αντίθεση με το «Under the Silver Lake» του Ντέιβιντ Ρόμπερτ Μίτσελ.

Ένα… σουρεαλιστικό, στα όρια της φάρσας νεονουάρ από το βιρτουόζο δημιουργό του αριστουργηματικού «Σε Ακολουθεί», ο οποίος προδίδεται εδώ από τη σινεφιλική του λαιμαργία. Με διασκεδαστικότατο κατά στιγμές τρόπο το φιλμ του ακολουθεί την περιπλάνηση ενός νεαρού επίδοξου συγγραφέα (Άντριου Γκάρφιλντ) στο σύγχρονο Λος Άντζελες, αλλά και… κάτω απ’ αυτό, ο οποίος αναζητά τη μυστηριωδώς εξαφανισμένη και σούπερ σέξι γειτόνισσά του. Δομημένη σε σεκάνς – επεισόδια, η προσπάθειά του εκτυλίσσεται σε έναν άνισο, μακρύ σε διάρκεια, αποσπασματικό, μεταμοντέρνο και ονειρικά φευγάτο φόρο τιμής στο κλασικό φιλμ νουάρ, όπου τα πάντα κουβαλούν την αίσθηση της ξέχειλης, τριπλής δόσης.

Νέα φαβορί για το Χρυσό Φοίνικα και μια ελληνική έκπληξη στην Κρουαζέτ - εικόνα 4
«Solo: A Star Wars Story»

Έξω από το διαγωνιστικό τμήμα τώρα, το φεστιβάλ διαθέτει προσφορές για κάθε γούστο. Έτσι, μπορεί κανείς να βγει από την προβολή της «Σοφίας» στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα», ενός απλού, στοχευμένου και συμπαθούς κοινωνικού δράματος πάνω στην απότομη, τραυματική ενηλικίωση μιας κοπέλας στο σύγχρονο Μαρόκο, και να μπει στη διπλανή αίθουσα όπου σε λίγο ξεκινάει το εκτός συναγωνισμού «Solo: A Star Wars Story», δεύτερο spin-off του διάσημου διαστημικού franchise.

Μια φαντασμαγορική, απλοϊκά απολαυστική και προσεκτικά συνταγογραφημένη (αλά «Rogue One») sci-fi περιπέτεια, όπου το θαυματουργό εμπορικά άγγιγμα της Disney επιβεβαιώνει το πόσο ταιριάζει με την εφηβικής κοπής φαντασία του Τζορτζ Λούκας. Καταδιώξεις, φλερτ, μονομαχίες, προδοσίες και εντυπωσιακές σκηνές δράσης (κορυφαία αυτή με τη ληστεία στο κινούμενο τρένο), το πως ο Χαν Σόλο γνώρισε τον Τσιουμπάκα, απέκτησε το Millennium Falcon και έγινε ο cool πειρατής του πολύ, πολύ μακρινού από την Κρουαζέτ γαλαξία δεν θα απογοητεύσει κανέναν φαν του αγέραστου «Star Wars».

Ευχαριστούμε την Air France για τη βοήθειά της στην πραγματοποίηση του ταξιδιού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.