Happy Birthday

1,5

Δράμα χαμηλότονα ρεαλιστικό όταν επικεντρώνεται στους χαρακτήρες, αλλά σχηματικό, πομπώδες και διδακτικό όταν σχολιάζει την κοινωνική πραγματικότητα.

Happy Birthday

Η Μαργαρίτα, μια νεαρή που νιώθει άβολα και συμπεριφέρεται επιθετικά στον πατέρα της, αστυνομικό των ΜΑΤ, αναγκάζεται να περάσει μαζί του λίγες ημέρες στο εξοχικό τους. Η «εκρηκτική» συμβίωσή τους θα δοκιμάσει τις αντοχές αλλά και τις αξίες του καθενός, σε ένα δράμα χαμηλότονα ρεαλιστικό όταν επικεντρώνεται στους χαρακτήρες, αλλά σχηματικό, πομπώδες και διδακτικό όταν σχολιάζει την κοινωνική πραγματικότητα.

Happy Birthday - εικόνα 1

Δράμα χαρακτήρων και ταυτόχρονα κοινωνικό σχόλιο πάνω στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, η τρίτη ταινία του Χρίστου Γεωργίου («Κάτω­ Από τ’ Άστρα», «Μικρό Έγκλημα») εκκινεί από ένα σχηματικότατο συμβολισμό: η Μαργαρίτα, μια νεαρή που νιώθει άβολα και συμπεριφέρεται επιθετικά στον πατέρα της, αστυνομικό των ΜΑΤ με τον οποίο έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο στα... οδοφράγματα, αναγκάζεται να περάσει μαζί του λίγες ημέρες στο εξοχικό τους. Η «εκρηκτική» συμβίωσή τους θα δοκιμάσει τις αντοχές αλλά­ και τις αξίες του καθενός, χωρίς ο θεατής να έχει την παραμικρή αμφιβολία για την πιθανή κατάληξη αυτού του «εμφυλίου».

Διότι το σεναριακά παντελώς προβλέψιμο «Happy Birthday» αφήνει ελάχιστο χώρο στο φιλότιμο πρωταγωνιστικό δίδυμο (υποψήφιο στα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου) να αναδείξει μια αληθινή σχέση και οικεία συναισθήματα. Θυμίζοντας στο στήσιμό του ελληνικό κινηματογράφο της δεκαετίας του ’80, είναι μια χαμηλότονα ρεαλιστική ιστορία ενηλικίωσης όταν επικεντρώνεται στους χαρακτήρες, γίνεται όμως μια σχηματική, πομπώδης και διδακτική αλληγορία όταν σχολιάζει τις εθνικές κοινωνικές αντιθέσεις, στις οποίες έχουμε εγκλωβιστεί όχι για ταξικούς, πολιτικούς ή οικονομικούς, αλλά για... ψυχολογικούς λόγους.

Ελλάδα, Κύπρος. 2017. Διάρκεια: 87΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Happy Birthday

1,5
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 87 '
  • Χρίστος Γεωργίου

Η Μαργαρίτα, μια νεαρή που νιώθει άβολα και συμπεριφέρεται επιθετικά στον πατέρα της, αστυνομικό των ΜΑΤ, αναγκάζεται να περάσει μαζί του λίγες ημέρες στο εξοχικό τους. Η «εκρηκτική» συμβίωσή τους θα δοκιμάσει τις αντοχές αλλά και τις αξίες του καθενός.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Νεφέλη Γκαμπάντ, ποια είναι τα highlights του 14ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου;

Η επιμελήτρια και προγραμματίστρια του φεστιβάλ μας προτείνει τις προβολές και τις δράσεις που δεν πρέπει να χάσουμε λίγο πριν το φινάλε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
12/12/2025

Οι μεταφεστιβαλικές εκδηλώσεις του 38ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Τρία διαφορετικά masterclasses από τον κριτικό κινηματογράφου Δημήτρη Καλιοδήμο και τον σκηνοθέτη και διευθυντή φωτογραφίας Μενέλαο Κυρλίδη και ξεχωριστές προβολές στο πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Ο Ράντου Ζούντε δεν πιστεύει πως οι ταινίες του θα αλλάξουν τον κόσμο, αλλά θα σας κάνουν να σκεφτείτε το πώς

Συναντήσαμε τον κορυφαίο Ρουμάνο σκηνοθέτη λίγο πριν έρθει στην Αθήνα για να παρουσιάσει τη νέα ταινία του "Kontinental ‘25" στο 14ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αναπλιού επιστρέφει για δεύτερη χρονιά

Η εκδήλωση φιλοδοξεί να αναδείξει την πολυμορφία και την πλούσια πολιτιστική κληρονομία της περιοχής του Ναυπλίου, συνδυάζοντας καλλιτεχνική ποιότητα και εκπαιδευτική στόχευση.

Τσίε Χαγιακάουα: Από τον Χιροκάζου Κόρε-έντα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο

Μετά το φουτουριστικό "Πλάνο 75", η Γιαπωνέζα σκηνοθέτρια του "Ρενουάρ" αλλάζει ύφος και μιλάει για την τρυφερή, ονειρική και ιμπρεσιονιστική ιστορία ενηλικίωσης, η οποία την οδήγησε ως το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/12)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 11 Δεκεμβρίου.