Εκδικητές: Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας

2

Η Marvel συγκεντρώνει (σχεδόν) όλους τους ήρωές της και κορυφώνει τη διαστημική saga με μια παραφουσκωμένη στα εφέ και στη δράση περιπέτεια, θεαματικότατο μα ρηχό προϊόν μιας φανερά κουρασμένης συνταγής.

Εκδικητές: Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας

Ο πανίσχυρος Thanos επιτίθεται στο σκάφος των Ασγκαρντιανών και κλέβει ένα από τα έξι πετράδια της αιωνιότητας. Ανάμεσα σε αυτόν και στα υπόλοιπα τέσσερα, η απόκτηση των οποίων θα σημάνει την καταστροφή του μισού σύμπαντος, στέκουν μόνον οι Εκδικητές. Η Marvel συγκεντρώνει (σχεδόν) όλους τους ήρωές της και κορυφώνει τη διαστημική saga με μια παραφουσκωμένη στα εφέ και στη δράση περιπέτεια, θεαματικότατο μα ρηχό προϊόν μιας φανερά κουρασμένης συνταγής.

Εκδικητές: Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας - εικόνα 1

Καθώς οι υπερήρωες της Marvel μπαινοβγαίνουν ασταμάτητα από τη μία ταινία στην άλλη, με αποκορύφωμα την εν απαρτία σύναξή τους στο «Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος», η ανάγκη των «Εκδικητών» να διατηρήσουν τη φήμη της ναυαρχίδας αυτού του εμπορικά ανίκητου κινηματογραφικού στόλου τούς αναγκάζει να επιστρατεύσουν ακόμη και τις χρυσές εφεδρείες. Στον «Πόλεμο της Αιωνιότητας», λοιπόν, ο Δόκτωρ Στρέιντζ και οι Φύλακες του Γαλαξία συνδράμουν την παρέα του Τόνι Σταρκ, ώστε όλοι μαζί να σταματήσουν (μα τι άλλο;) άλλον έναν ανίκητο εχθρό που απειλεί να καταστρέψει το σύμπαν.

Σε μια εντυπωσιακή πρώτη σκηνή ο άρχοντας του κακού Thanos επιτίθεται στο σκάφος των Ασγκαρντιανών, το οποίο διέφυγε πριν από την καταστροφή του πλανήτη τους στο «Thor: Ragnarok», και αφού εξουδετερώσει τους Θορ και Λόκι κλέβει ακόμη έναν από τους έξι πολύτιμους λίθους της αιωνιότητας. Άλλοι τέσσερις να προστεθούν (πετραδάκι, πετραδάκι...) στη συλλογή του και κατόπιν κανείς δεν θα μπορεί να τον εμποδίσει από την εκτέλεση του σχεδίου του, την καταστροφή του μισού σύμπαντος δηλαδή. Τα πράγματα, ολοφάνερα, είναι χειρότερα από κάθε άλλη φορά, αναγκάζοντας όλους τους Marvelικούς υπερήρωες (πλην των Hawkeye και Ant-Man) να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να ξεκινήσουν μια πολυμέτωπη αντεπίθεση για να τον σταματήσουν.

Έτσι, ενώ στη Γη οι Κάπτεν Αμέρικα, Black Panther, Scarlet Witch, Black Widow και οι συν αυτώ αγωνίζονται να εμποδίσουν τους υποτακτικούς του αρχικακού να αποσπάσουν το πετράδι από το κούτελο του Οράματος, σε μια απόμερη γωνιά του διαστήματος ο Θορ και οι Φύλακες του Γαλαξία στήνουν ενέδρα στον Thanos και μέσα σε ένα εχθρικό διαστημόπλοιο οι Iron-Man και Σπάιντερμαν προσπαθούν να απελευθερώσουν τον αιχμάλωτο Δόκτορα Στρέιντζ.

Εκδικητές: Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας - εικόνα 2

Τα set pieces όλων αυτών των μαχών είναι φυσικά σχεδιασμένα στην ψηφιακή εντέλεια, με τον Πίτερ Πάρκερ να πετά διαρκώς διασκεδαστικές σινεφίλ αναφορές και τους cool χαβαλετζήδες Τόνι Σταρκ και Πίτερ Κουίλ να συναγωνίζονται σε αστείες ατάκες. Ταυτόχρονα ο Τζος Μπρόλιν εντυπωσιάζει με το εκτόπισμα του ultimate villain και ο χαρακτήρας του είναι στην πραγματικότητα ο μόνος, ίσως μαζί με εκείνον της Γκαμόρα, που ξεπερνάει τα όρια της χοντροσχεδιασμένης σιλουέτας.

Έτσι κι αλλιώς, όλο το βάρος πέφτει εδώ συνειδητά στη δράση και βαθαίνει τις ρυτίδες μιας κινηματογραφικής συνταγής που παραμένει θεαματική, αλλά ολοένα και ρηχότερη, καταδικασμένη να κυνηγάει και να ξεπερνάει κάθε­ φορά τον φαντασμαγορικό εαυτό­ της. Γι’ αυτό και οι δυόμισι ώρες δεν είναι πλέον αρκετές για να καταφέρουν οι λαβωμένοι από πολλές θανάσιμες (!) απώλειες ήρωες να αναφωνήσουν «ο κυρ Thanos πέθανε», αναβάλλοντας έτσι το οριστικό φινάλε αυτού του νυν υπέρ πάντων «Πολέμου» για τον επόμενο Μάιο.

ΗΠΑ. 2018. Διάρκεια: 149΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Εκδικητές: Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας

Avengers: Infinity War
2
  • Περιπέτεια
  • 2018
  • Διάρκεια: 149 '
  • Άντονι και Τζο Ρούσο

Ο πανίσχυρος Thanos επιτίθεται στο σκάφος των Ασγκαρντιανών και κλέβει ένα από τα έξι πετράδια της αιωνιότητας. Ανάμεσα σε αυτόν και τα υπόλοιπα τέσσερα, η απόκτηση των οποίων θα σημάνει την καταστροφή του μισού σύμπαντος, στέκουν μόνον οι Εκδικητές.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.