Οι σημαντικότερες ταινίες του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν ξανά στο σινεμά

Οι κινηματογράφοι Άστορ και Ανδόρα φιλοξενούν ένα τριήμερο αφιέρωμα στον σπουδαίο Σουηδό δημιουργό με αφορμή τη συμπληρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του.

Οι σημαντικότερες ταινίες του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν ξανά στο σινεμά

Λίγοι έχουν επηρεάσει το παγκόσμιο σινεμά σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο ο Σουηδός σκηνοθέτης Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Δημιουργός δεκάδων ταινιών από τη δεκαετία του '40 ως τις αρχές του 21ου αιώνα, ο Μπέργκμαν έχει βάλει την υπογραφή του σε διαχρονικά αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά, κάποια από τα οποία θα δούμε σε ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες στους κινηματογράφους Άστορ και Ανδόρα στο πλαίσιο του αφιερώματος «Μια Αιωνιότητα και Ένας Αιώνας: Μπέργκμαν 1918 - 2018» (19-22/4) που οργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννησή του.

Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι:

Καλοκαίρι με τη Μόνικα (1953)

Οι σημαντικότερες ταινίες του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν ξανά στο σινεμά - εικόνα 1

Η Έβδομη Σφραγίδα (1957)

Οι σημαντικότερες ταινίες του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν ξανά στο σινεμά - εικόνα 2

Άγριες Φράουλες (1957)

Οι σημαντικότερες ταινίες του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν ξανά στο σινεμά - εικόνα 3

Περσόνα (1966)

Οι σημαντικότερες ταινίες του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν ξανά στο σινεμά - εικόνα 4

Φθινοπωρινή Σονάτα (1978)

Οι σημαντικότερες ταινίες του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν ξανά στο σινεμά - εικόνα 5

Φάνι και Αλέξανδρος (1982)

Οι σημαντικότερες ταινίες του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν ξανά στο σινεμά - εικόνα 6

Saraband (2003)

Οι σημαντικότερες ταινίες του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν ξανά στο σινεμά - εικόνα 7

Η ταινία που θα σηκώσει την αυλαία του αφιερώματος είναι το ντοκιμαντέρ «Bergman Island» (2004) που θα προβληθεί παρουσία της σκηνοθέτιδας Μαρί Νιρερόντ. Η Νιρερόντ ήταν η πρώτη κινηματογραφίστρια που απέκτησε πρόσβαση στο διάσημο σπίτι του Μπέργκμαν στην απομονωμένη νήσο Φάρο της Βαλτικής, και στην ταινία της κατέγραψε το χώρο όπου ο δημιουργός εμπνεύστηκε τις ιστορίες του και έζησε μία ιδιαίτερη καθημερινότητα συχνά αποκομμένος από κάθε ανθρώπινη επαφή.

Οι σημαντικότερες ταινίες του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν ξανά στο σινεμά - εικόνα 8

Παράλληλα με τις προβολές θα διεξαχθεί σειρά συζητήσεων και ομιλιών, με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών, ακαδημαϊκών, ηθοποιών και κριτικών κινηματογράφου. Επίσης, καθόλη τη διάρκεια του Απριλίου θα εκτεθεί στους χώρους των κινηματογράφων πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Πληροφορίες:
Μια Αιωνιότητα και Ένας Αιώνας: Μπέργκμαν 1918 - 2018, 19-22/4
Άστορ (Σταδίου 28, στοά Κοραή, 2103211950) / Ανδόρα (Σεβαστουπόλεως 117, Πανόρμου, 2106980796)
Είσ.: €5,50 / €10 (ημερήσιο)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2024

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.

Επιστροφή στην Εποχή των Δεινοσαύρων

Ανήλικη σε όλα της περιπέτεια φαντασίας, στην οποία κανείς θεατής άνω των οκτώ χρονών δεν γελά, δεν αγωνιά και δεν εντυπωσιάζεται.

Detective Conan: Το Μαύρο Υποβρύχιο

Γνωριμία με ένα εξαιρετικά πετυχημένο στην Ιαπωνία franchise anime, το οποίο έχει αισίως φτάσει στην 27η ταινία του και έχει πλέον βάλει μπροστά τον αυτόματο πιλότο.

Sobibor

Μια συναρπαστική αληθινή ιστορία, η οποία αποτυπώνεται στην οθόνη με σκηνοθετική αρτιότητα, αλλά και παλιομοδίτικη μελοδραματική υπερβολή.