Πρόσωπα & Ιστορίες

4

Άνθρωποι και χώροι, παρελθόν και παρόν, ζωή και τέχνη συνομιλούν σε ένα ολόφρεσκο, κοινωνικοπολιτικά αιχμηρό, κινηματογραφόφιλο, συγκινητικό και υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ.

Πρόσωπα & Ιστορίες

Η σκηνοθέτις Ανιές Βαρντά και ο φωτογράφος Ζε Αρ διασχίζουν την επαρχιακή Γαλλία με ένα φορτηγάκι-φωτογραφικός θάλαμος. Συναντώντας καθημερινούς ανθρώπους, δημιουργούν τα γιγάντια πορτρέτα τους και, «αναρτώντας» τα σε δημόσιους χώρους, επεμβαίνουν δημιουργικά στο τοπίο. Έτσι άνθρωποι και χώροι, παρελθόν και παρόν, ζωή και τέχνη συνομιλούν σε ένα ολόφρεσκο, κοινωνικοπολιτικά αιχμηρό, κινηματογραφόφιλο, συγκινητικό και υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ.

Πρόσωπα & Ιστορίες - εικόνα 1

Λάτρης του αυτοσχεδιασμού, του σινεμά στο ύψος του ανθρώπου και της ευρηματικής­ συνύφανσης ντοκουμέντου και μυθοπλασίας, η Ανιές Βαρντά είναι, ακόμη και στα 90 της χρόνια­, γεμάτη κινηματογραφικές ιδέες. Ιδέες ελάχιστα εγκεφαλικές, αντιθέτως βγαλμένες από την ολοζώντανη καθημερινότητα, όπως η ακόρεστη ανάγκη της να συναντά ανθρώπους και να μοιράζεται μαζί τους ιστορίες. Την ίδια επιθυμία έχει και ο 33χρονος φωτογράφος και πρωτοποριακός street artist Ζε Αρ (JR), ο οποίος φορτώνει τη γιαγιά της νουβέλ βαγκ («Η Κλεό Από τις 5 ως τις 7», «Δίχως Στέγη, Δίχως Νόμο») σε ένα ειδικά διαμορφωμένο φορτηγάκι-φωτογραφικός θάλαμος και ξεκινάει μαζί της ένα εκτός προγράμματος ταξίδι στη γαλλική­ ύπαιθρο.

Σε κάθε τους στάση οι δύο χαλαροί συν-σκηνοθέτες συνομιλούν με τους κατοίκους του εκάστοτε χωριού ή κωμόπολης, εμπνέονται από τις ιστορίες τους, άλλοτε εντελώς προσωπικές και άλλοτε άμεσα δεμένες με τον τόπο, και αρχίζουν να τους φωτογραφίζουν. Κατόπιν τα γιγάντιων διαστάσεων ασπρόμαυρα πορτρέτα τους τοποθετούνται (κολλιούνται εν είδει graffiti) σε τοίχους σπιτιών, δημόσιων κτιρίων, αποθηκών, εργοστασίων, ακόμη και τρένων, παρεμβαίνοντας έτσι στο οικιστικό και το φυσικό τοπίο με απρόβλεπτο τρόπο.

Πρόσωπα & Ιστορίες - εικόνα 2

Λιτό στη μορφή, το «Πρόσωπα & Ιστορίες» είναι ένα σύνθετο φιλμ, που δουλεύει παράλληλα σε πολλά επίπεδα. Ένα από αυτά αφορά την «αόρατη» γαλλική Ιστορία, η οποία είναι φωλιασμένη σε κλειστά σπίτια, σιωπηλά βλέμματα, εγκαταλελειμμένα κτίρια και μια φαινομενικά κοινότοπη αγροτική πραγματικότητα. Με τη μεσολάβηση του (φωτογραφικού και κινηματογραφικού) φακού, ωστόσο, ιστορίες από το παρελθόν έρχονται στην επιφάνεια. Ιστορίες για ένα χωριό ανθρακωρύχων, για μια ερωτική απαγωγή, για έναν έρημο οικισμό που ξαναζωντανεύει με ένα πολύχρωμο πανηγύρι. Αλλά και ιστορίες που ξεπηδούν από ένα εργοστάσιο χημικών και από δύο κτηνοτροφικές φάρμες διαφορετικής εμπορικής νοοτροπίας. Αναζητώντας το τυχαίο και το απροσδόκητο, αυτήν τη μαγική στιγμή που μια ζωή συμπυκνώνεται σε μια χειρονομία, ένα χορό ή μια προσωπική αφήγηση, οι Βαρντά και Ζε Αρ μετατρέπουν τη μνήμη σε ζωντανό παρόν και φέρνουν σε πρώτο πλάνο τους πραγματικούς φορείς της: τους συνηθισμένους ανθρώπους.

Κουβαλώντας τις δικές τους ιστορίες (μόνο στο χολιγουντιανό σινεμά το βλέμμα του σκηνοθέτη είναι «αντικειμενικό» και παντοδύναμο), διασταυρώνουν τις εμπειρίες τους με εκείνες των ανθρώπων που φωτογραφίζουν, καταργούν το μπροστά και πίσω από την κάμερα και δίνουν στην τέχνη τον παλμό και την αλήθεια της καθημερινότητας. Έτσι μια επίσκεψη στον τάφο του Καρτιέ-Μπρεσόν οδηγεί στη γνωριμία με έναν παράξενο κλοσάρ και η διαπίστωση της μισανθρωπικής ιδιορρυθμίας του Ζαν-Λικ Γκοντάρ σε μια γλυκιά κίνηση σεβασμού και ειλικρινούς φιλίας. Κι έτσι, καθώς το σινεμά αφήνει το αποτύπωμά του στα (απλά) πράγματα, η αληθινή ζωή μπαίνει στην αίθουσα και ανεβαίνει στη μεγάλη οθόνη.

Γαλλία. 2017. Διάρκεια: 89΄. Διανομή: ONE FROM THE HEART.

Περισσότερες πληροφορίες

Πρόσωπα & Ιστορίες

Visages Villages / Faces Places
4
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2017
  • Διάρκεια: 89 '
  • Ανιές Βαρντά

Η σκηνοθέτις Ανιές Βαρντά και ο φωτογράφος Ζε Αρ διασχίζουν την επαρχιακή Γαλλία με ένα φορτηγάκι-φωτογραφικός θάλαμος. Συναντώντας καθημερινούς ανθρώπους, δημιουργούν τα γιγάντια πορτρέτα τους και, «αναρτώντας» τα σε δημόσιους χώρους, επεμβαίνουν δημιουργικά στο τοπίο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.