Ο Θάνατος του Στάλιν

3

Αντιεξουσιαστική σάτιρα με καταιγιστικούς διαλόγους και σπιρτόζικο μαύρο χιούμορ, η οποία φλερτάρει, χωρίς όμως τελικά να αγκαλιάζει, την εύκολη φάρσα.

Ο Θάνατος του Στάλιν

Αντιεξουσιαστική σάτιρα με καταιγιστικούς διαλόγους και σπιρτόζικο μαύρο χιούμορ, η οποία φλερτάρει, χωρίς όμως τελικά να αγκαλιάζει, την εύκολη φάρσα.

Ο Θάνατος του Στάλιν - εικόνα 1

Στον «Πόλεμο Εκτός Προγράμματος» (2009), τη μία και μοναδική ταινία που είχε σκηνοθετήσει μέχρι τώρα ο Σκοτσέζος ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός κωμικός δημιουργός Αρμάντο Ιανούτσι («The Thick of it», «Veep»), ο Λευκός Οίκος παρουσιαζόταν ως καταφύγιο μιας ομάδας ανόητων οπορτουνιστών και η συνολική νατοϊκή πολιτική ως τυχαίο αποτέλεσμα κοντόφθαλμων ραδιουργιών και προσωπικών συμφερόντων. Υποψήφιος για Όσκαρ σεναρίου, ο Ιανούτσι επιβεβαίωσε και στη μεγάλη οθόνη την απολαυστική σατιρική ματιά με την οποία κοιτάζει τη γραφειοκρατική εξουσία, πιστή στο σαρκαστικό πνεύμα και το ευφυές, παράλογο και μαζί απόλυτα cool ­χιούμορ της βρετανικής σχολής. Αλλάζοντας στρατόπεδο και διασκευάζοντας το graphic novel των Φαμπιέν Νουρί και Τιερί Ρομπέν «La mort de Staline», ο Ιανούτσι επισκέπτεται τώρα τα άδυτα του ψυχροπολεμικού Κρεμλίνου.

Εκεί βρίσκεται ο παντοδύναμος Ιωσήφ Στάλιν, ο οποίος εξουσιάζει απόλυτα τους πάντες και τα πάντα, όμως στη 1/3/1953 παθαίνει εγκεφαλικό­ και πέφτει σε κώμα. Αμέσως ξεκινάει ένας αγώνας δρόμου για τη ­διαδοχή του ανάμεσα στα μέλη του Πολιτικού Γραφείου, που «επισημοποιείται» έπειτα από λίγες ημέρες, όταν ο «Πατερούλης» πεθαίνει. Ο προσωρινός αναπληρωτής γενικός γραμματέας Μαλένκοφ, ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών Μπέρια ή ο χαμηλότονος μα παμπόνηρος Χρουστσόφ θα καταφέρουν τελικά να πάρουν τη θέση του; Βοηθούμενος από την επιθετική ειρωνεία και το υπερρεαλιστικό αφηγηματικό ύφος του κόμικς, ο Ιανούτσι αναβιώνει με υπερβολικό μα ξεκαρδιστικά δραματικό τρόπο τον «Μεγάλο Τρόμο» της σταλινικής περιόδου.

Με σπιρτόζικο μαύρο­ χιούμορ, το οποίο ξεκινάει από τους καταιγιστικής ταχύτητας διαλόγους, προχωράει στους απολαυστικούς χαρακτήρες και κορυφώνεται σε μια ατελείωτη σειρά από κωμικοτραγικές δολοπλοκίες, μας σερβίρει ακόμη μία γλυκόπικρη αντιεξουσιαστική σάτιρα, η οποία φλερτάρει, χωρίς όμως τελικά να αγκαλιάζει, την εύκολη φάρσα.

Γαλλία, Μ. Βρετανία. 2017. Διάρκεια: 108΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Θάνατος του Στάλιν

The Death of Stalin
3
  • Κωμωδία
  • 2017
  • Διάρκεια: 106 '
  • Αρμάντο Ιανούτσι

Στη 1/3/1953 ο Ιωσήφ Στάλιν παθαίνει εγκεφαλικό και πέφτει σε κώμα. Αμέσως ξεκινάει ένας αγώνας δρόμου για τη διαδοχή του ανάμεσα στα μέλη του Πολιτικού Γραφείου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.