Οι αξέχαστοι νικητήριοι λόγοι των Όσκαρ 2018

Συγκίνηση, αδρεναλίνη και πολλές ευχαριστιές που ξεχώρισαν στην 90η απονομή των βραβείων της Ακαδημίας.

Οι αξέχαστοι νικητήριοι λόγοι των Όσκαρ 2018

Συγκίνηση, αδρεναλίνη και πολλές ευχαριστιές που ξεχώρισαν στην 90η απονομή των βραβείων της Ακαδημίας.

Οι αξέχαστοι νικητήριοι λόγοι των Όσκαρ 2018 - εικόνα 1
Frances McDormand ©Getty Images

Σε μια όπως πάντα συναισθηματικά φορτισμένη τελετή, επιλέξαμε να δούμε ξανά τις ομιλίες που ξεχώρισαν τόσο για την ατόφια συγκίνηση των νικητών, όσο και για τις λεπτές πολιτικές αιχμές που άφησαν. Εκτός φυσικά από την Φράνσις ΜακΝτόρμαντ η οποία δε μάσησε για ακόμα μια φορά τα λόγια της και είπε ακριβώς αυτά που είχε στο μυαλό της.

Η ηθοποιός που κέρδισε για δεύτερη φορά στην καριέρα της το χρυσό αγαλματάκι με τις «Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι», ανέβηκε στη σκηνή και αφού ευχαρίστησε το σκηνοθέτη Μάρτιν ΜακΝτόνα, το σύζυγό της σκηνοθέτη Τζόελ Κόεν και το γιο της Πέντρο Κόεν, άφησε στο πλάι της το Όσκαρ και ζήτησε από όλες τις γυναίκες στην αίθουσα να σηκωθούν και να χειροκροτήσουν η μία την άλλη για τη δουλειά τους.

Συγκρατημένος, παρά το γεγονός πως κέρδισε Όσκαρ για πρώτη φορά στην καριέρα του, παρέλαβε το βραβείο ο Γκάρι Όλντμαν για την ανεπανάλητπη ερμηνεία του ως Ουίνστον Τσόρτσιλ στην «Πιο Σκοτεινή Ώρα». Στο λόγο του άφησε το καλύτερο για το τέλος, απευθυνόμενος στην 99 ετών μητέρα του λέγοντάς της «βάλε το νερό να βράζει, σου φέρνω ένα Όσκαρ».

Τα δάκρυά του δυσκολεύτηκε να κρατήσει το Γκιγιέρμο ντελ Τόρο όταν απέσπασε το Όσκαρ σκηνοθεσίας για τη «Μορφή του Νερού», αφού υπενθύμισε στο κοινό τη δύναμη του κινηματογράφου να ξεπερνά τα σύνορα, «γραμμές στην άμμο» όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του με μια φράση του ηθοποιού Τζίμι Κάγκνεϊ από την ταινία «Ο Ουρανός της Δόξας» (1942, Μάικλ Κερτίζ) λέγοντας: «Σας ευχαριστεί η μητέρα μου, σας ευχαριστεί ο πατέρας, τα αδέλφια και οι αδελφές μου», και εγώ σας ευχαριστώ!»

Το πρώτο του Όσκαρ, σε ηλικία 90 ετών όσα και των βραβείων, κέρδισε ο βραβευμένος σκηνοθέτης Τζέιμς Άιβορι για το διασκευασμένο σενάριο του «Να με Φωνάζεις με το Όνομά σου» του Λούκα Γκουαντανίνο (το μοναδικό βραβείο που απέσπασε η ταινία). Ο Άιβορι μίλησε για τη δύναμη του ομότιτλου βιβλίου του Αντρέ Ασιμάν, και την καθολικότητα της αγάπης που δεν περιορίζεται στους straight έρωτες.

Ακόμα μία οσκαρική πρωτιά που μοιάζει με δικαίωση, ήρθε για το ζωντανό μύθο της διεθύνσης φωτογραφίας Ρότζερ Ντόκινς ο οποίος έκανε αριστοτεχνική δουλειά στο σίκουελ «Blade Runner 2049», ο οποίος τόνισε την τρομερή αξία που έχει στη δουλειά του η βοήθεια των συνεργατών του χωρίς τους οποίους δε θα είχε καταφέρει να βρίσκεται εκεί.

Για το τέλος αφήσαμε τον Αλεξάντρ Ντεσπλά, ο οποίος για την πρωτότυπη μουσική που συνέθεσε στη «Μορφή του Νερού» απέσπασε το δεύτερο Όσκαρ στην καριέρα του, το οποίο πανηγύρισε με τη μητέρα του «η οποία είναι, παρεπιπτόντως Ελληνίδα» όπως δήλωσε.

Η 90η τελετή απονομής των βραβείων Oscar, προβλήθηκε σε απευθείας μετάδοση (4/3) από τα κανάλια Cosmote Cinema με ελληνικό, απευθείας σχολιασμό από τον Γιώργο Σατσίδη και τη Χριστίνα Μπίθα. 17 από τις υποψήφιες ταινίες θα προβληθούν αποκλειστικά στην Cosmote TV, ενώ ακόμη 7 θα είναι διαθέσιμες στην υπηρεσία Cosmote Cinema on Demand.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.