Ο σκηνοθέτης Αλέξης Αλεξίου μας ξεναγεί στη «Χαμένη Λεωφόρο του Ελληνικού Σινεμά»

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης της ταινίας «Τετάρτη 04:45» μας παρουσιάζει τις ταινίες που πρόκεται να προβληθούν στο πλαίσιο του επιτυχημένου θεσμού της Ένωσης Παραγωγών και Σκηνοθετών Ελληνικού Κινηματογράφου.

Ο σκηνοθέτης Αλέξης Αλεξίου μας ξεναγεί στη «Χαμένη Λεωφόρο του Ελληνικού Σινεμά»

Οι προβολές της «Χαμένης Λεωφόρου του Ελληνικού Σινεμά» είναι ένα στοίχημα που έχει κερδίσει κατά κράτος η Ένωση Σκηνοθετών και Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου, η οποία συνέλαβε την ιδέα για μηνιαίες προβολές «χαμένων διαμαντιών» του ελληνικού σινεμά εν είδει άτυπης σινε-λέσχης που θα συγκεντρώνει όλους όσους θέλουν να ανακαλύψουν δυσεύρετες και αλλά και να δουν ξανά παλιές αγαπημένες εγχώριες ταινίες. Οι sold out προβολές στον κινηματογράφο Άστορ (Σταδίου 28) αποδεικνύουν πως υπάρχει ένα κοινό που διψάει να μάθει το παρελθόν της ντόπιας κινηματογραφικής παραγωγής.

Οι επόμενες προβολές της «Χαμένης Λεωφόρου» διεξάγονται τη Δευτέρα 5/3 και Παρασκευή 9/3, και ο βραβευμένος σκηνοθέτης Αλέξης Αλεξίου («Τετάρτη 04:45») περιγράφει με δικά του λόγια αποκλειστικά για το «α» τις ταινίες που θα προβληθούν στην οθόνη του Άστορ, η επιλογή των οποίων έγινε με γνώμονα το ποίημα της Κατερίνας Γώγου «Εμένα οι φίλοι μου».

Το «α» κληρώνει 10 διπλές ολοήμερες προσκλήσεις για τις προβολές της Δευτέρας. Μπείτε στην κλήρωση εδώ.

Παραγγελιά (1980)

του Παύλου Τάσιου (5/3, 18.00)

Ο σκηνοθέτης Αλέξης Αλεξίου μας ξεναγεί στη «Χαμένη Λεωφόρο του Ελληνικού Σινεμά» - εικόνα 1

«Ο Παύλος Τάσιος επιστρατεύει την "καταραμένη" ποίηση της Κατερίνας Γώγου για να αφηγηθεί την αληθινή ιστορία του οργισμένου απόκληρου Νίκου Κοεμτζή. Χαλασμένα ουίσκια, νεωτερισμοί, είδη προικός, ασφαλίτες, χαφιέδες και μια ζωή ξεφτίλα συγκρούονται με απελπισμένους μπάσταρδους στην πρέσα. "Εντάξει. Δεν κλαίμε, μεγαλώσαμε. Μονάχα όταν βρέχει βυζαίνουμε κρυφά το δάκτυλό μας. Και καπνίζουμε." Παραγγελιά ρε!»

Ο Κήπος του Θεού (1994)

του Τάκη Σπυριδάκη (5/3, 19.45)

Ο σκηνοθέτης Αλέξης Αλεξίου μας ξεναγεί στη «Χαμένη Λεωφόρο του Ελληνικού Σινεμά» - εικόνα 2

«Σε ένα απροσδιόριστο σκοτεινό παρόν, ή ένα κοντινό δυστοπικό μέλλον, ο κόσμος μοιάζει να έχει αντικατασταθεί από μια ατέλειωτη υγρή και μουχλιασμένη φυλακή. Οι τελευταίοι ζωντανοί ακόμα τραγουδούν και ονειρεύονται τη θάλασσα, μαζεύουν τα κουρέλια τους, βάζουν φωτιές στα στρώματα και συγκρούονται με τους σπιούνους και τους δεσμοφύλακες. Το γοητευτικό "χαμένο" σκηνοθετικό ντεμπούτο του Τάκη Σπυριδάκη, παράταιρα ζοφερό και αλληγορικό μέσα στην ψεύτικη γυαλάδα των 90ς, επιστρέφει για να επανεκτιμηθεί, απόλυτα ταιριαστό πια στο "μετα-αποκαλυπτικό" σήμερα.»

Γλυκιά Συμμορία (1983)

του Νίκου Νικολαΐδη (5/3, 22.00)

Ο σκηνοθέτης Αλέξης Αλεξίου μας ξεναγεί στη «Χαμένη Λεωφόρο του Ελληνικού Σινεμά» - εικόνα 3

«Λίγο πριν το τέρας του επερχόμενου φασισμού δείξει το νέο αστραφτερό μα σάπιο του χαμόγελο, μια συμμορία τεσσάρων "πιο-κούλ-πεθαίνεις" περιθωριακών που σνομπάρει την κανονικότητα και κοροϊδεύει τον καθωσπρεπισμό, "αμολάει καλούμπα" και προκαλεί τα όρια του συστήματος, φτύνοντας στα μούτρα τον θάνατο. Η θρυλική δημιουργία του Νίκου Νικολαϊδη, ταινία αναφοράς του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, 35 χρόνια μετά συνεχίζει να γοητεύει γενιές σινεφίλ και ορδές ορκισμένων φαν.»

Εξόριστος στην Κεντρική Λεωφόρο (1979)

του Νίκου Ζερβού (9/3, 00.30)

Ο σκηνοθέτης Αλέξης Αλεξίου μας ξεναγεί στη «Χαμένη Λεωφόρο του Ελληνικού Σινεμά» - εικόνα 4

«Κοινόβιο τέλος. Η δεκαετία του '80 και το βόλεμα στις κυρίαρχες ιδεολογίες είναι προ των πυλών. Νίκος Ζερβός και Κώστας Φέρρης ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αφηγηθούν σε '60s & '70s ψυχεδελικούς ροκ ρυθμούς το τέλος του "Ελληνικού Μάη". Το Ελληνικό Σινεμά πότε ξανά δεν συντονίστηκε τόσο οργανικά με τους στιλιστικούς στοχασμούς του Γκοντάρ και το αναρχικό πνεύμα της γαλλικής νουβελ βαγκ, σε μια εμβληματική ταινία για την "χαμένη" ελληνική γενιά των '70s που συνεχίζει να ανακαλύπτεται και να αγαπιέται από το νεανικό κοινό κάθε εποχής.»

Πληροφορίες:
Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά: Οι Φίλοι μας είναι Μαύρα Πουλιά
Κινηματογράφος Άστορ, Σταδίου 28
Τιμές εισιτηρίων: €5 ανά προβολή | €8 ημερήσιο εισιτήριο

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.