Δείτε το πρόγραμμα ταινιών του 20ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Κοντά στις 200 ταινίες, παγκόσμιες πρεμιέρες, αφιερώματα και ατμόσφαιρα Όσκαρ στην επετειακή διοργάνωση της γιορτής του ντοκιμαντέρ.

Δείτε το πρόγραμμα ταινιών του 20ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Κοντά στις 200 ταινίες, παγκόσμιες πρεμιέρες, αφιερώματα και ατμόσφαιρα Όσκαρ στην επετειακή διοργάνωση της γιορτής του ντοκιμαντέρ.

Δείτε το πρόγραμμα ταινιών του 20ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - εικόνα 1
«Πρόσωπα & Ιστορίες»

To 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης βρίσκεται μόλις τέσσερις μέρες μακριά (2-11/3) και ξεδιπλώνει το μενού των ταινιών που θα προβληθούν φέτος. Όπως είχε ήδη ανακοινωθεί, την αυλαία θα σηκώσει η υποψήφια για Όσκαρ νέα ταινία της Ανιές Βαρντά με τίτλο «Πρόσωπα Ιστορίες», με το βουβό αριστούργημα του Ζαν Βιγκό «Σχετικά με τη Νίκαια» να «κλείνει» το φεστιβάλ συνοδεία ζωντανής πρωτότυπης μουσικής που συνέθεσε ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης και θα ερμηνεύσει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Δείτε το πρόγραμμα ταινιών του 20ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - εικόνα 2
«Σχετικά με τη Νίκαια»

Η ανακοίνωση του προγράμματος συνοδεύεται με ένα καλό νέο για το φεστιβάλ όπως μας πληροφόρησε η διευθύντρια Ελίζ Ζαλαντό: «Φέτος γιορτάζουμε τα 20 χρόνια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Μαζί έχουμε κι ένα πολύ καλό νέο, μια προσθήκη στους χώρους μας. Με βάση τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη, η Αποθήκη Γ’, ο χώρος που αγαπάμε όλοι γιατί εκεί χτυπά η καρδιά του Φεστιβάλ κάθε Νοέμβρη από το 1999, θα είναι κομμάτι του Φεστιβάλ για όλο τον χρόνο. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που αυτό θα συμβεί την ίδια χρονιά που το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ κλείνει τα είκοσι χρόνια του. Εκεί θα γιορτάσουμε τα γενέθλιά του. Η Αποθήκη Γ’ θα ενισχύσει με νέες δράσεις την ετήσια δραστηριότητα του Φεστιβάλ, την οποία εσείς και το κοινό αγκαλιάζετε ήδη πολύ θερμά, όπως κάνατε και την Πέμπτη (22/2), που ήρθατε στο Ολύμπιον, για να συζητήσουμε όλοι μαζί μέσω skype με τον Φατίχ Ακίν. Έχουμε πολλά σχέδια για το μέλλον. Περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και τους επόμενους μήνες θα σας τα ανακοινώσουμε.»

Δείτε το πρόγραμμα ταινιών του 20ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - εικόνα 3
«Obscuro Barroco»

Σχετικά με την επιλογή των ταινιών του διαγωνιστικού προγράμματος, ανέλαβε να μας ενημερώσει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης: «Φέτος παρουσιάζουμε ντοκιμαντέρ μαχητικά, πρωτοποριακά, ψυχαγωγικά. Μιλούν για την παγκόσμια κοινωνία μας, την πολιτική, την ταυτότητα, τη μνήμη, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και για το φαγητό, την μουσική, το σινεμά τις τέχνες, τον έρωτα, άρα μιλούν για την ίδια τη ζωή. Ειδικότερα στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα προβάλλουμε 10 μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, τα οποία είναι η πρώτη ή η δεύτερη δουλειά νέων και πολλά υποσχόμενων δημιουργών. Η επιλογή τους έγινε με τον ίδιο τρόπο που έγινε και η επιλογή των ταινιών στο Φεστιβάλ του Νοεμβρίου: με πυξίδα δηλαδή ένα θέμα δανεισμένο από ένα βιβλίο. Αυτή τη φορά επιλέξαμε ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα του 20ού αιώνα: το «Ζωή οδηγίες χρήσεως» του Ζορζ Περέκ. (πρωτότυπος τίτλος «La Vie mode d' emploi», μετ. Αχιλλέας Κυριακίδης, εκδ. Ύψιλον). Πρόκειται για ένα βιβλίο ποταμό, 600 σελίδων, 2.000 χαρακτήρων και εκατοντάδων ιστοριών, το οποίο αντιμετωπίζει τη ζωή σαν ένα παζλ που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ποτέ. Οι οκτώ ξένες ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος έχουν ήδη ανακοινωθεί - δείτε τις εδώ - ενώ οι δύο ελληνικές είναι το «Obscuro Barroco» της Ευαγγελίας Κρανιώτη το οποίο κέρδισε βραβείο επιτροπής Teddy στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βερολίνου και το ντοκιμαντέρ «Στο σώμα της» του Ζαχαρία Μαυροειδή.»

Δείτε το πρόγραμμα ταινιών του 20ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - εικόνα 4
«The Black Panthers: Vanguard of the Revolution»

Στο πρόγραμμα ξεχωρίζει η επίσκεψη της Σάρα Ντράιβερ στη Θεσσαλονίκη στην οποία δόθηκε carte blanche, αλλά και η ενότητα «Film Forward» η οποία επαναλαμβάνεται φέτος για δεύτερη φορά, και παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στους πρωτοπόρους δημιουργούς Βερενά Παραβέλ και Λουσιάν Καστέν Τέιλορ. Οι σκηνοθέτες θα έρθουν για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους και να συζητήσουν σε ειδική εκδήλωση για το «περίεργο σύμπαν» τους με την σκηνοθέτιδα Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη.

Δείτε το πρόγραμμα ταινιών του 20ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - εικόνα 5
«λπ»

Την τιμητική του θα έχει η χρονιά - σταθμός 1968 με μια ξεχωριστή ενότητα προς τιμήν της (δείτε εδώ όλες τις ταινίες του αφιερώματος) αλλά και το ελληνικό σινεμά όπως πάντα, το οποίο εκπροσωπείται με 53 μεγάλου και 25 μικρού μήκους ταινίες. Δείτε εδώ την πλήρη λίστα των ντοκιμαντέρ που θα συμμετέχουν και ποια ανυπομονούμε να δούμε στη μεγάλη οθόνη.

Σχετικά ο κ. Ανδρεαδάκης δήλωσε: «Τα ελληνικά ντοκιμαντέρ έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια εντυπωσιακά άλματα. Για την υποστήριξή τους ενεργοποιούμε και πάλι- όπως και στο Φεστιβάλ του Νοεμβρίου- την ειδική "υπηρεσία networking" για την καθοδήγηση των Ελλήνων δημιουργών στις επαφές τους με τους επαγγελματίες της Αγοράς από όλο τον κόσμο και υλοποιούμε μια σειρά από άλλες ενέργειες για την καλύτερη δικτύωση των Ελλήνων δημιουργών και παραγωγών με τους ξένους συναδέλφους τους».

Δείτε το πρόγραμμα ταινιών του 20ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - εικόνα 6
«The Greenaway Alphabet»

Για τις ενότητες του διεθνούς προγράμματος την παρουσίαση ανέλαβε ο Δημήτρης Κερκινός:
«Το Καλειδοσκόπιο, κύριος κορμός του προγράμματος περιλαμβάνει ταινίες που έχουν προβληθεί στα σημαντικότερα φεστιβάλ του κόσμου, αλλά και ανακαλύψεις που θα δείτε πρώτοι και που επιλέξαμε ανάμεσα στις εκατοντάδες ταινίες που μας κατατέθηκαν. Το αφιέρωμα Θαυμαστός καινούριος κόσμος, που διερευνά πώς επιδρούν στην υγεία και την ευημερία του ανθρώπου οι τεχνολογικές ανακαλύψεις και η επιστήμη – με ελεύθερη είσοδο για το κοινό- υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι ένα τμήμα συνυφασμένο με την ιστορία και το στίγμα της διοργάνωσης, καθώς το φεστιβάλ είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένο σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως άλλωστε και το κοινό του. Η ενότητα Μνήμη / Ιστορία συνοδεύει το φεστιβάλ και το κοινό του από τη πρώτη χρονιά, ενώ το Περιβάλλον είναι επίσης ένα πολύ αγαπητό τμήμα του φεστιβάλ. Το πιο δημοφιλές τμήμα όμως στο νεανικό κοινό, είναι η Μουσική. Το Σινεμά περιλαμβάνει ταινίες που μιλούν για την ιστορία και τη δύναμη του κινηματογράφου, το Food Vs. Food παρουσιάζει όλες τις εκφάνσεις του φαγητού, ενώ το Docs for Kids μυεί παιδιά και εφήβους στον κόσμο του ντοκιμαντέρ».

Δείτε παρακάτω ένα από τα spot που ετοίμασε ο Χρήστος Χορευτής για το φεστιβάλ:

Όπως και στο φεστιβάλ του Νοεμβρίου, θα υπάρξει αυτόνομο διαγωνιστικό τμήμα με 7 ταινίες ντοκιμαντέρ εικονικής πραγματικότητας, ενώ προγραμματίζονται πολλές παράλληλες εκδηλώσεις σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ.

Τέλος, το βράδυ της Κυριακής 4/3 στο Ολύμπιον σε συνεργασία με την Cosmote TV θα μεταδοθεί ζωντανά η απονομή των 90ών βραβείων Όσκαρ, σε μια απόλυτα σινεφίλ ολονυκτία.

Ραντεβού στη Θεσσαλονίκη!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.