Οι πρώτες εντυπώσεις από το 40ο Φεστιβάλ της Δράμας

Μία μέρα προτού απονεμηθούν τα φετινά βραβεία ανατρέχουμε στις μικρού μήκους που κέρδισαν την προσοχή μας.

Οι πρώτες εντυπώσεις από το 40ο Φεστιβάλ της Δράμας

Πολύβουη, γεμάτη κόσμο σε κάθε στενό της, η ηλιόλουστη Δράμα βρίσκεται στην κορύφωση του 40ου Φεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους μία μέρα πριν την τελετή λήξης και την απονομή των φετινών βραβείων. Σήμερα ολοκληρώνονται οι προβολές του εθνικού διαγωνιστικού τμήματος, με συνολικά πάνω από 60 συμμετοχές που δεν έχουν αναδείξει ακόμη ξεκάθαρο διεκδικητή του Χρυσού Διόνυσου, εκτινάσσοντας τα «στοιχήματα» για τους πιθανούς νικητές των επετειακών τεσσαρακοστών βραβείων.

Το ρόλο του επιτελεί και το σινεφίλ κοινό της πόλης που γεμίζει ασφυκτικά κάθε βράδυ το σινεμά Ολυμπία, και δίνει το δικό του παλμό στις προβολές με το χειροκρότημά του να αποτελεί τον ανεπίσημο σφυγμομετρητή της αποδοχής ή όχι μιας ταινίας., αλλά και με τις φλογερές συζητήσεις που ακολουθούν έξω από το σινεμά με τους κινηματογραφιστές.

Οι πρώτες εντυπώσεις από το 40ο Φεστιβάλ της Δράμας - εικόνα 1
«ΤΟ ΤΕΡΑΣ κοιμάται»

Πολυθεματικές και με ένα διευρυμένο αφηγηματικό στιλ, παρατηρούμε πως οι ταινίες του εθνικού διαγωνιστικού παρουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό μια κοινή υψηλού επιπέδου προσέγγιση στις παραγωγές τους, που έχει σαν αποτέλεσμα μια άρτια και αξιοπρεπή εικόνα ανεξαρτήτως προϋπολογισμού. Έτσι, δίπλα στη μινιμαλιστική και συγκινητική «Ροζαλία» της Κατερίνας Γιαννακοπούλου μπορεί να σταθεί η ιστορία μιας... μετα-αποκαλυπτικής καψούρας στην «Καληνύχτα» του Θάνου Κερμίτση ή το δαιδαλώδες «Μάνεκι Νέκο» του Μανώλη Μαυρή.

Οι ιστορίες με κοινωνικά συνειδητοποιημένο πρόσημο έχουν και φέτος την τιμητική τους. Όπως στο «Brazuca» του Φαίδωνα Γκρέτσικου, που μας χάρισε την αποκαλυπτική ερμηνεία του πρωτοεμφανιζόμενου εντεκάχρονου Μπόικο Πασκάλεβ ο οποίος αναζητά εμμονικά μία μπάλα ποδοσφαίρου, και το «Heimlich» του Κώστα Μπακούρη που στήνει μια ευφυή αλληγορία για τη σχέση Ελλάδας - Γερμανίας στα χρόνια της κρίσης με εξαιρετικό πρωταγωνιστή το Μάκη Παπαδημητρίου. Ο ηθοποιός πέρσι πρωταγωνίστησε στον «Κύβο» του Αλέξανδρου Σκούρα που έφυγε επάξια από τη Δράμα με το μεγάλο βραβείο. Λέτε να κάνει φέτος το δύο στα δύο;

Άτυπος πρωταγωνιστής του διαγωνιστικού είναι παραδόξως το τολμηρό και έξυπνο χιούμορ. Τα σαρκαστικά «Σουτζουκάκια» του Χρυσόστομου Μπάρμπα απογυμνώνουν τη λανθασμένη αντρική ιδέα περί της τέλειας γυναίκας και της ευτυχίας με θύμα τον ηθοποιό Προμηθέα Αλειφερόπουλο, ενώ «ΤΟ ΤΕΡΑΣ κοιμάται» του Κωστή Χαραμουντάνη, μια κωμωδία επιστημονικής φαντασίας με θέμα την αγάπη, μας έδωσε ένα κολάζ ξεκαρδιστικών σουρεαλιστικών καταστάσεων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.