Το «Amerika Square» είναι η ελληνική πρόταση για τα Όσκαρ

Η ταινία του Γιάννη Σακαρίδη επιλέχθηκε από την αρμόδια επιτροπή γνωμοδότησης του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το «Amerika Square» είναι η ελληνική πρόταση για τα Όσκαρ

Το «Amerika Square» του Γιάννη Σακαρίδη είναι η επίσημη πρόταση της αρμόδιας επιτροπής γνωμοδότητησης για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 90η απονομή των βραβείων Όσκαρ, με την υπογραφή του υπουργού να είναι η μοναδική εκκρεμότητα για την επίσημη επικύρωση της επιλογής.

Η υπόθεσή της επικεντρώνεται στις περιπτώσεις τεσσάρων διαφορετικών ανθρώπων που μένουν στην ευρύτερη περιοχή της Πλατείας Αμερικής, και οι ζωές τους ενώνονται αναπάντεχα μέσα από περιστατικά που δημιουργούν το ψηφιδωτό της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας. Πρωταγωνιστής είναι ο Γιάννης Στάνκογλου που υποδύεται έναν tattoo artist, ενώ στο καστ συμμετέχουν και οι Μάκης Παπαδημητρίου, Βασίλης Κουκαλάνι και Θέμιδα Μπαζάκα.

Το «Amerika Square» είναι η ελληνική πρόταση για τα Όσκαρ - εικόνα 1

Η ταινία βραβεύτηκε τριπλά στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το βραβείο Fipresci, το ειδικό βραβείο της επιτροπής νέων και με Ειδική Μνήμεια δόθηκε στον ηθοποιό Βασίλη Κουκαλάνι, ενώ στα φετινά βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου ο Γιάννης Σακαρίδης κέρδισε το βραβείο μοντάζ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η διεθνής σταρ Βίκι Κριπς μας μιλά για το "Καυτό Γάλα" και τα γυρίσματα στην Ελλάδα

Μία από τις πλέον καταξιωμένες Ευρωπαίες ηθοποιούς απαντά στις ερωτήσεις μιας για το ψυχόδραμα της οσκαρικής Ρεμπέκα Λένκιεβικζ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
12/09/2025

Μάγια, ζόμπι και πινγκ πονγκ στο 48ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Αυτές είναι οι πρώτες πέντε ταινίες που ξεχωρίζουμε από την κινηματογραφική διοργάνωση που βρίσκεται εν εξελίξει.

Δωρεάν κινηματογραφικές βραδιές στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης ανοίγει τις πόρτες της και μεταμορφώνεται σε θερινό σινεμά.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα τα σινεμά (11-17/9)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Δείτε αποκλειστικά στο "α" το τρέιλερ της ταινίας που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες

Το "Ένα Απλό Ατύχημα" του Ιρανού Τζαφάρ Παναχί θα κυκλοφορήσει στους ελληνικούς κινηματογράφους στις 16 Οκτωβρίου.

Από τον Βέντερς στον Λάνθιμο: Τα κινηματογραφικά events της Στέγης Ωνάση

Η ανακοίνωση του προγράμματος του φορέα επιφύλασσε πολλές κινηματογραφικές εκπλήξεις που θα ενθουσιάσουν τους σινεφίλ.

Γιόακιμ Τρίερ, πώς γύρισες μία από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς;

Ο πολυσυζητημένος σκηνοθέτης μιλάει για τη "Συναισθηματική Αξία" του, το μπεργκμανικό δράμα το οποίο του χάρισε το Μεγάλο Βραβείο του φεστιβάλ Καννών.