Ο Κύκλος

2

Ρηχή καταγγελία της κατάργησης της ιδιωτικότητας στην εποχή των social media, βασισμένη σε μπεστ σέλερ του Ντέιβ Έγκερς.

Ο Κύκλος

Ρηχή καταγγελία της κατάργησης της ιδιωτικότητας στην εποχή των social media, βασισμένη σε μπεστ σέλερ του Ντέιβ Έγκερς.

Ο Κύκλος - εικόνα 1

Καταξιωμένος συγγραφέας («Ένα Ολόγραμμα για τον Βασιλιά») και σεναριογράφος («Στη Χώρα των Μαγικών Πλασμάτων» του Σπάικ Τζονζ, «Πάμε Όπου Θες» του Σαμ Μέντες), ο Ντέιβ Έγκερς διασκευάζει τώρα ο ίδιος για τη μεγάλη οθόνη το πρόσφατο μπεστ σέλερ του «Ο κύκλος», μια αγωνιώδη κραυγή ενάντια στην απειλή κατάργησης της ιδιωτικότητας στην εποχή των social media. Ο κίνδυνος, τον οποίο όλοι παραδέχονται, αλλά κανείς δεν κάνει κάτι για να τον περιορίσει, είναι φυσικά μεταμφιεσμένος σε κάτι γοητευτικό και πρωτοποριακό, το οποίο τόσο το βιβλίο όσο και η ταινία (σαφώς στο πιο εύστοχο κομμάτι τους) περιγράφουν γλαφυρά.

Αφορά την τεχνολογική παντοδυναμία της Circle, της κορυφαίας εταιρείας πληροφορικής στον κόσμο, η οποία προσλαμβάνει τη νεαρή και ταλαντούχα Μέι. Το επαγγελματικό όνειρο της τελευταίας έχει γίνει πραγματικότητα, ενώ επίσης, μετά τη γνωριμία της με τον ιδρυτή και ηγέτη της εταιρείας Ίμον Μπέιλι, δέχεται να συμμετάσχει σε ένα πρωτοποριακό πείραμα «ανοιχτής επικοινωνίας» (και «απόλυτης δημοκρατίας»). Κουβαλώντας πάντα πάνω της μια μικροσκοπική κάμερα, είναι σε διαρκή επικοινωνία με όλον τον κόσμο, από τον οποίο δεν έχει να κρύψει τίποτα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να ζητήσει την πρακτική ή ψυχολογική υποστήριξή του.

Ο Κύκλος - εικόνα 2

Το «Truman Show» του Πίτερ Γουίαρ είχε περιγράψει εξαιρετικά ευφάνταστα και διεισδυτικά το πώς μια ολόκληρη κοινωνία έχει «σκηνοθετήσει» την εικόνα της (και το διαδικτυακό προφίλ της) σε κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον από τον ίδιο της τον εαυτό. Ο «Κύκλος» θέλει να εκσυγχρονίσει την ίδια καταγγελία, μένει όμως στα ρηχά, καταρχήν ανίκανος να στήσει μια αφενός πειστική, αφετέρου πραγματικά αγωνιώδη πλοκή.

Το μήνυμά του, κραυγαλέο και κοινότοπο ακόμα και για τη γενιά του millennium πλέον, υποχρεώνει το σενάριο σε εκβιαστικές απλοποιήσεις, όπως και σε επιλογή αβαθών, εντελώς γραφικών χαρακτήρων. Ο ανεξάρτητος Τζέιμς Πόνσολντ («Ονειρεμένο Τώρα», «Τέλος Διαδρομής») το παλεύει αφηγηματικά και το φινάλε, ευτυχώς, διατηρεί μια εύστοχη εκκρεμότητα, αλλά η γλυκόπικρη αίσθησή του είναι απλοϊκή και διδακτικά λαϊκίστικη.

ΗΠΑ, ΗΑΕ. 2017. Διάρκεια: 110΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Κύκλος

The Circle
2
  • Θρίλερ
  • 2017
  • Διάρκεια: 110 '
  • Τζέιμς Πόνσολντ

Η Μέι προσλαμβάνεται στη μεγαλύτερη εταιρεία πληροφορικής στον κόσμο και μετά την παρότρυνση του ιδρυτή της Ίμον Μπέιλι δέχεται να συμμετάσχει σε ένα πρωτοποριακό πείραμα με ανεξέλεγκτες όμως συνέπειες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.