Ο σερ Ρότζερ Μουρ πέθανε σε ηλικία 89 χρόνων

Ο Άγγλος ηθοποιός με το αφοπλιστικό χαμόγελο και με τη μοναδική ερμηνευτική ευγένεια άφησε την τελευταία του πνοή στην Ελβετία.

Ο σερ Ρότζερ Μουρ πέθανε σε ηλικία 89 χρόνων

Ο Άγγλος ηθοποιός με το αφοπλιστικό χαμόγελο και με τη μοναδική ερμηνευτική ευγένεια άφησε την τελευταία του πνοή στην Ελβετία την Τρίτη 23/5.

Ο σερ Ρότζερ Μουρ πέθανε σε ηλικία 89 χρόνων - εικόνα 1

Στην «Κατάσκοπο που με Αγάπησε» του 1977, το ξανθό Bond Girl βλέπει τον πράκτορα 007 να φεύγει από το χιονισμένο καταφύγιο λέγοντάς του «Τζέιμς που πας; Σε χρειάζομαι…», με τον Ρότζερ Μουρ να απαντά με το χαρακτηριστικό του κουλ ύφος «Το ίδιο με χρειάζεται και η Αγγλία».

Η αλήθεια είναι ότι ο Ρότζερ Μουρ ήταν ο σταρ που χρειαζόταν η Μ. Βρετανία εκείνη την περίοδο. Ένας ηθοποιός με μοναδική ευγένεια και γλυκύτητα που αντιπροσώπευε την εικόνα του αγγλικού καθωσπρεπισμού και των απαράβατων κανόνων των αστών τζέντλεμαν. Κατά τη διάρκεια της ταραχώδους για την Αγγλία δεκαετίας του ’70, η χώρα βρήκε τον καινούργιο της ήρωα στο πρόσωπο του Ρότζερ-007-Μουρ. Η σειρά περιπετειών με πρωταγωνιστή τον Τζέιμς Μποντ ξύπναγε μνήμες από την χαμένη κυριαρχία μιας ξεπεσμένης αυτοκρατορίας, την ίδια στιγμή που ο Βρετανός σταρ σκορπούσε ξέγνοιαστες στιγμές διασκέδασης με το μοναδικά σικάτο τρόπο του.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι και σήμερα αποτελεί τον ηθοποιό με την μακροβιότερη θητεία στο ρόλο του μυθικού πράκτορα, πρωταγωνιστώντας σε συνολικά επτά ταινίες. Πιο αναλυτικά τις: «Ζήσε και Άσε τους Άλλους να Πεθαίνουν» (1973) «Ο Άνθρωπος με το Χρυσό Πιστόλι» (1974), «Η Κατάσκοπος που με Αγάπησε» (1977), «Επιχείρηση Μούνρεϊκερ» (1979), «Για τα Μάτια σου Μόνο» (1981), «O Επιχείρηση Οκτόπουσι» (1983) και «Επιχείρηση Κινούμενος Στόχος» (1985). Πέρα από τη σειρά του Τζέιμς Μποντ δεν μπορούμε να πούμε ότι ο Ρότζερ Μουρ έκανε κάτι αξιόλογο στο σινεμά. Η καριέρα του χτίστηκε περισσότερο στην μικρή οθόνη με τη σειρά «Maverick» (1960–1961), αλλά κυρίως τον τηλεοπτικό «Άγιο» (1962–1969) να αποτελεί το διαβατήριό του για τη διεθνή μποντική αναγνώριση.
Διαβάστε το μεγάλο θέμα που είχε δημοσιευθεί το 2012 στο «α» για τα 50 χρόνια από τη γέννηση του Τζέιμς Μποντ.
Ακολουθούν 40 αξέχαστες ατάκες του Ρότζερ Μουρ ως Τζέιμς Μποντ. Δείτε τες… Σίγουρα θα σας κάνει να χαμογελάσετε σε μια ημέρα πένθους όπως είναι η σημερινή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.