Έκθεση με ατμόσφαιρα φιλμ νουάρ στο Δαναό

Το ιστορικό σινεμά φιλοξενεί την έκθεση του ζωγράφου-σινεφίλ Σπύρου Χειμωνάκη με κινηματογραφικό ενδιαφέρον.

Έκθεση με ατμόσφαιρα φιλμ νουάρ στο Δαναό

«Σε Στυλ Νουάρ» ονομάζεται η έκθεση του Σπύρου Χειμωνάκη, που θα φιλοξενηθεί στο φουαγιέ του κινηματογράφου Δαναός από τις 23/3 και για περίπου ένα μήνα.

Έκθεση με ατμόσφαιρα φιλμ νουάρ στο Δαναό - εικόνα 1

Το νουάρ ως είδος ξεκίνησε από την αστυνομική λογοτεχνία και αργότερα πέρασε στον κινηματογράφο, προσφέροντας ουκ ολίγα αριστουργήματα όπως «Ο Τρίτος Άνθρωπος» του Κάρολ Ριντ. Ο ζωγράφος-σινεφίλ Σπύρος Χειμωνάκης εμπνέεται από τις εικόνες αυτών των έργων γιατί όπως λέει ο ίδιος, «αυτό με ένα τρόπο εύληπτο, προσφέρει γνώση, περιπέτεια, ψυχολογικές παρατηρήσεις, έξυπνους διάλογους, ζωντανές περιγραφές, φιλοσοφικούς υπαινιγμούς, κυρίως στους δρόμους μεγαλουπόλεων και ατμόσφαιρα.»

Έκθεση με ατμόσφαιρα φιλμ νουάρ στο Δαναό - εικόνα 2

Το ασπρόμαυρο, οι σκιές, αλλά και το έντονο κόκκινο συνθέτουν την παλέτα των εκθεμάτων που συνιστούν ένα μικρό αφιέρωμα στο είδος, ζεσταίνοντας τους χώρους του Δαναού, και δίνοντας έμπνευση στους θεατές του σινεμά, αλλά και προτρέποντάς τους να ανακαλύψουν ένα κόσμο γεμάτο ίντριγκα και σπουδαίες ιστορίες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

4 σπουδαίες ταινίες για το Ολοκαύτωμα που δεν έχετε δει

Τιμούμε την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος βλέποντας ξανά φιλμ που απεικόνισαν με ανατριχιαστική ευστοχία το οδυνηρό γεγονός.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
27/01/2023

Ο σκηνοθέτης Χλίνουρ Πάλμασον στην επική "Χώρα του Θεού"

Συζητάμε με τον βραβευμένο Σκανδιναβό σκηνοθέτη ενός εκ των πιο εντυπωσιακών arthouse φιλμ των τελευταίων ετών, το οποίο αναπαριστά τη μαγευτική και απάτητη Ισλανδία του 19ου αιώνα.

Το ελληνικό σινεμά από την αρχή στο Untold Φιλμ Φέστιβαλ

Η νέα κινηματογραφική διοργάνωση φιλοδοξεί να γίνει θεσμός, συστήνοντας στους σινεφίλ εγχώρια φιλμ που… διέφυγαν από τα γραφεία διανομής.

Η Χώρα του Θεού

Αιώνιο και εφήμερο συγκρούονται σε ένα μυστικιστικής ατμόσφαιρας, σιωπηλό και εικαστικά εντυπωσιακό χερτζογκικό έπος πάνω στην αυτοκαταστροφική ανθρώπινη ματαιοδοξία και το ακατάλυτο φυσικό μεγαλείο.

Joyland

Ξεπερνώντας τα μελοδραματικά προσκόμματα, η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα ακτινογραφεί διεισδυτικά την πατριαρχική ασιατική/ μουσουλμανική πραγματικότητα και τα ανίκητα κοινωνικά ταμπού της.

Νοσταλγία

Γκανγκστερικό δράμα με στιβαρή ματιά και παλιομοδίτικη κοψιά, το οποίο διαχειρίζεται με αφηγηματική σιγουριά μια προβλέψιμη ιστορία αναπόδραστου παρελθόντος και επώδυνης νοσταλγίας.

Εκτός Ελέγχου

Καθαρόαιμη περιπέτεια στον αυτόματο πιλότο, η οποία αποφεύγει τις υπερβολικές αναταράξεις, ακολουθώντας ένα συνετά προβλέψιμο μέχρι κεραίας σχέδιο πτήσης.