Αέρας Βενεζουέλας στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Την ευκαιρία να συστηθεί με το βενεζουελάνικο σινεμά θα έχει το αθηναϊκό κοινό το τριήμερο 17-19/3 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Αέρας Βενεζουέλας στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής διαθέτουν άπλετο κινηματογραφικό πλούτο, με τη Βενεζουέλα να βρίσκεται ανάμεσα στους κύριους εκπροσώπους της ηπείρου τα τελευταία χρόνια στα διεθνή φεστιβάλ, διεκδικώντας και κερδίζοντας σημαντικά βραβεία.

Το ελληνικό σινεφίλ κοινό θα έχει για πρώτη φορά την ευκαιρία να απολαύσει τον ποπλύπλευρο εθνικό κινηματογράφο της Βενεζουέλας, μέσω έξι ταινιών που θα προβληθούν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (17-19/3).

Αέρας Βενεζουέλας στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης - εικόνα 1
Στιγμιότυπο της ταινίας «Από Μακριά» που απέσπασε το Χρυσό Λέοντα το 2015

Την έναρξη κηρύσσει η ταινία «Από Μακριά» του Λορένσο Βίγας, που απέσπασε το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας το 2015, ενθουσιάζοντας κοινό και κριτικούς με το ιδιαίτερο σενάριό του. Ο μεσήλικας Αρμάντο πληρώνει νεαρά αγόρια για να γδύνονται στο διαμέρισμά του, χωρίς εκείνος να τα αγγίζει. Όταν ένας από αυτούς αντιδράσει βίαια, η σχέση τους θα συνεχίσει και θα πάρει μια περίεργη τροπή.

Παρά το «Χάλια Μαλλί», η ταινία της Μαριάνα Ροντόν έχει αποσπάσει συνολικά 12 βραβεία, απεικονίζοντας την ιστορία του εννιάχρονου Τζούνιορ που το μόνο που θέλει είναι… να ισιώσει τα μαλλιά του, αντιμετωπίζοντας την άρνηση της μητέρας του. Δύο χρόνια μεγαλύτερός του ο Ντιέγο στην ταινία «Η Μπλε Μηλιά», αναγκάζεται να υποστεί τον παππού του στις διακοπές, με φόντο τα βουνά της Βενεζουέλας. Με την οικογένεια καταπιάνεται και η καλύτερη ισπανόφωνη ξένη ταινία των βραβείων Γκόγια 2014, «Μπλε και Όχι Τόσο Ροζ» του Μιγκέλ Φεράρι. Καθώς, συνδέει την ομοφυλοφιλία με την πατρότητα, όταν ο ήρωάς της υποχρεούται να αναθρέψει το γιο του συντρόφου του.

Η πολυτάραχη ιστορία της χώρας δε θα μπορούσε να λείπει, με δύο σχετικές ταινίες να συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Ο εθνικός ήρωας Σιμόν Μπολιβάρ ζωντανεύει στη μεγάλη οθόνη από το σκηνοθέτη Αλμπέρτο Αρβέλο στην ταινία «Απελευθερωτής», επίσημη πρόταση της χώρας για τα Όσκαρ του 2015. Ενώ το «Venezzia», η πιο επικερδής ταινία για το 2009 βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, απεικονίζει τον κόσμο της κατασκοπίας το 1942 εν μέσω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, να αναμιγνύεται σε ένα ερωτικό τρίγωνο.

Διαβάστε παρακάτω το ωρολόγιο πρόγραμμα του αφιερώματος

Πληροφορίες

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, 2103418550 & 2103418579

Από Παρασκευή 17 έως Κυριακή 19 Μαρτίου 2017, στον Κινηματογράφο του ΙΜΚ
Τιμές εισιτηρίων: Είσοδος Ελεύθερη, απαραίτητη η κράτηση θέσεων στα παραπάνω τηλέφωνα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΑΙΝΙΩΝ
Παρασκευή 17
19.00 Από Μακριά / Desde alla’
21.30 Χάλια μαλλί / Pelo Malo

Σάββατο 18
21.00 Απελευθερωτής/ Libertador
23.15 Μπλε και Όχι τόσο Ροζ/Azul no tan rosa

Κυριακή 19
19.00 Η μπλε μηλιά / El Manzano Azul
21.30 Venezzia

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.