Μήδεια, Κρείσσων των Εμών Βουλευμάτων

3

Ο σκηνοθέτης Νίκος Γραμματικός αναζητάει την κληρονομιά της «Μήδειας» του Ευριπίδη στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα.

Μήδεια, Κρείσσων των Εμών Βουλευμάτων

Ο σκηνοθέτης Νίκος Γραμματικός αναζητάει την κληρονομιά της «Μήδειας» του Ευριπίδη στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα μέσα από το αυθεντικό κείμενο, πρόβες με ηθοποιούς, συνεντεύξεις με φιλολόγους και απλούς ανθρώπους, σε ένα πρωτότυπο ντοκιμαντέρ με δημιουργικά στοιχεία μυθοπλασίας.

Μήδεια, Κρείσσων των Εμών Βουλευμάτων - εικόνα 1

Σχεδόν μία δεκαετία μετά την «Αγρύπνια» (2005), την τελευταία ταινία του, ο Νίκος Γραμματικός («Ο Βασιλιάς», «Απόντες») επέστρεψε πρόπερσι στο σινεμά με ένα σχέδιο που τον «ταλαιπωρούσε» από το 2008. Εμπνευσμένος από μια προσωπική ερωτική ιστορία, έναν Γιαπωνέζο που απήγγειλε τη «Μήδεια» στο πρωτότυπο και το «Αναζητώντας τον Richard» του Αλ Πατσίνο, άρχισε να αναζητάει την κληρονομιά της εμβληματικής τραγωδίας του Ευριπίδη στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα. Με τη βοήθεια του ηθοποιού Βαγγέλη Μουρίκη, ο οποίος κρατά ρόλο συνομιλητή αλλά και πρωταγωνιστή στις αυτοσχέδιες πρόβες ανεβάσματος της «Μήδειας», προσπάθησε να κατανοήσει βαθύτερα την τολμηρή σκέψη και τις πολλαπλές αναγνώσεις του έργου που τον έχει στοιχειώσει, σκηνοθετώντας ένα βιωματικό ντοκιμαντέρ «εν εξελίξει».

Η ειλικρίνεια του Σαλαμίνιου –όπως και ο Ευριπίδης– δημιουργού, ο οποίος αυτο-ψυχαναλύεται μπροστά στην κάμερα, είναι το πρώτο μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της εξομολογητικής κατάθεσης ιδεών και ψυχής. Αλλά τα ερωτήματα του Γραμματικού, διαχρονικά ερωτήματα όλων μας, τίθενται διαρκώς σε κοινή «διαβούλευση», προκαλώντας μια σειρά αντιδράσεων/απαντήσεων από ετερόκλητους ανθρώπους. τον φιλόλογο Νίκο Χουρμουζιάδη, ηθοποιούς (Άρης Ρέτσος, Μηνάς Χατζησάββας, Έρση Μαλικένζου) αλλά και απλούς ανθρώπους. Έτσι από το καθαρό κείμενο­, το οποίο ζωντανεύει μια ομάδα γνωστών ερμηνευτών (Σοφία Βογιατζάκη, Τάσος Νούσιας, Αντώνης Αντωνίου, ο Μουρίκης ως Ιάσων και η Γιούκι Κροντηρά ως Μήδεια), και το σχολιασμό του μέχρι τις διακριτικές μυθοπλαστικές παρεμβολές και τις σινεφίλ αναφορές ξεπηδά ένα πρωτότυπο, συγκινητικό και πολυδιάστατο κινηματογραφικό δοκίμιο πάνω στη φράση του ποιητή: «Ξέρω προς ποια κακά βαδίζω, αλλά το πάθος μου είναι ισχυρότερο από τη θέλησή μου». Αλλά και πάνω στη σχέση ιδιωτικού και δημόσιου βίου, ενστίκτου και λογικής, μύθου και Ιστορίας.

Ελλάδα. 2014. Διάρκεια: 93΄. Διανομή: ΤΡΙΑΝΟΝ FILMCENTER.

Περισσότερες πληροφορίες

Μήδεια, Κρείσσων των Εμών Βουλευμάτων

3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2014
  • Διάρκεια: 93 '
  • Νίκος Γραμματικός

Ο σκηνοθέτης Νίκος Γραμματικός αναζητάει την κληρονομιά της «Μήδειας» του Ευριπίδη στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Thunderbolts*

Η Marvel ξαναβγάζει από το συρτάρι τη συνταγή της χιουμοριστικής υπερ+αντι-ηρωικής περιπέτειας φαντασίας, η οποία εδώ μοιάζει με κακογραμμένο προσχέδιο για ταινία των "Εκδικητών της β΄ εθνικής". | Powered by Uber.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
01/05/2025

Ο Κύριος των Νεκρών

Ένας πάλαι ποτέ πρωτοπόρος δημιουργός συρρικνώνει τις εμμονές του σε ένα ανερμάτιστο και αυτοαναφορικό sci-fi θρίλερ, φτωχό σε μέσα παραγωγής, έμπνευση και σκηνοθετικό σφρίγος. | Powered by Uber.

Θεϊκό Τυρί

Αστεία, δραματική και ρεαλιστική διαδρομή ενηλικίωσης που ξεπερνά τα ηθογραφικά κλισέ, χωρίς ποτέ να βγαίνει έξω από το ασφαλές πλαίσιο μιας crowd-pleasing δραμεντί. | Powered by Uber.

Τα Κύματα της Άνοιξης

Στιβαρή όσο και εύπεπτη δραματοποίηση αληθινών γεγονότων, τα οποία οδήγησαν στην Άνοιξη της Πράγας και στη δραματική καταστολή της. | Powered by Uber.

Λύτρωση

Ελεγειακή ατμόσφαιρα, βρετανικός κοινωνικός ρεαλισμός και το χωρίς σεναριακές εκπλήξεις κυνήγι μιας δεύτερης ευκαιρίας. | Powered by Uber.

Η Περήφανη Πριγκίπισσα

Τσέχικο διδακτικό παραμύθι, το οποίο διασκευάζεται με απλοϊκό, ανώδυνο τρόπο αποκλειστικά για το προεφηβικό κοινό. | Powered by Uber.

Η συνεργασία που δεν ξέραμε ότι χρειαζόμαστε: Η Charli XCX γίνεται πρωταγωνίστρια του Τακάσι Μίικε

Ο αιρετικός σκηνοθέτης πρόκειται να συνεργαστεί με τη διάσημη ποπ σταρ η οποία θα έχει, επίσης, ρόλο παραγωγού.