Στη Σκιά του Φόβου

3,5

Υποβλητικό θρίλερ τρόμου, που συνδυάζει μια απειλητική ιστορία φαντασμάτων με μια έξυπνη πολιτικοκοινωνική αλληγορία.

Στη Σκιά του Φόβου

Υποβλητικό θρίλερ τρόμου, που συνδυάζει μια απειλητική ιστορία φαντασμάτων με μια έξυπνη πολιτικοκοινωνική αλληγορία.

Στη Σκιά του Φόβου - εικόνα 1

Ιστορία φαντασμάτων και χρονικό μιας κοινωνίας σε αναταραχή, το «Στη Σκιά του Φόβου» είναι πολύ περισσότερα πράγματα από την «πρώτη ιρανική ταινία τρόμου». Συμπαραγωγή με τη Βρετανία (η οποία τη στέλνει στα ξενόγλωσσα Όσκαρ), το σκηνοθετικό ντεμπούτο του κατοίκου Λονδίνου πλέον Μπαμπάκ Ανβάρι χρησιμοποιεί όλα τα μοτίβα αυτού του «φτηνού» κινηματογραφικού είδους, αξιοποιώντας τα πλήρως μέσα σε ένα συγκεκριμένο ιστορικό πλαίσιο. τον τελευταίο χρόνο του πολέμου Ιράν-Ιράκ, η λήξη του οποίου θα ισχυροποιήσει το καθεστώς των φανατικών ισλαμιστών της Τεχεράνης και θα δημιουργήσει ένα καινούργιο γεωπολιτικό status quo στην περιοχή.

Στη Σκιά του Φόβου - εικόνα 2

Έτσι, στην ιρανική πρωτεύουσα­ του 1988 η Σιντέχ και η κόρη της ζουν κάτω από πολλαπλές απειλές. Οι αρχές απαγορεύουν στην πρώην ακτιβίστρια μητέρα να συνεχίσει τις σπουδές της και την επιπλήττουν για το ντύσιμό της, περιορίζοντας την ελευθερία της μέσα στο διαμέρισμά της. Εκεί μπορεί να βγάλει το μαντίλι αλλά και να κάνει κρυφά αερόμπικ με τις κασέτες της Τζέιν Φόντα καθώς ακόμη και η χρήση βίντεο είναι απαγορευμένη. Ταυτόχρονα, ενώ η πόλη βομβαρδίζεται ακατάπαυστα από τις ιρακινές δυνάμεις και οι πάντες την εγκαταλείπουν, η μικρή αρχίζει να αρρωσταίνει όλο και περισσότερο.

Όταν, λοιπόν, η Σιντέχ διαπιστώνει πως κάτι απόκοσμο κυκλοφορεί στο διαμέρισμά τους, ο Ανβάρι έχει χτίσει μεθοδικά ένα υποβλητικό κλίμα εξωτερικής απειλής κι επιβεβλημένου φόβου που «γεννά» φαντάσματα, βγαλμένα από το παρελθόν της ηρωίδας, της πολυκατοικίας της, της ίδιας της χώρας της. Πρόκειται για μια έξυπνη αλληγορία για τη θέση της γυναίκας, το νόημα της ανεξαρτησίας και τον κοινωνικό­ τρόμο, σκηνοθετημένη με πίστη στους κανόνες της ταινίας τρόμου, χωρίς όμως ίχνος κλισέ, υπερβολής κι ευκολίας.

Ιράν, Μ. Βρετανία. 2016. Διάρκεια: 84΄. Διανομή: SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Στη Σκιά του Φόβου

Under the Shadow
3,5
  • Τρόμου
  • 2016
  • Διάρκεια: 84 '
  • Μπαμπάκ Ανβάρι

Η Σιντέχ και η κόρη της ζουν στην Τεχεράνη του 1988, η οποία βομβαρδίζεται ακατάπαυστα από τις ιρακινές δυνάμεις. Ενώ φίλοι και συγγενείς εγκαταλείπουν την πόλη και η μικρή αρρωσταίνει όλο και περισσότερο, η Σιντέχ διαπιστώνει πως κάτι απόκοσμο κυκλοφορεί στο διαμέρισμά τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λάνθιμος, ο Κόπολα και όσα ανυπομονούμε να δούμε στο 77ο Φεστιβάλ Καννών

Ανακαλύψτε τις δέκα ταινίες που δε βλέπουμε την ώρα να ανακαλύψουμε στην Κρουαζέτ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
15/05/2024

Tο πολύτιμο έργο του Γιώργου Τασιούλα στο Comicdom CON Athens 2024

Μέρος του πολυποίκιλου και εντυπωσιακού έργου του αναδεικνύεται στην έκθεση "Το Σύμπαν του Tass" που συνοδεύεται από τη δίγλωσση (ελληνικά/αγγλικά) έκδοση "The Tass Book | The Art of Storyboard".

Άνοιξαν τα θερινά σινεμά της Αθήνας! Δείτε την αναλυτική λίστα

Ξεκινά επισήμως η καλοκαιρινή περίοδος για τους υπαίθριους κινηματογράφους της πόλης που ανάβουν αυτήν την εβδομάδα τους προβολείς τους.

Ρότζερ Κόρμαν (1926-2024): Ξαναβλέποντας τη "Μάσκα του Κόκκινου Θανάτου"

Ο βασιλιάς των b-movies αποχαιρέτησε τα εγκόσμια στα 98 του, άφησε, όμως, πολλά να θυμόμαστε. Μεταξύ τους και μια παθιασμένη ματιά στο θρυλικό διήγημα του Έντγκαρ Άλλαν Πόε, που έδωσε μια ταινία υπέροχη μες τις ατέλειές της, η οποία γιορτάζει φέτος τα δικά της 60 χρόνια.

Το τρέιλερ του "Megalopolis" υπόσχεται μια οπτική φαντασμαγορία

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα μας συστήνει στον πληθωρικό και αισθητικά καθηλωτικό κόσμο της νέας ταινίας του.

Ελληνικό box office: Γκάρφιλντ, πίθηκοι και Γιουροβίζιον

Η Μαρίνα και το "Ζάρι" της κράτησαν τους ενήλικες στους καναπέδες τους, με την πιτσιρικαρία να επιλέγει "Γκάρφιλντ" και να τον ανεβάζει στην κορυφή του εβδομαδιαίου top-10.

Piraeus Port Film Festival: Ο Πειραιάς γίνεται λιμάνι της 7ης Τέχνης

Κατά τη διάρκεια του PPFF, θα προβληθούν σημαντικές μεγάλου μήκους ταινίες του ελληνικού και ξένου κινηματογράφου, μικρού μήκους ταινίες Ελλήνων δημιουργών, όλες με άξονα τη θεματική του φεστιβάλ "θάλασσα, ναυτικοί, λιμάνια".