Ο Ιδιωτικός Βίος του Μάξουελ Σιμ

2

Άνιση, κατά στιγμές αμήχανη και κατά άλλες συγκινητική μεταφορά ενός μυθιστορήματος του Βρετανού Τζόναθαν Κόου, με έναν εξαιρετικό Ζαν-Πιέρ Μπακρί στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο Ιδιωτικός Βίος του Μάξουελ Σιμ

Άνιση, κατά στιγμές αμήχανη και κατά άλλες συγκινητική μεταφορά ενός μυθιστορήματος του Βρετανού Τζόναθαν Κόου, με έναν εξαιρετικό Ζαν-Πιέρ Μπακρί στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο Ιδιωτικός Βίος του Μάξουελ Σιμ - εικόνα 1

Πολυδιαβασμένος και πολυβραβευμένος λογοτέχνης, ο Βρετανός Τζόναθαν Κόου («Τι ωραίο πλιά­τσικο», «Το σπίτι του ύπνου», «Σαν τη βροχή πριν πέσει») έχει δει μόλις δύο από τα έντεκα μυθιστορήματά του να μεταφέρονται στο σινεμά. Ο κύριος λόγος είναι πως το ιδιαίτερο, ευφάνταστο και σατιρικό χιού­μορ του λειτουργεί απόλυτα στο χαρτί και πολύ λιγότερο στη μεγάλη οθόνη, όπου το λεκτικό παιχνίδι πρέπει να μετατραπεί σε οπτική δράση. Τρανή απόδειξη η απόπειρα του Μισέλ ­Λεκλέρκ (Σεζάρ σεναρίου για το «Πες μου τ’ Όνομά σου») να διασκευάσει κινηματογραφικά τον «Ιδιωτικό βίο του Μάξουελ Σιμ», ένα μελαγχολικά αστείο, αλλά σαφώς έλασσον μυθιστόρημα του Κόου που εκδόθηκε το 2010. Σε αυτό κυριαρχεί το θέμα της σύγχρονης κοινωνικής αλλοτρίωσης και της παντελούς έλλειψης επικοινωνίας, προβλήματα που βασανίζουν τον loser Φρανσουά (και όχι Μάξουελ, όπως στο βιβλίο και… στον ελληνικό τίτλο της ταινίας!) Σιμ.

Χωρισμένος από τη γυναίκα του, χωρίς φίλους και αποξενωμένος από τον πατέρα και την έφηβη κόρη του, ο κ. Σιμ δεν έχει κανένα ενδιαφέρον στη ζωή του. Μέχρι που δέχεται μια επαγγελματική πρόταση ως πλασιέ μιας «επαναστατικής» σειράς από οδοντόβουρτσες και ξεκινά ένα μακρύ οδικό ταξίδι στη γαλλική επαρχία. Αποτελούμενη από ημι-αυτόνομα σκετσάκια, η διαδρομή του αφήνει μια γλυκόπικρη αίσθηση, σαφώς λιγότερο χιουμοριστική από εκείνη του λογοτεχνικού alter ego του.

Ο Λεκλέρκ δυσκολεύεται να «μεταφράσει» το βρετανικό φλέγμα του Κόου και, πατώντας σε μια ιστορία με μικρή μυθοπλαστική συνοχή –την οποία αδυνατίζουν ακόμη περισσότερο τα περιττά φλας μπακ–, αγκομαχά για να ολοκληρώσει συγκροτημένα την καθυστερημένη πορεία του ανασφαλούς Σιμ προς την αυτογνωσία. Το αποτέλεσμα είναι σαφώς άνισο, με μερικά εύστοχα ευρήματα (οι διάλογοι με την Εμανουέλ, τη φωνή του GPS του αυτοκινήτου) και πολύ περισσότερες αμήχανες σκηνές (η εναρκτήρια στο αεροπλάνο, εκείνη με την κόρη του), πολλές από τις οποίες διασώζει η στιβαρή, θλιμμένης εξωστρέφειας ερμηνεία του υποψηφίου για Σεζάρ Ζαν-Πιέρ Μπακρί («Η Ζωή Είναι Ένα Τραγούδι», «Περί Ορέξεως…»).

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Ιδιωτικός Βίος του Μάξουελ Σιμ

La Vie Très Privée de Monsieur Sim
2
  • Κομεντί
  • 2015
  • Διάρκεια: 102 '
  • Μισέλ Λεκλέρ

Χωρισμένος από τη γυναίκα του, χωρίς φίλους και αποξενωμένος από τον πατέρα και την κόρη του, ο κ. Σιμ δεν έχει κανένα ενδιαφέρον στη ζωή του. Μέχρι που δέχεται μια επαγγελματική πρόταση ως πλασιέ οδοντόβουρτσας και ξεκινά ένα μακρύ οδικό ταξίδι στη γαλλική επαρχία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.