Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αποκτά στενότερους δεσμούς με το ελληνικό σινεμά

Μαζί με την έναρξη υποβολής των ελληνικών ταινιών για το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (4-13/11), ανακοινώθηκαν νέες δράσεις για την ενίσχυση της παρουσίας του ελληνικού σινεμά στη διοργάνωση.

Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αποκτά στενότερους δεσμούς με το ελληνικό σινεμά

Είχαμε πει ότι μία από τις προτεραιότητες του νέου διευθυντικού δίδυμου Ορέστης Ανδρεαδάκης - Ελίζ Ζαλαντό είναι να προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες που θα ενισχύσουν τη σχέση της διοργάνωσης με το ελληνικό σινεμά. Και να που ήρθαν μέσα στον Αύγουστο, μαζί με την έναρξη υποβολής των ελληνικών ταινιών για το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (4-13/11), οι πρώτες ανακοινώσεις σχετικά με τις εννιά συνολικά νέες δράσεις.

Έχουμε και λέμε λοιπόν… Καταρχάς αυξάνονται οι ταινίες που συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό και γίνονται από δύο τρεις. Σίγουρα μια κίνηση με νόημα για τη δυναμική που θα έχει το ελληνικό σινεμά από εδώ και στο εξής στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Επίσης, το Πανόραμα Ελληνικών Ταινιών αναβαθμίζεται σε Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, στο οποίο θα μοιράζονται συνολικά 5 βραβεία. Προσθέστε σε αυτά την Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου που καθιερώνεται, την παρουσίαση των εγχώριων φιλμ στο Happy Hour της Αγοράς, τη νέα συνεργασία με την πλατφόρμα Festival Scope, την «υπηρεσία networking» για την καθοδήγηση των Ελλήνων δημιουργών, τον υποτιτλισμό όλων των φιλμ για κωφούς θεατές.

Αυτό που αφορά περισσότερο εμάς του Αθηναίους, βέβαια, είναι ότι πλέον το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου θα μεταφέρεται αμέσως μετά τη λήξη του στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος μαζί με μια σειρά από events… Επιτέλους!

Ακολουθούν παρακάτω αναλυτικά οι εννιά νέες δράσεις του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης σε σχέση με το ελληνικό σινεμά:

1) Οι ελληνικές ταινίες που συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ αυξάνονται από δύο σε τρεις (να υπενθυμίσουμε ότι και στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ συμμετέχουν μέχρι τρία ελληνικά ντοκιμαντέρ)

2) Το Πανόραμα Ελληνικών Ταινιών αναβαθμίζεται σε Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, το οποίο δεν είναι διαγωνιστικό, σύμφωνα με τον νόμο. Ως εκ τούτου ενθαρρύνεται η παρουσία πέντε παράλληλων, αλλά εμβληματικών βραβείων. Τρία από αυτά, ενισχύουν ήδη το ελληνικό πρόγραμμα: Το Βραβείο Κοινού FISCHER, το Βραβείο της Διεθνούς Κριτικής–FIPRESCI- και το Βραβείο των Ελλήνων κριτικών - ΠΕΚΚ. Επιπλέον, με πρωτοβουλία της πανεπιστημιακής κοινότητας Θεσσαλονίκης, θα οργανωθεί μια κριτική επιτροπή φοιτητών, η οποία θα απονέμει Βραβείο Σκηνοθεσίας και Βραβείο Σεναρίου στις ελληνικές ταινίες.

3) Καθιερώνεται η Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου, κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ, η οποία θα είναι αφιερωμένη στην προβολή του συνόλου των ελληνικών ταινιών στους ξένους προσκεκλημένους, ενώ ταυτόχρονα θα δίνεται έμφαση στην ελληνική παραγωγή, μέσα από το πρόγραμμα αλλά και τις δράσεις της Αγοράς.

4) Κάθε απόγευμα στο Happy Hour της Αγοράς, θα παρουσιάζονται οι ελληνικές ταινίες που θα πραγματοποιούν πρεμιέρα την ίδια μέρα (ειδική σήμανση με banners, αφίσες, προβολή των τρέιλερ των ταινιών σε οθόνη, κλπ).

5) Η διαδικτυακή πλατφόρμα Festival Scope –απ’ τα σημαντικότερα εργαλεία για επαγγελματίες παγκοσμίως- θα προβάλει όλες τις ελληνικές ταινίες του προγράμματος και το κόστος της δράσης θα καλύπτεται από το Φεστιβάλ.

6) Το Φεστιβάλ θα αναπτύξει ειδική «υπηρεσία networking» για την καθοδήγηση των ελλήνων δημιουργών στις επαφές τους με τους επαγγελματίες της Αγοράς από όλο το κόσμο.

7) Θα πραγματοποιηθεί υποτιτλισμός όλων των ελληνικών ταινιών με ελληνικούς υπότιτλους (SDH) για κωφούς θεατές. Ταυτόχρονα θα γίνει προσαρμογή δύο κλασσικών ελληνικών ταινιών με ακουστική περιγραφή για τυφλούς - με τη χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση και σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία.

8) Το Φεστιβάλ θα υποστηρίζει τις ελληνικές ταινίες μέχρι και την έξοδό τους στις αίθουσες, μέσα από μια επικοινωνιακή στρατηγική που θα χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα εργαλεία προβολής (εφημερίδα Πρώτο Πλάνο, ιστοσελίδα, social media κτλ.).

9) Μεταφορά του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στην Αθήνα, αμέσως μετά το δεκαήμερο του φεστιβάλ και διοργάνωση ειδικών προβολών, παράλληλων εκδηλώσεων, συζητήσεων, συνεντεύξεων Τύπου και πάρτι. Αντίστοιχες ενέργειες θα αναπτυχθούν και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας όλα τα ελληνικά ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στη διοργάνωση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Μια Ιδιωτική Ζωή

Ψυχολογικό θρίλερ με έντονα κωμική διάθεση και πολλές, όχι όλες πετυχημένες, ψυχαναλυτικές αναφορές. Απολαυστική η Τζόντι Φόστερ με τα τέλεια γαλλικά της. | Powered by Uber.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
01/01/2026

Η Φλαμένκο Κιθάρα του Γεράι Κορτές

Ένα ενδιαφέρον κινηματογραφικό πορτρέτο που μένει ημιτελές, καθώς οι δυο ιστορίες τις οποίες διασταυρώνει (προσωπική και καλλιτεχνική) αναπτύσσονται απρόσωπα και άνευρα. | Powered by Uber.

Ανακόντα

Μεταμοντέρνο σίκουελ μιας υποδειγματικά… κακοφτιαγμένης εξωτικής περιπέτειας, η χοντροκομμένη κωμική διάθεση του οποίου κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα. | Powered by Uber.

Αποστολή Άγιος Βασίλης

Σχεδιαστικά αδιάφορο αλλά σεναριακά φροντισμένο κινούμενο σχέδιο, το οποίο ακολουθεί κατά γράμμα τη χριστουγεννιάτικη σινε-πεπατημένη. | Powered by Uber.

Λαβύρινθος

Αφηγήσεις που μας ταξιδεύουν σε μια άλλη εποχή και αναμνήσεις οι οποίες προσγειώνονται στο σήμερα με συγκινητικό τρόπο, αποκαλύπτοντας μια διαφορετική αθηναϊκή ανθρωπογεωγραφία. | Powered by Uber.

Οι καλύτερες ταινίες του 2025 για Cahiers du Cinéma και Sight & Sound

Αυτές είναι οι κορυφαίες επιλογές για τη φετινή χρονιά σύμφωνα με το κορυφαίο γαλλόφωνο και αγγλόφωνο κινηματογραφικό έντυπο, αντίστοιχα.

Οι καλύτερες ταινίες του 2025 από την κινηματογραφική ομάδα του "α"

Ο Χρήστος Μήτσης και η Μάντυ Βλασσοπούλου επιλέγουν τις πιο "δυνατές" κινηματογραφικές στιγμές της χρονιάς.