Star Trek Beyond

2

Ο Έιμπραμς παραδίδει το σκηνοθετικό τιμόνι και μαζί ένα κομμάτι από τη δυναμική που εμφύσησε στην αναγεννημένη μυθολογία της διάσημης σειράς.

Star Trek Beyond

Το Εντερπράιζ ταξιδεύει σε μια αχαρτογράφητη περιοχή του Διαστήματος και πέφτει στην καλοστημένη παγίδα του πολέμαρχου Κραλ. Το σκάφος καταστρέφεται, το πλήρωμα αιχμαλωτίζεται, αλλά ο Κερκ και οι λιγοστοί σύντροφοί του που έχουν διαφύγει σχεδιάζουν την αντεπίθεσή τους. Ο Έιμπραμς παραδίδει το σκηνοθετικό τιμόνι και μαζί ένα κομμάτι από τη δυναμική που εμφύσησε στην αναγεννημένη μυθολογία της διάσημης σειράς.

Star Trek Beyond - εικόνα 1

Έχοντας οικοδομήσει σε γερά θεμέλια την καινούργια μυθολογία του «Star Trek» έπους, η οποία κοίταξε το μέλλον με τα vintage κιάλια που δανείστηκε από το παρελθόν, ο Τζέι Τζέι Έιμπραμς μετακόμισε σε ακόμα λαμπρότερο κινηματογραφικό γαλαξία, αυτόν του «Star Wars», παραδίδοντας πλέον το σκηνοθετικό πηδάλιο στον Τζάστιν Λιν (του «Fast & Furious» franchise). Ταυτόχρονα, το ίδιο έκαναν και οι σεναριογράφοι του, Ρομπέρτο Όρτσι και Άλεξ Κούρτζμαν, περνώντας τη σκυτάλη στον τηλεοπτικό Νταγκ Γιουνγκ και στον αρχιμηχανικό Σκότι της σειράς, Σάιμον Πεγκ.

Η διαδοχή δεν επιφέρει πολλούς κραδασμούς στη διηγηματική συνέχεια, είναι όμως φανερό πως ένας κύκλος είναι έτοιμος να κλείσει, ζητώντας επειγόντως δραστικές αλλαγές –στους εχθρούς, στη λογική της παρόμοιας βασικής πλοκής, στους ίδιους τους χαρακτήρες;– που θα τονώσουν τη δυναμική αυτής της νεανικής στην όψη, μα παλιομοδίτικης στην καρδιά sci-fi περιπέτειας. Το καινούργιο κεφάλαιο αυτής θέλει το Εντερπράιζ να ταξιδεύει σε μια αχαρτογράφητη άκρη του Διαστήματος και να πέφτει στην καλοστημένη παγίδα του πολέμαρχου Κραλ. Το σκάφος καταστρέφεται, το πλήρωμα αιχμαλωτίζεται, αλλά ο Κερκ και οι λιγοστοί σύντροφοί του που έχουν διαφύγει σχεδιάζουν την αντεπίθεσή τους.

Hi-tech εικονογραφία και μάχες σώμα με σώμα συνδυάζονται με cool, χιουμοριστικές ατάκες και σεναριακές απιθανότητες, πλουμίδια σε μια ιστορία που αναρωτιέται (ρητορικά είναι η αλήθεια) πάνω στην ανάγκη της ενότητας και της προσωπικής ευθύνης (τρεις διαφορετικοί κυβερνήτες κάνουν ό,τι μπορούν για να σώσουν τα πληρώματά τους). Κατά τ’ άλλα, ο καινούργιος κακός (Άιντρις Έλμπα) παραπέμπει κι αυτός –όπως ο Χάρισον του «Into Darkness»– στη σύγχρονη τρομοκρατία, οι Κερκ και Σποκ συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται από τα ίδια ηθικά διλήμματα και το Εντερπράιζ ξαναμαρσάρει, έτοιμο για το επόμενο «Ταξίδι στ’ αστέρια».

ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 122΄. Διανομή: UIP.

Περισσότερες πληροφορίες

Star Trek Beyond

2
  • Περιπέτεια
  • 2016
  • Διάρκεια: 117 '
  • Τζάστιν Λιν

Το Εντερπράιζ ταξιδεύει σε μια αχαρτογράφητη περιοχή του Διαστήματος και πέφτει στην καλοστημένη παγίδα του πολέμαρχου Κραλ. Το σκάφος καταστρέφεται, το πλήρωμα αιχμαλωτίζεται, αλλά ο Κερκ και οι λιγοστοί σύντροφοί του που έχουν διαφύγει σχεδιάζουν την αντεπίθεσή τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.