Athens Open Air Film Festival με αθηνοραματικό χρώμα

Με αφορμή τα 40ά του γενέθλια, το «αθηνόραμα» ξεκινά μια μεγάλη ψηφοφορία για την καλύτερη ελληνική ταινία των 40 τελευταίων χρόνων, η οποία θα κορυφωθεί μ' ένα πανηγυρικό event στο πλαίσιο του θερινού σινε-φεστιβάλ.

Athens Open Air Film Festival με αθηνοραματικό χρώμα

Με αφορμή τα 40ά του γενέθλια, το «αθηνόραμα» ξεκινά μια μεγάλη ψηφοφορία για την καλύτερη ελληνική ταινία των 40 τελευταίων χρόνων, η οποία θα κορυφωθεί μ' ένα πανηγυρικό event στο πλαίσιο του θερινού σινε-φεστιβάλ.

Athens Open Air Film Festival με αθηνοραματικό χρώμα - εικόνα 1

Από το πρώτο κιόλας τεύχος του, που κυκλοφόρησε σαράντα χρόνια πριν στα περίπτερα της Αθήνας, το «αθηνόραμα» απέκτησε κάτι παραπάνω από στενούς δεσμούς με το σινεμά. Η 7η Τέχνη αποτελεί για τέσσερις δεκαετίες τον πυρήνα του μοναδικού οδηγού πόλης, ξεκινώντας από το ενημερωμένο πρόγραμμα και τις κριτικές και φτάνοντας μέχρι τα θέματα, τις συνεντεύξεις και τις ανταποκρίσεις από τα κορυφαία φεστιβάλ του κόσμου. Δεν θα μπορούσε λοιπόν η φετινή επέτειος των 40 χρόνων «αθηνόραμα» να μην περιλαμβάνει έναν πανηγυρικό κινηματογραφικό εορτασμό, στον οποίο θα συμμετάσχουν ενεργά οι αναγνώστες του περιοδικού και του athinorama.gr, αλλά και το καλοκαιρινό φεστιβάλ της πόλης που γράφει ήδη τη δική του ιστορία…

Η αυλαία σηκώνεται τις αμέσως επόμενες ημέρες, οπότε και ξεκινά μια μεγάλη ανοιχτή ψηφοφορία, όπου οι αναγνώστες του «αθηνοράματος» θα αποφασίσουν για το ποια είναι η καλύτερη ελληνική ταινία των 40 τελευταίων χρόνων, από τη στιγμή δηλαδή που ο πρώτος οδηγός πόλης της Αθήνας εμφανίστηκε στα περίπτερα. Η ψηφοφορία θα γίνει στο athinorama.gr, όπου κάθε αναγνώστης θα ψηφίζει τις αγαπημένες του ελληνικές ταινίες μέσα από μια short list 40 ταινιών, όπως τις επέλεξαν οι κριτικοί που δίνουν κάθε εβδομάδα τα αστέρια τους στη δημοφιλή στήλη του περιοδικού και του site «Η γνώμη των κριτικών». Μετά το τέλος της ψηφοφορίας, στα τέλη Αυγούστου, θα ανακοινωθεί η κορυφαία ελληνική ταινία, η οποία θα προβληθεί σε ένα event γεμάτο εκπλήξεις που κλείνει το φετινό Athens Open Air Film Festival, τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου στη Λαΐδα, τη θερινή αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Ένα χορταστικότατο πρόγραμμα
Βέβαια, το εορταστικό event του «αθηνοράματος» αποτελεί μόνο το επιμύθιο ενός χορταστικότατου 6ου Athens Open Air Film Festival. Λίγες ημέρες μετά την επίσημη πρεμιέρα του, το αεικίνητο φεστιβάλ συνεχίζει δυναμικά με τις προβολές του Ιουλίου, ο οποίος αποτελεί και το μήνα κορύφωσης της φετινής διοργάνωσης. Ξεκινάμε με την επιστροφή στο spooky Άλσος Πετραλώνων την Παρασκευή 1/7 αργά το βράδυ (11.30 μ.μ.) με την προβολή του «The Innocents» (1961) του Τζακ Κλέιτον, της καλύτερης ταινίας τρόμου όλων των εποχών σύμφωνα με το περιοδικό «Σινεμά». Από εκεί φεύγουμε καρφωτοί για το Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού την Τρίτη 5/7 (9.30 μ.μ.) και το αριστουργηματικό «Αγκίρε, Η Μάστιγα του Θεού» (1972) του Βέρνερ Χέρτζογκ.

Το φετινό Athens Open Air Film Festival, με αφορμή τα 400 χρόνια από το θάνατο του Σαίξπηρ, μας επιφυλάσσει και το αφιέρωμα «Shakespeare in the City», στο πλαίσιο του οποίου προβάλλεται το εξαιρετικό «Μάκβεθ» (1971) του Ρομάν Πολάνσκι στην έδρα του Φεστιβάλ Αθηνών, στην Πειραιώς 260, την Πέμπτη 7/7 (9.30 μ.μ.). Το ζοφερό sci-fi «Απειλή» (1982) του Κάρπεντερ θα στοιχειώσει το Θέατρο Αττικού Άλσους την Παρασκευή 8/7 (10 μ.μ.), ενώ η συνέχεια περιλαμβάνει την προβολή του συγκινητικού ιστορικού ντοκιμαντέρ «Φιλιά Εις τα Παιδιά» (2011) του Βασίλη Λουλέ τη Δευτέρα 11/7 (9.30 μ.μ.) στον πεζόδρομο της Ερμού.

Το «Shakespeare in the City» επιστρέφει την Τετάρτη 13/7 (10 μ.μ.) με την avant-garde «Τρικυμία» του Ντέρεκ Τζάρμαν στην Πειραιώς 260, ενώ η Εθνική Γιορτή της Γαλλίας θα φέρει την ντελικάτη «Ντίβα» του Ζαν-Ζακ Μπενέξ στο Σινέ Δεξαμενή την Πέμπτη 14/7 (10 μ.μ.). Αν δεν σας φτάνουν τα παραπάνω, η συνέχεια περιλαμβάνει εξωγήινες περιπέτειες μητρότητας με το «Aliens» του Τζέιμς Κάμερον (19/7, 9.30 μ.μ., Τρένο στο Ρουφ), τον στιβαρό «Βασιλιά Λιρ» του Πίτερ Μπρουκ (20/7, 9.30 μ.μ., Πειραιώς 260), μια «Ετυμηγορία» του Λιούμετ να την πιεις στο ποτήρι (22/7, 9.30 μ.μ., Σινέ Τριανόν), τον Boy να ντύνει μουσικά το «Dementia» του Τζον Πάρκερ (25/7, 10 μ.μ., Ταινιοθήκη) και το «Αμαντέους» του Μίλος Φόρμαν (29/7, 9.30 μ.μ., Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο) να κλείνει μελωδικά τον Ιούλιο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 23/5

Άντονι Χόπκινς, Ράσελ Κρόου και Ράιαν Ρέινολντς προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/05/2024

Αποχαιρετήστε τον Γιούργκεν Κλοπ με αυτό το must ντοκιμαντέρ

Οι άνθρωποι δούλεψαν στενά με τον σπουδαίο προπονητή της Λίβερπουλ μιλούν στα πέντε επεισόδια του "Jürgen".

77ο Φεστιβάλ Καννών: Ο Λάνθιμος διηγείται κατασκότεινες "Ιστορίες Καλοσύνης"

Επιστροφή στην εποχή του "Κυνόδοντα" και των "Άλπεων" για τον Έλληνα σκηνοθέτη, ο οποίος αν και εντυπωσιάζει με τη γεμάτη αυτοπεποίθηση δεξιοτεχνία του, κινδυνεύει να χάσει πολλούς από τους όψιμους θαυμαστές του.

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.