Η Αλίκη Μέσα από τον Καθρέφτη

2

Μια παιδική, οικογενειακή περιπέτεια που εξαντλεί γρήγορα τα εφετζίδικα καύσιμά της.

Η Αλίκη Μέσα από τον Καθρέφτη

Στο φιλόδοξο σίκουελ της Disney η Αλίκη ξαναταξιδεύει στην Κατωχώρα όπου βρίσκει τους παλιούς της γνώριμους, οι οποίοι ανησυχούν για την τύχη του Τρελοκαπελά. Η μικρή ηρωίδα είναι η μόνη που μπορεί να βοηθήσει τον εκκεντρικό της φίλο σε μια παιδική, οικογενειακή περιπέτεια που εξαντλεί γρήγορα τα εφετζίδικα καύσιμά της.

Η Αλίκη Μέσα από τον Καθρέφτη - εικόνα 1

Από την πρώτη «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» του 2010 είχε φανεί η δυσκολία του να συνδυαστεί η γκοθ εξτραβαγκάντζα και το εικαστικό όραμα του Τιμ Μπάρτον με τις προθέσεις της Disney για μια οικογενειακή ταινία που να μην ξεπερνά τα όρια των clean cut εμπορικών επιτυχιών της. Στο σίκουελ τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα, αφού πλέον ο Αμερικανός στιλίστας αναλαμβάνει τη θέση συμβούλου-παραγωγού, ενώ το πρωτότυπο υλικό στο οποίο στηρίζεται η καινούργια περιπέτεια, το «Μέσα από τον Καθρέφτη» του Λιούις Κάρολ, είναι ένα ακόμη πιο στρυφνό και δύσκολο στη μεταφορά του κείμενο.

Αυτό το τελευταίο είναι και ο λόγος που η σεναριογράφος Λίντα Γούλβερτον (είχε γράψει την ιστορία και της πρώτης ταινίας) παίρνει μεγάλες αποστάσεις από τον πρωτότυπο μύθο, για να παρουσιάσει μια αφηγηματικά πιο στρωτή, ακίνδυνη και εντέλει αδιάφορη εκδοχή του. Σ’ αυτήν, η Άλις Κίνγκσλι είναι πλέον καπετάνισσα του δικού της πλοίου αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τις υδάτινες προσκλήσεις που παρουσιάζονται στη θάλασσα. Όταν έπειτα από τρία χρόνια ξεμπαρκάρει στο Λονδίνο, ανακαλύπτει ότι η μητέρα της έχει κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες που θα την εμποδίσουν να ξαναφύγει από κοντά της. Σαν να μην έφτανε αυτό, κατά τη διάρκεια ενός περιπετειώδους χορού, η νεαρή κοπέλα ακολουθεί τον Αβεσσαλώμ που έχει μεταμορφωθεί από κάμπια σε μπλε πεταλούδα στο βασίλειο της Κατωχώρας.

Η Αλίκη Μέσα από τον Καθρέφτη - εικόνα 2

Εκεί θα βρεθεί με τους παλιούς της γνώριμους, οι οποίοι όμως ανησυχούν έντονα για την τύχη του Τρελοκαπελά. Στο μυαλό του εκκεντρικού φίλου της Αλίκης έχει μπει η απίθανη ιδέα ότι η οικογένειά του είναι ακόμη ζωντανή, έχοντας γλιτώσει από την επίθεση του Δράκου. Η μικρή ηρωίδα θα πρέπει να βρει τον Χρόνο, ένα περίεργο πλάσμα, μισό άνθρωπο μισό ρολόι, ο οποίος θα τη βοηθήσει να ταξιδέψει στο παρελθόν και να μάθει την αλήθεια... Δεν ταξιδεύει, όμως, μόνον η Αλίκη στο παρελθόν. Το σίκουελ «Μέσα από τον Καθρέφτη» προσπαθεί με κάθε τρόπο να αντιγράψει την πρώτη ταινία, ποντάροντας κινηματογραφικά και πάλι στη φαντασμαγορική εικονογράφηση της Κατωχώρας.

Μόνον που το τρισδιάστατο οπτικό θέαμα, που δεν αγγίζει καν τα όρια του εντυπωσιακού, δεν φτάνει για να καλύψει τη φανερή έλλειψη σεναριακής πλοκής. Γιατί η ιστορία ξεκινά με το απλοϊκό φεμινιστικό πρόταγμα ότι μια κοπέλα θα πρέπει να αποφασίζει μόνη της για το τι θέλει να κάνει στη ζωή της και συνεχίζει με μια ακόμη πιο μονοδιάστατη και προβλέψιμη ιστορία οικογενειακής επανασύνδεσης. Μετέωροι χαρακτήρες, ασύνδετες υποπλοκές που περιφέρονται άσκοπα στο χρόνο κι ένας τραγικός Σάσα Μπάρον Κοέν μετατρέπουν τη νέα περιπέτεια της Αλίκης σε ένα αυστηρά παιδικό φιλμ που εξαντλεί γρήγορα τα εφετζίδικα καύσιμά του.

ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 113΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Αλίκη Μέσα Από τον Καθρέφτη

Alice Through the Looking Glass
2
  • Φαντασίας
  • 2016
  • Διάρκεια: 113 '
  • Τζέιμς Μπόμπιν

Η νεαρή κοπέλα ακολουθεί τον Αβεσσαλώμ που έχει μεταμορφωθεί από κάμπια σε μπλε πεταλούδα στο βασίλειο της Κατωχώρας. Εκεί θα βρεθεί με τους παλιούς της γνώριμους, οι οποίοι όμως ανησυχούν έντονα για την τύχη του Τρελοκαπελά. Στο μυαλό του εκκεντρικού φίλου της Αλίκης έχει μπει η απίθανη ιδέα ότι η οικογένειά του είναι ακόμη ζωντανή, έχοντας γλυτώσει από την επίθεση του Δράκου. Η μικρή ηρωίδα θα πρέπει να βρει τον Χρόνο, ένα περίεργο πλάσμα μισό άνθρωπος μισό ρολόι, ο οποίος θα την βοηθήσει να ταξιδέψει στο παρελθόν και να μάθει την αλήθεια...

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.