Free to Run

2,5

Ιστορικά τεκμηριωμένη, αφηγηματικά στρωτή και πολιτικοκοινωνικά ενδιαφέρουσα προσέγγιση του τζόγκινγκ.

Free to Run

Ιστορικά τεκμηριωμένη, αφηγηματικά στρωτή και πολιτικοκοινωνικά ενδιαφέρουσα προσέγγιση του τζόγκινγκ, που από εκκεντρικό χόμπι της δεκαετίας του ’60 μετατράπηκε μέσα σε λίγα χρόνια σε παγκόσμια μόδα.

Free to Run - εικόνα 1

Μπορεί το τρέξιμο, από το χαλαρωτικό του σαββατοκύριακου στην εξοχή μέχρι τη συμμετοχή σε ένα μαραθώνιο, να είναι πλέον η πιο casual γυμναστική άσκηση του δυτικού ανθρώπου των πόλεων, δεν συνέβαινε όμως το ίδιο μόλις τέσσερις-πέντε δεκαετίες πριν. Ο Ελβετός Πιέρ Μορά αναζητά το λόγο που το τζόγκινγκ μετατράπηκε από εκκεντρικό χόμπι της δεκαετίας του ’60 σε σύγχρονη παγκόσμια μόδα και ξεκινά από την Κάθριν Σουίτζερ, την πρώτη γυναίκα που έτρεξε «επίσημα» και παράνομα στον μαραθώνιο της Βοστόνης το 1967, τη στιγμή κατά την οποία η μεγαλύτερη απόσταση που επιτρεπόταν να διαγωνιστούν οι γυναίκες στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν τα 1.500 μέτρα.

Με συνεντεύξεις και αρχειακό υλικό, ο 46χρονος ντοκιμαντερίστας περνά από όλα τα γεγονότα και τα πρόσωπα (ο Ελβετός εκδότης Νοέλ Ταμινί, ο δρομέας Στιβ Πριφοντέν, η ψυχή του μαραθωνίου της Νέας Υόρκης Φρεντ Λε Μπο) που άλλαξαν την προοπτική του σύγχρονου ανθρώπου του άστεως απέναντι στο απλό τρέξιμο, μέσα από μια ιστορικά τεκμηριωμένη, αφηγηματικά στρωτή και πολιτικοκοινωνικά ενδιαφέρουσα προσέγγιση του φαινομένου. Ενός φαινομένου που, όπως επισημαίνει και η τελευταία σεκάνς του φιλμ, έχει πάρει πλέον ανεξέλεγκτες, σχεδόν επικίνδυνες, εμπορικές διαστάσεις.

Περισσότερες πληροφορίες

Free to Run

2,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2016
  • Διάρκεια: 90 '
  • Πιέρ Μορά

Η ιστορία του τζόγκινγκ, που από εκκεντρικό χόμπι της δεκαετίας του ’60 μετατράπηκε μέσα σε λίγα χρόνια σε παγκόσμια μόδα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
10/05/2024

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.