Η ετήσια έκδοση των Ελλήνων κριτικών στα βιβλιοπωλεία

Για 23η χρονιά η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου κυκλοφορεί το αλμανάκ Κινηματογράφος, τη μοναδική καταγραφή της κινηματογραφικής μας πραγματικότητας στην ελληνική βιβλιογραφία.

Η ετήσια έκδοση των Ελλήνων κριτικών στα βιβλιοπωλεία

Για 23η χρονιά η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου κυκλοφορεί το αλμανάκ Κινηματογράφος, που εκδίδεται ανελλιπώς από το 1993 κι αποτελεί τη μοναδική καταγραφή της κινηματογραφικής μας πραγματικότητας στην ελληνική βιβλιογραφία.

Στον Κινηματογράφο 2015, περιλαμβάνονται: η αναλυτική καταγραφή όλων των ταινιών που προβλήθηκαν στις αίθουσες, μαζί με μια κριτική τους που δημοσιεύτηκε στον ελληνικό Τύπο. Συγκεκριμένα την προηγούμενη χρονιά, προβλήθηκαν 308 ξένες και 44 ελληνικές παραγωγές. Σύμφωνα, με το αναλυτικό box office του Δημήτρη Κολιοδήμου, κόπηκαν 9.010.315 εισιτήρια για τις ξένες και 833.147 εισιτήρια για τις ελληνικές ταινίες.

Να θυμίσουμε ότι στην ετήσια ψηφοφορία, τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου ανέδειξαν ως καλύτερη ελληνική ταινία την «Τετάρτη 04.45» του Αλέξη Αλεξίου και καλύτερη ξένη ταινία τον «Γιο του Σαούλ» του Λάζλο Νέμες.

Το αλμανάκ συμπεριλαμβάνει τον απολογισμό της χρονιάς από τους κριτικούς κινηματογράφου Γιάγκο Αντίοχο (αθηνόραμα), Νέστορα Πουλάκο (Στο Καρφί) και Ιωσήφ Πρωιμάκη (Popaganda.gr). Αναλυτικά όλα τα βιβλία που αφορούν τον κινηματογράφο και τους πρωταγωνιστές του από τον Δημήτρη Καλαντίδη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας. Ακόμη, η Π.Ε.Κ.Κ. αποτίει φόρο τιμής στους ανθρώπους του σινεμά που «έφυγαν» την περσινή χρονιά σε ένα πλήρες in memoriam από τον Νίκο Τσαγκαράκη.

Ακόμη, ανταποκρίσεις από τα περισσότερα ελληνικά και τα μεγαλύτερα ξένα κινηματογραφικά φεστιβάλ καθώς και μια καταγραφή των βραβείων των κινηματογραφικών ακαδημιών στη χώρα μας και παγκοσμίως (Όσκαρ, Χρυσές Σφαίρες, Σεζάρ, BAFTA κ.ά.). Τέλος, αναδεικνύονται οι δράσεις, τα βραβεία και τα πρόσωπα που τίμησε η Π.Ε.Κ.Κ. στη διάρκεια της χρονιάς.

Κεντρική διάθεση στο βιβλιοπωλείο του Βακχικόν (Ασκληπιού 17 Αθήνα), ενώ η έκδοση είναι διαθέσιμη σε όλα τα κεντρικά βιβλιοπωλεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης (Ιανός, Πολιτεία. Ευρυπίδης, Πατάκης κ.α.)

Η ετήσια έκδοση των Ελλήνων κριτικών στα βιβλιοπωλεία - εικόνα 1

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.