Όσκαρ σε άσπρο - μαύρο

Φαντάζομαι, θα έχει φτάσει μέχρι τ’ αφτιά σας η επικείμενη καμπάνια μποϊκοταρίσματος των φετινών Όσκαρ από την αφροαμερικανική κοινότητα της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Όσκαρ σε άσπρο - μαύρο

Κυκλοφορεί εδώ και καιρό ένα ανέκδοτο όπου δυο άντρες συζητούν και η κουβέντα φτάνει κάποια στιγμή στον Σάμιουελ Τζάκσον. «Ποιος είναι αυτός;» απορεί ο ένας. «Καλά, ταινίες δεν βλέπεις;» απαντά ο άλλος. «Βλέπω», αποκρίνεται ο πρώτος, για να εισπράξει την ατάκα: «Ε, ο μαύρος!». Και βέβαια, τα ανέκδοτα, όπως και καθετί τι κωμικό κρύβουν αλήθειες. Ή τις ξεσκεπάζουν. Αλήθεια, εσάς πόσοι μαύροι πρωταγωνιστές σας έρχονται με την πρώτη στο μυαλό;

Φαντάζομαι, θα έχει φτάσει μέχρι τ’ αφτιά σας η επικείμενη καμπάνια μποϊκοταρίσματος των φετινών Όσκαρ από την αφροαμερικανική κοινότητα της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Έτσι για μια ακόμη φορά οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδεικνύονται πανηγυρικά χώρα των αντιφάσεων. Οποιοσδήποτε έχει την παραμικρή αντίρρηση ας δει το παρακάτω παράδειγμα. Στη φετινή γιορτή των Όσκαρ, η πρόεδρος της Ακαδημίας Σέριλ Μπουν Άιζακς, ο οικοδεσπότης Κρις Ροκ και ο παραγωγός του σόου Ρέτζι Χάντλιν είναι Αφροαμερικανοί – να μη βάλουμε και τον πρόεδρο Ομπάμα στο κάδρο γιατί δεν χωράει. Πόσοι όμως Αφροαμερικανοί –ή οποιασδήποτε άλλης μειονότητας– ηθοποιοί είναι υποψήφιοι για ερμηνευτικό Όσκαρ; Κανένας. Μηδέν στο πηλίκο. Έχουμε είκοσι ολόλευκες υποψηφιότητες που θα διεκδικήσουν τα αγαλματίδια Α΄ και Β΄ αντρικού και γυναικείου ρόλου. Ικανές βέβαια ν’ ανάψουν το φιτίλι…

Πρώτος και καλύτερος, όπως πάντα στην ακτιβιστική αναμπουμπούλα, ο Σπάικ Λι ξεκίνησε λοιπόν την καμπάνια μποϊκοταρίσματος της τελετής, με την Τζάντα Πίνκερ Σμιθ, σύζυγο του Γουίλ Σμιθ, να ακολουθεί, ενώ ο κοινωνικά ευαίσθητος Τζορτζ Κλούνεϊ και η Ρις Γουίδερσπουν καυτηρίασαν τον αποκλεισμό των μειονοτήτων από τις υποψηφιότητες. Αντιθέτως, η Σαρλότ Ράμπλινγκ χαρακτήρισε «ρατσιστικό για τους λευκούς» το μποϊκοτάζ και συμπλήρωσε πως «ίσως οι μαύροι ηθοποιοί να μην άξιζαν να βρεθούν στην τελική λίστα». Το λάδι στη φωτιά έριξε λίγες ημέρες αργότερα ο Βρετανός ηθοποιός Ίαν ΜακΚέλεν, ο οποίος κατηγόρησε τα μέλη της Ακαδημίας για ρατσισμό και ομοφοβία. Και το σίριαλ φυσικά δεν πρόκειται να τελειώσει εδώ.

Το πρόβλημα βέβαια ξεκινά από αλλού. Για την ακρίβεια από την παραγωγή. Από το ποιος δηλαδή κάνει σινεμά στο Χόλιγουντ. Γιατί, σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, το 87% των σκηνοθετών και το 90% των πρωταγωνιστών είναι λευκοί. Ποσοστά Τσαουσέσκου ή Κιμ Γιονγκ Ουν με λίγα λόγια.

Βέβαια, μιλώντας για τις επιλογές της Ακαδημίας, ποιος πραγματικά θα περίμενε κάτι διαφορετικό, αφού τα μέλη της ανήκουν σχεδόν αποκλειστικά (94%) στη λευκή φυλή; Προσθέστε τώρα ότι το 76% είναι άντρες και ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 63 χρόνια για να καταλάβετε για τι ακριβώς μιλάμε. Το πρόβλημα βέβαια ξεκινά από αλλού. Για την ακρίβεια από την παραγωγή. Από το ποιος δηλαδή κάνει σινεμά στο Χόλιγουντ. Γιατί, σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, το 87% των σκηνοθετών και το 90% των πρωταγωνιστών είναι λευκοί. Ποσοστά Τσαουσέσκου ή Κιμ Γιονγκ Ουν με λίγα λόγια.

Άρα, το να βάλεις επαγγελματίες στην Ακαδημία που να προέρχονται από μειονότητες, αποτελεί δυσκολότερο σαφάρι και από αυτό στην Αφρική. Πάντως, η πρόεδρος Άιζακς ανακοίνωσε άμεσα μέτρα για να διπλασιαστεί το ποσοστό των μη λευκών μελών και των γυναικών την επόμενη τετραετία. Αξίζει να δούμε πώς θα το καταφέρει αυτό… Μέχρι τότε, το πιο πολυαναμενόμενο πράγμα της βραδιάς της 28ης Φεβρουαρίου, αντί για τα βραβεία, θα είναι μάλλον οι ατάκες του Κρις Ροκ. Αρκεί να τις γράψουν οι σωστοί άνθρωποι…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
10/05/2024

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.