Το νοσταλγικό φύσημα του «Νοτιά»

Ο Τάσος Μπουλμέτης επιστρέφει δεκατρία χρόνια μετά την «Πολίτικη Κουζίνα» με μια απολαυστική ιστορία ενηλικίωσης που μας ταξιδεύει στην Ελλάδα του ’60, ’70 και ’80. Ο «Νοτιάς» φανερώνει αναπάντεχους μυθολογικούς ήρωες, νοσταλγικές θύμησες και έρωτες που τρέχουν με 24 καρέ το δευτερόλεπτο. Αφεθείτε στην ορμή του…

Το νοσταλγικό φύσημα του «Νοτιά»

Ο Τάσος Μπουλμέτης επιστρέφει δεκατρία χρόνια μετά την «Πολίτικη Κουζίνα» με μια απολαυστική ιστορία ενηλικίωσης που μας ταξιδεύει στην Ελλάδα του ’60, ’70 και ’80. Ο «Νοτιάς» φανερώνει αναπάντεχους μυθολογικούς ήρωες, νοσταλγικές θύμησες και έρωτες που τρέχουν με 24 καρέ το δευτερόλεπτο. Αφεθείτε στην ορμή του…

Το νοσταλγικό φύσημα του «Νοτιά» - εικόνα 1
(από δεξιά) Όμηρος Πουλάκης, Xαρά Μάτα Γιαννάτου, Γιάννης Νιάρρος και Μελισσάνθη Μάχουτ συνθέτουν το νεανικό πρωταγωνιστικό κουαρτέτο του «Νοτιά»

Ο σκηνοθέτης της «Πολίτικης Κουζίνας», μιας από τις σημαντικότερες ταινίες του σύγχρονου ελληνικού σινεμά, επιστρέφει ύστερα από δεκατρία ολόκληρα χρόνια με μια συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης η οποία έχει ως φόντο την ταραχώδη ιστορία της χώρας μας κατά τη διάρκεια των δεκαετιών ’60, ’70 και ’80. Πρωταγωνιστής στο «Νοτιά» είναι ο νεαρός Σταύρος, που από παιδί ακόμη αντιμετωπίζει τις ερωτικές ανησυχίες και τις δυσκολίες που παρουσιάζονται μπροστά του με μοναδικό όπλο την αχαλίνωτη φαντασία. Σ’ αυτό το περιπετειώδες γλυκόπικρο ταξίδι από την εφηβεία προς την ενηλικίωση σκαρφίζεται ιστορίες για αρχαίους μύθους, μακρινά ταξίδια και όμορφες γυναίκες.

Το εμπνευσμένο και ανθρωποκεντρικό σενάριο, που υπογράφει ο Τάσος Μπουλμέτης –όπως έκανε άλλωστε και στην «Πολίτικη Κουζίνα»- αναδεικνύεται μέσα από τις εξαιρετικές ερμηνείες των πρωτοκλασάτων ηθοποιών, ενώ η φωτογραφία, η σκηνογραφία και τα κουστούμια αναβιώνουν με απόλυτη πειστικότητα την ατμόσφαιρα της ελληνικής κοινωνίας εκείνης της εποχής. Τη συναισθηματικά φορτισμένη ιστορία συνοδεύει ιδανικά η καταπληκτική μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα.

Γιατί, όμως ο Τάσος Μπουλμέτης αποφάσισε να ονοματίσει την τρίτη ταινία της καριέρας του «Νοτιά»; Ο γνωστός Έλληνας σκηνοθέτης μιλά για τον ζεστό αέρα σαν είναι ένας παλιός του γνώριμος… «Ο νοτιάς είναι το μόνο από τα καιρικά φαινόμενα που δημιουργεί ψυχοσωματικούς συνειρμούς, ανακαλώντας συναισθήματα. Αποτελεί προειδοποίηση, ακόμη και απειλή, αλλά κάποιες φορές φέρνει μαζί του την ελπίδα. Ύστερα από μια απογοήτευση το νοτιά κοιτάμε και προς το νοτιά φεύγουμε».

Ο «Νοτιάς» αποτελεί ένα πρότζεκτ, που υπήρχε για χρόνια στο μυαλό του Μπουλμέτη. «Ξεκίνησα να δουλεύω το σενάριο το 2008-2009, έχοντας στο μυαλό μου ότι ήθελα να αφηγηθώ την ενηλικίωση ενός νέου τη δεκαετία του '70. Είναι μια ταινία που εμπεριέχει πολλά βιωματικά στοιχεία».

Το νοσταλγικό φύσημα του «Νοτιά» - εικόνα 2
Γιάννης Νιάρρος (δεξιά) και Θέμης Πάνου σε μια εξαιρετική συνεργασία

Όσο για το hot point του σεναρίου αυτό είναι για μια ακόμη φορά «Η διαχείριση της απώλειας. Είναι κύρια θεματική μου και στις τρεις ταινίες που έχω γυρίσει – κυρίως στην “Πολίτικη Κουζίνα” και στον “Νοτιά”. Δηλαδή το πώς οι ήρωές μου έρχονται σε διαπραγμάτευση με όσα δεν κατάφεραν να αποκτήσουν ή με όσα απέκτησαν και τους έφυγαν μέσα από τα χέρια».

Τον πρωταγωνιστή της ταινίας Γιάννη Νιάρρο, ο Τάσος Μπουλμέτης τον είδε για πρώτη φορά σε μία θεατρική παράσταση του Εθνικού. Η φυσική του παρουσία ήταν πάρα πολύ κοντά σε αυτό που είχε φανταστεί για τον ήρωα. Ο ηθοποιός έκανε πολλή έρευνα για τον ρόλο, αλλά και πρόβες για τέσσερις μήνες. Διάβασε πολλά βιβλία που διάβαζαν οι νέοι εκείνης της εποχής, είδε ταινίες και άκουσε μουσική του τότε. Έγραψε μάλιστα ημερολόγια από την οπτική γωνία του ήρωα.

Όσο για την vintage νοσταλγία, αυτή αναβιώνει με τον καλύτερο τρόπο στον «Νοτιά». Για τις ανάγκες της ταινίας, ο σκηνογράφος και η ομάδα του αναβίωσαν τη Στοά Χόλιγουντ, όπως αποκαλούσαν κάποτε το Μέγαρο της Έβδομης Τέχνης, όπου για πολλές δεκαετίες στεγάζονταν σχεδόν όλες οι ελληνικές εταιρείες παραγωγής ταινιών. Εκεί η ομάδα της παραγωγής έκανε επεμβάσεις σε μαγαζιά που ήταν κλειστά και εγκαταλελειμμένα για χρόνια, αλλά και στην ίδια τη στοά που ήταν γεμάτη μουτζούρες και συνθήματα.

Το νοσταλγικό φύσημα του «Νοτιά» - εικόνα 3
Το νεανικό καστ της ταινίας κοιτάζει προς το... λαμπρό του μέλλον

Εκτός από τον ταλαντούχο πρωταγωνιστή Γιάννη Νιάρρο, στην καινούργια ταινία του Τάσου Μπουλμέτη εμφανίζονται οι Θέμης Πάνου, Μαρία Καλλιμάνη, Zωζώ Σαπουντζάκη, Ταξιάρχης Χάνος, Αργύρης Ξάφης, Ερρίκος Λίτσης, Όμηρος Πουλάκης, Μελισσάνθη Μάχουτ, Xαρά Μάτα Γιαννάτου, Γιώργος Βουρδαμής, Δημήτρης Ήμελλος, Φοίβος Ταραμπίκος.

Ο «Νοτιάς» κυκλοφορεί από την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους.

Χορηγός της ταινίας που μας παρασύρει σε αυτό το νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν είναι η Amstel, σταθερή αξία και αγαπημένη συνήθεια με «ελληνικό άρωμα» για πάνω από 50 χρόνια.

Amstel

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
10/05/2024

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.