Στον «Δαναό» για... ψυχανάλυση!

Επιστροφή για τον αγαπημένο κύκλο προβολών «Σινεμά & Ψυχανάλυση» την Κυριακή 20/12 με άρωμα ελληνικό.

Στον «Δαναό» για... ψυχανάλυση!

Επιστροφή για τον αγαπημένο κύκλο προβολών «Σινεμά & Ψυχανάλυση» την Κυριακή 20/12 με άρωμα ελληνικό. Οι ψυχαναλυτές Ρεζινάλντ Μπλανσέ, Ελένη Μόλαρη και Στέλλα Στελετάρη ρίχνουν στο ντιβάνι το «Xenia» και τον σκηνοθέτη της Πάνο Κούτρα.

Στον «Δαναό» για... ψυχανάλυση! - εικόνα 1

Διαβάστε την κριτική του «α» για την ταινία «Xenia»:

Η –κινηματογραφική και πολιτική– προσέγγιση χαρακτήρων και καθημερινότητας, η σύγκρουση μιας εσωτερικής αλήθειας κι ενός ρόλου που μας έχει ανατεθεί να υποδυθούμε είναι που φέρνει το σινεμά του ευρηματικού Έλληνα δημιουργού κοντά σε εκείνο του Πέδρο Αλμοδόβαρ. Το queer στοιχείο και τα camp ξεσπάσματα έπονται. Ο σκηνοθέτης αντιπαραθέτει σε μια υπό κατάρρευση πραγματικότητα τη φαντασία και το χιούμορ, μιλώντας με εκκεντρική τσαχπινιά για τα πλέον καυτά, σοβαρά προβλήματα και με ειλικρινή τρυφερότητα για τα πιο βαθιά, επώδυνα εσωτερικά τραύματα.

Χωρίς φορμαλιστική εκζήτηση, επινοεί κινηματογραφικές λύσεις και πλουτίζει με ιδέες ένα αρχετυπικά μελό στόρι, φλερτάρει με την υπερβολή και το κιτς, ανατρέποντας έτσι ένα σωρό στερεότυπα, και ξεπερνά το σκόπελο ενός τραβηγμένου (κυρίως αφηγηματικά ) φινάλε με μια αποστομωτική αισιοδοξία. Η δικαίωση ήρθε με μια θριαμβευτική διεθνή φεστιβαλική πορεία, αρχής γενομένης από το Ένα Κάποιο Βλέμμα των φετινών Κανών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Λευκός Θόρυβος

Άνιση και αναποτελεσματικά πιστή μεταφορά ενός επιθετικά σατιρικού μυθιστορήματος του Ντον ΝτεΛίλο, από το οποίο επιβιώνουν μόνο θραύσματα των φιλοσοφικών ιδεών και σπίθες της βιτριολικής ευφυίας του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
08/12/2022

R.M.N.

Υποδειγματικό σινεμά ρεαλισμού ιδωμένο με όρους θρίλερ, όχι όμως με την αιχμηρότητα που μας έχει συνηθίσει ο Κριστιάν Μουντζίου.

Καραγκιόζης the Movie

Μια καλοπροαίρετη μεταφορά του θεάτρου σκιών, η οποία εγκλωβίζεται στην προσπάθειά της να αποδειχθεί ταυτόχρονα μοντέρνα και πιστή στο πρωτότυπο έργο.

Πιο Πολύ Από Ποτέ

Προσωπικές επιλογές και ευθύνες συγκρούονται υπόκωφα στο εσωτερικό μιας βραδύκαυστης, χαμηλόφωνης ταινίας που, μέσα από το θάνατο και τα μάτια της υπέροχης Βίκι Κριπς, κοιτάει τη ζωή κατάματα.

Η Ιστορία της Γυναίκας μου

Μυθιστορηματικών διαστάσεων ερωτικό δράμα, η αυστηρή, καλλιγραφική αισθητική του οποίου αγωνίζεται να του προσδώσει φρεσκάδα, χυμούς και συναίσθημα.

Οι Πέντε Διάβολοι

Καθώς ένας απαγορευμένος έρωτας συναντά μια ιστορία ενηλικίωσης, ένα οικογενειακό δράμα μετατρέπεται ευρηματικά σε μια τόσο επώδυνη όσο και τρυφερή ονειρική φαντασία.

Στο Σκοτάδι

Αληθινή ιστορία που ξεπερνάει τα κλισέ μιας νατουραλίστικης πολιτικής καταγγελίας, μπολιάζοντας το οικογενειακό δράμα της με στοιχεία ταινίας θρίλερ.