Οι ταινίες που θα δούμε στις αίθουσες από την Πέμπτη 10/12

Μια πλούσια κινηματογραφική εβδομάδα πλησιάζει με έξι κυκλοφορίες, πίσω από τις οποίες βρίσκονται οι Μπραντζελίνα, ένας Χιλιανός δεξιοτέχνης και ο αγαπημένος Φρίαρς.

Οι ταινίες που θα δούμε στις αίθουσες από την Πέμπτη 10/12

Μια πλούσια κινηματογραφική εβδομάδα πλησιάζει με έξι κυκλοφορίες, πίσω από τις οποίες βρίσκονται οι Μπραντζελίνα, ένας Χιλιανός δεξιοτέχνης και ο αγαπημένος Φρίαρς.

Δίπλα στη Θάλασσα

Ερωτικό δράμα της Αντζελίνα Τζολί, με την ίδια και τον Μπραντ Πιτ. Αλήθεια, πόσα πράγματα έχουν αλλάξει από τον καιρό που οι Μπραντζελίνα ζευγάρωσαν κινηματογραφικά στο «Mr & Mrs Smith» του 2005; Ο Πιτ κέρδισε ένα Όσκαρ ως παραγωγός στο «12 Χρόνια Σκλάβος», ενώ το πρώην action girl έχει ήδη στο ενεργητικό της δύο σκηνοθετικά εγχειρήματα («In the Land of Blood and Honey», «Αλύγιστος») που κρυφοκοίταξαν –έστω και αν απέτυχαν– την ακαδημαϊκή διάκριση. Τώρα, η 40χρονη σταρ παίρνει το ρίσκο της καριέρας της, γράφοντας, πρωταγωνιστώντας και σκηνοθετώντας ένα ρομαντικό δράμα. Σ’ αυτό οι Πιτ-Τζολί φτάνουν στα πρόθυρα διαζυγίου… στην οθόνη, ερμηνεύοντας ένα ζευγάρι που αντιμετωπίζει κρίση στη σχέση του, παραθερίζοντας στη Γαλλία της δεκαετίας του ’60. Χολιγουντιανή αίγλη, κομψός γαλλικός αέρας και νεανικοί πειρασμοί σε μια από τις πολυαναμενόμενες παραγωγές της σεζόν.

Η Κόρη του Ρέμπραντ

Η καινούργια ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου είναι μια στιλάτη σάτιρα μυστηρίου. Σε μια εποχή που τα όρια μεταξύ γνήσιου και πλαστού είναι πιο δυσδιάκριτα από ποτέ, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έρχεται με τη 17η ταινία του να αντικατοπτρίσει την πραγματικότητα που ζούμε με μια κωμωδία μυστηρίου κι ένα ιντριγκαδόρικο καστ. Η ιστορία της αναζήτησης ενός άγνωστου και πιθανώς ανύπαρκτου πίνακα εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια μιας μεγαλοαστικής δεξίωσης. Στους πολυτελείς χώρους της εντυπωσιακής έπαυλης, ο Παναγιωτόπουλος κινείται μεταξύ μυστηρίου και φάρσας, θίγοντας παράλληλα όλα τα αγαπημένα του θέματα, όπως η φθορά των ανθρώπινων σχέσεων και το μπλέξιμο του λογικού με το παράλογο.

Ατίθασες

Πέντε αδελφές μεγαλώνουν στο σπίτι της γιαγιάς τους στην επαρχιακή βόρεια Τουρκία, εγκλωβισμένες σε μια αναπόδραστη και απόλυτα οπισθοδρομική κοινωνική πραγματικότητα. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιβέν που περιγράφει γλαφυρά την κατάσταση που βιώνουν οι γυναίκες στη γείτονα χώρα, αποτελεί την επίσημη υποψηφιότητα της Γαλλίας για το Ξενόγλωσσο Όσκαρ 2016, ενώ έχει ήδη κερδίσει το Βραβείο Κοινού στη Θεσσαλονίκη και το Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το Μαργαριταρένιο Κουμπί

Βραβείο σεναρίου στο Βερολίνο για το ιστορικοπολιτικό ντοκιμαντέρ του Χιλιανού Πατρίσιο Γκουζμάν. Αποτελώντας δίπτυχο με το αριστουργηματικό «Nostalgia for the Light» του 2010, το βραβευμένο με Αργυρή Άρκτο σεναρίου στο Φεστιβάλ Βερολίνου τελευταίο ντοκιμαντέρ του βετεράνου Πατρίσιο Γκουσμάν είναι μια γνήσια κινηματογραφική έκπληξη. Ένα συγκινητικό όσο και οπτικά πανέμορφο χρονικό, το οποίο διαπλέκει τα μυστικά του σύμπαντος με τους ιθαγενείς της Παταγονίας, τη μνήμη του νερού με τους νεκρούς της χούντας του Πινοσέτ και δύο μαργαριταρένια κουμπιά με τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Συνδετικός κρίκος όλων, η πανέμορφη, μαρτυρική γη της Χιλής.

Το Πρόγραμμα

Ο Στίβεν Φρίαρς βιογραφεί τον (ντοπαρισμένο) ποδηλάτη-φαινόμενο Λανς Άρμστρονγκ. Βγαλμένη θαρρείς από… ταινία, η ιστορία ανόδου και πτώσης του Λανς Άρμστρονγκ, απόλυτου κυρίαρχου της παγκόσμιας ποδηλασίας ο οποίος αποδείχτηκε πως κέρδισε τα πάντα ντοπαρισμένος, αποτελεί ένα κινηματογραφικά έτοιμο δραματικό υλικό. Το χρονικό της αποκάλυψης που συντάραξε τον αθλητικό κόσμο συνέγραψε ο πρωτεργάτης της δημοσιογράφος Ντέιβιντ Γουόλς, με τον Τζον Χοτζ («Trainspotting», «Η Παραλία») να το διασκευάζει σεναριακά, τον έμπειρο σε βιογραφίες Στίβεν Φρίαρς («Τεντώστε τ’ Αυτιά σας», «Η Βασίλισσα», «Φιλομένα») να στέκεται πίσω από την κάμερα και τον Μπεν Φόστερ να κλέβει την παράσταση ως βιοχημικός Λανς.

Ανατριχίλες

Κωμική φαντασία με τον Τζακ Μπλακ. Στην Ελλάδα είναι ελάχιστα γνωστός, στην Αμερική όμως ο Ρόμπερτ Λόρενς Στάιν έχει το παρατσούκλι «Στίβεν Κινγκ της παιδικής λογοτεχνίας». Η σειρά βιβλίων του «Goosebumps», μια γλαφυρή λογοτεχνική απόδοση των σκοτεινών πλασμάτων που γεννά ο παιδικός νους, έχει πουλήσει 350 εκατ. αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο. Με μια σχετική αργοπορία (το πρώτο βιβλίο εκδόθηκε το 1992), οι τρομακτικές ιστορίες του μεταφέρονται στην οθόνη με ένα τολμηρό συνδυασμό live action και animation. Η ταινία του Ρομπ Λέτερμαν («Τέρατα κι Εξωγήινοι») κάνει την αρχή, με τη διάρρηξη του ανήλικου Ζακ στο σπίτι ενός στριμμένου συγγραφέα, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα να απελευθερωθούν στο ήσυχο Γκρίνλαντ του Μέριλαντ δεκάδες επικίνδυνα πλάσματα.

Ψ

Η κατάσταση της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα μέσα από εξομολογήσεις παθόντων που έχουν αποϊδρυματοποιηθεί και παρακολουθούν προγράμματα κέντρων υγείας και κοινωνικής επανένταξης. Η έμπειρη ντοκιμαντερίστρια Καλλιόπη Λεγάκη («Καιρός για Ήρωες», «Μόνο οι Λέξεις Συνεχίζουν») αναζητά την κατάσταση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα του σήμερα, τρεις δεκαετίες μετά τα πρώτα βήματά της στη χώρα μας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (18-24/4)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.