Αλήθεια, Χρήστο Γεωργίου τι είναι το Film Factory και τι το Short Film Fund;

Συναντήσαμε τον σκηνοθέτη και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για να μας εξηγήσει τις ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες της…

Αλήθεια, Χρήστο Γεωργίου τι είναι το Film Factory και τι το Short Film Fund;

Συναντήσαμε τον σκηνοθέτη και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για να μας εξηγήσει τις ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες της…

Αλήθεια, Χρήστο Γεωργίου τι είναι το Film Factory και τι το Short Film Fund; - εικόνα 1
Χρήστος Γεωργίου

Πες μας λίγα πράγματα για το Film Factory της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Υπάρχει αρκετός κόσμος που δεν γνωρίζει λεπτομέρειες…
Το Film Factory γίνεται εδώ και τέσσερα χρόνια στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Για ένα τριήμερο αυτοί που πήραν τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου τον περασμένο Μάρτιο έρχονται αφιλοκερδώς και παραδίδουν μια διάλεξη, ένα σεμινάριο ή ένα εργαστήριο. Φέτος, το Film Factory γίνεται από το Σάββατο 12/12 έως την Δευτέρα 14/12 στην μόνιμη έδρα της ΑΣΚΤ. Αυτή η εκπαιδευτική δραστηριότητα της Ακαδημίας ξεκίνησε δειλά-δειλά, θέλοντας να δούμε εάν ένα τέτοιο εγχείρημα θα είχε ανταπόκριση. Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε απόλυτα, με τα σεμινάρια να είναι πραγματικά γεμάτα με κόσμο. Επιπλέον, με το Film Factory δημιουργείται μια σχέση μεταξύ παλιότερων και νεότερων σκηνοθετών που δεν υπήρχε πριν. Οι συζητήσεις στα σεμινάρια είναι επί του πρακτέου και όχι στον αέρα. Οι συμμετέχοντες θέλουν να μάθουν πώς γυρίστηκε ένα συγκεκριμένο πλάνο ή πώς αντιμετώπισε κάποιος εκείνη τη σκηνή σαν σκηνοθέτης, σαν ηθοποιός ή σαν σκηνογράφος. Βοηθάει πολύ ότι στο Film Factory συμμετέχουν όλες οι ειδικότητες από το χώρο του σινεμά.

Είναι ανοικτό για όλους το Film Factory; Επαγγελματίες του χώρου και μη;
Ναι. Τα σεμινάρια και τα εργαστήρια παρακολουθούν επαγγελματίες, φοιτητές και απλοί σινεφίλ που θέλουν να κατανοήσουν κάποια πράγματα σε σχέση με την κατασκευή του κινηματογράφου. Όλοι αυτοί που θέλουν να μάθουν τι ακριβώς γίνεται πίσω από την κάμερα. Αρκετός κόσμος ρωτούσε γιατί δεν γίνεται από την Ακαδημία κάτι αντίστοιχο σαν το Film Factory και κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης χρονιάς. Κάπως έτσι ξεκίνησε μια συζήτηση μεταξύ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου του OTE TV και της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση για μια καινούργια εκπαιδευτική πρωτοβουλία. Και με αυτόν τον τρόπο γεννήθηκε το Film Factory Short Film Fund…

Τι ακριβώς είναι το Film Factory Short Film Fund;
Μετά από συζητήσεις καταλήξαμε με τον OTE TV, τον συνδιοργανωτή του διαγωνισμού, ότι μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε δυο ταινίες, από 15.000 ευρώ έκαστη. Αρχίσαμε, λοιπόν, να σκεφτόμαστε ποια θα ήταν η διαδικασία επιλογής. Ήμασταν όλοι σύμφωνοι ότι δεν θέλουμε να κάνουμε άλλη μια «στεγνή» επιλογή σεναρίων. Θέλαμε κάτι καινούργιο, που να συμπεριλάμβανε και το ζήτημα της κινηματογραφικής εκπαίδευσης. Η πρώτη φάση ήταν η ελεύθερη κατάθεση σεναρίων. Αυτή ολοκληρώθηκε μετά από μια μικρή παράταση στις 23 Νοεμβρίου, συγκεντρώνοντας σχεδόν 200 προτάσεις! Από αυτές θα επιλεχτούν τα καλύτερα 12 πρότζεκτ. Κατά τη διάρκεια του Film Factory (12-14/12) θα γίνουν συνεντεύξεις με τους δημιουργούς των 12 επικρατέστερων σεναρίων, με σκοπό να η κριτική επιτροπή να αποκτήσει ολοκληρωμένη εικόνα για κάθε πρότζεκτ ξεχωριστά. Τη Δευτέρα 14/12 (8.30 μ.μ.) στο φουαγιέ της ΑΣΚΤ θα ανακοινωθούν οι 6 φιναλίστ. Η εξάδα αυτή θα συμμετάσχει σε ένα τρίμηνο προετοιμασίας με σεμινάρια και εργαστήρια. Ο κάθε δημιουργός μπορεί να έχει πρόσβαση σε μέλη της Ακαδημίας, από σκηνοθέτες και σεναριογράφους, μέχρι διευθυντές φωτογραφίας, μουσικούς και σκηνογράφους, για να συζητήσουν πώς μπορεί να γίνει στην πράξη αυτό που έχουν στο μυαλό τους. Είναι σαν προσφέρεις δωρεάν ένα tutor για την κάθε ειδίκευση της κάθε ταινίας… Το πρόγραμμα του τριμήνου θα είναι ευέλικτο και ο κάθε διαγωνιζόμενος θα μπορεί να επιλέξει ελεύθερα το δικό του π.χ. 12 ώρες για το σενάριο, 15 για την φωτογραφία κ.τ.λ. Δεν μένουμε, όμως, μόνο στο επίπεδο της σκηνοθεσίας. Ακόμη και οι ηθοποιοί των ταινιών μπορούν να κάνουν σεμινάρια, αλλά και όλοι άλλοι συντελεστές. Μόλις ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία θα ανακοινωθεί η νικήτρια δυάδα. Είμαστε σίγουροι, πάντως, ότι μέσα από αυτήν την πολύτιμη διαδικασία και τα υπόλοιπα τέσσερα πρότζεκτ που δεν θα επιλεγούν θα είναι πανέτοιμα για γύρισμα.

Υπάρχει γενικότερα η τεχνογνωσία της προετοιμασίας μιας ταινίας στους νέους Έλληνες σκηνοθέτες;
Μετά τον ερχομό της ψηφιακής τεχνολογίας υπάρχει μια γενικότερη νοοτροπία ότι το μόνο που χρειάζεται κάποιος είναι να αρπάξει μια κάμερα, να βγει έξω και να γυρίσει. Μπορεί να υπάρχουν ταινίες που δεν χρειάζονται ακριβές ντεκουπάζ, μπορεί να μην θέλουν οι δημιουργοί τους να χρησιμοποιήσουν storyboard, αλλά σίγουρα το pre-production είναι ένα σημαντικό κομμάτι στην κινηματογραφική παραγωγή. Εμείς, πάντως, δεν θέλουμε να τοποθετήσουμε ένα δόγμα σε σχέση με τον τρόπο παραγωγής της ταινίας. Το μόνο που θέλουμε είναι τους νέους δημιουργούς να μπορούν να κάνουν πράξη τις κινηματογραφικές τους επιθυμίες. Το σημαντικό είναι με το Film Factory και το Short Film Fund θα έρθουν κοντά άνθρωποι που αγαπούν και ξέρουν το σινεμά, για να δουλέψουν συγκεκριμένα πρότζεκτ που θα έχουν την προετοιμασία που χρειάζεται.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.

Το "Λώξη" δεν είναι μόνο ένα ντοκιμαντέρ για την πρώτη ηθοποιό με σύνδρομο Down

Οι σκηνοθέτες της ταινίας για την Λωξάνδρα Λούκας που έγραψε ιστορία παίζοντας στο Εθνικό Θέατρο, μιλούν στο "α" για το πολύτιμο φιλμ τους.

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης για τα "Φτηνά Τσιγάρα"

"Έκλαιγα μόνος μου έξω από τις αίθουσες, εγκατέλειψα τα σχέδια μου" σχολίασε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός.

Η Βίκυ Καγιά και η Σοφία Κόκκαλη είναι μητέρα και κόρη στο "Πολύδροσο" του The Boy

Οι συμπρωταγωνίστριες της νέας ταινίας του Αλέξανδρου Βούλγαρη μιλούν στο "α" για τη συμμετοχή τους στο ατμοσφαιρικό δράμα που ψηλαφεί τις έννοιες της μητρότητας και της απώλειας.