Επιστροφή στην Ιθάκη

2

Θεατρικής δομής νοσταλγικό δράμα, το οποίο προσπαθεί να συμπλέξει συγκινητικές και μελοδραματικές στιγμές.

Επιστροφή στην Ιθάκη

Θεατρικής δομής νοσταλγικό δράμα, το οποίο προσπαθεί να συμπλέξει συγκινητικές και μελοδραματικές στιγμές.

Επιστροφή στην Ιθάκη - εικόνα 1

Μετά τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάνες για το «Ανάμεσα στους Τοίχους», ο Λοράν Καντέ έμεινε τέσσερα χρόνια μακριά από τις κάμερες, για να επιστρέψει το 2012 με το αποτυχημένο (και αγγλόφωνο) γκανγκστερικό δράμα «Foxfire» και το σπονδυλωτό «7 Μέρες στην Αβάνα», στο οποίο έγραψε και σκηνοθέτησε ένα από τα επεισόδια. Η γνωριμία του με την πρωτεύουσα της Κούβας ήταν γι’ αυτόν μια συναρπαστική εμπειρία, κι έτσι ξαναγυρίζει τώρα στο γραφικό νησί της Καραϊβικής για να μιλήσει για την πολύπαθη γενιά της επανάστασης.

Πέντε φίλοι που κοντεύουν τα εξήντα μαζεύονται σε μια ταράτσα της Αβάνας για να γιορτάσουν την επιστροφή ενός απ’ αυτούς ύστερα από 16 χρόνια εξορίας στη Μαδρίτη. Πρόκειται για έναν συγγραφέα χωρίς έμπνευση πλέον, τον οποίο συντροφεύουν μια οφθαλμίατρος, ένας νεόπλουτος λάτρης της λογοτεχνίας, ένας άλλοτε σπουδαίος ζωγράφος που έχει καταντήσει αλκοολικός και ένας μηχανικός, ο οποίος όμως δουλεύει ως ανειδίκευτος εργάτης. Η ζεστή νύχτα θερμαίνει και το κλίμα της παρέας, η οποία τραγουδά, χορεύει, θυμάται τα παλιά και αρχίζει σιγά σιγά να ξεθάβει μυστικά και να ξεσκεπάζει ψέματα.

Επιστροφή στην Ιθάκη - εικόνα 2

Το σενάριο των Λοράν Καντέ και Λεονάρδο Παδούρα, του διάσημου Κουβανού λογοτέχνη («Αντιός Χέμινγουεϊ») που είχε επιμεληθεί τη σεναριακή συνοχή του «7 Μέρες στην Αβάνα», είναι αναγκαστικά (;) δομημένο πάνω σε μια θεατρικής λογικής δραματουργία, την οποία δεν μπορεί να σπάσει το δυναμικό μοντάζ. Εξαιρετικοί ως σύνολο, οι ηθοποιοί γεμίζουν με γλυκόπικρη νοσταλγία τους ρόλους τους, οι οποίοι αναπολούν μια εποχή σοσιαλιστικών προσδοκιών και προσωπικής ευτυχίας, που πέρασε ανεπιστρεπτί.

Ο Καντέ παρακολουθεί την εξομολόγησή τους με τρυφερή διάθεση, αλλά μοιά­ζει περισσότερο με μάρτυρα των ιστοριών τους και λιγότερο με πραγματικό κινηματογραφικό συνένοχο. Γι’ αυτό και ρισκάρει ελάχιστα στην ανάπτυξή τους ή στον τρόπο με τον οποίο ξεγυμνώνει τους χαρακτήρες του, τους οποίους αναμφίβολα αγαπά, δεν αποφεύγει όμως να τους «μιλά» με διδακτισμό και συγκατάβαση.

Γαλλία. 2014. Διάρκεια: 95΄. Διανομή: STRADA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Επιστροφή στην Ιθάκη

Retour a Ithaque
2
  • Δραματική
  • 2014
  • Διάρκεια: 95 '
  • Λοράν Καντέ

Ένα ζεστό απόγευμα, πέντε φίλοι μαζεύονται σε μια ταράτσα της Αβάνας για να γιορτάσουν την επιστροφή ενός απ’ αυτούς ύστερα από 16 χρόνια εξορίας στη Μαδρίτη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αυτές είναι οι ελληνικές ταινίες του 66ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Όλες οι εγχώριες παραγωγές που πρόκειται να κάνουν πρεμιέρα στην προσεχή διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/10/2025

"Ορατότης Μηδέν" και το ελληνικό σινεμά σε μόνιμη κατάσταση αβεβαιότητας

Στο κατάμεστο Άστορ οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας σκιαγράφησαν αναλυτικά τα όσα συμβαίνουν τελευταία στον εγχώριο κινηματογραφικό χώρο.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 16 Οκτωβρίου.

Η επανέκδοση που κάνει πρεμιέρα στα σινεμά

Μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών που έκανε τομή στο γαλλικό σινεμά επιστρέφει στις μαρκίζες.

Ο Σωτήρης Κοντιζάς σε ρόλο πρεσβευτή του 66ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Οι φετινές δράσεις της Αγοράς θα έχουν ως ambassador τον κορυφαίο σεφ.

Ένα Απλό Ατύχημα

Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες για ένα ρεαλιστικό, σφιχτοδεμένο πολιτικό θρίλερ, το οποίο, παρά τους (μελο)δραματικούς περιορισμούς του, διαθέτει υποδόριο χιούμορ και μερικές ευρηματικές αφηγηματικές ιδέες. | Powered by Uber.

Μετά το Κυνήγι

Γουντιαλενικό δράμα του οποίου η ιστορία έχει ζουμί και οι χαρακτήρες του πατούν στο σήμερα, αλλά το σενάριο φλυαρεί, αφήνει αναπάντητες ερωτήσεις και παρασύρεται σε περιττές υποπλοκές. | Powered by Uber.