8 λόγοι για να αγαπήσετε τον Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο

Ο Μεξικανός δημιουργός επιστρέφει πανηγυρικά στον δεξιοτεχνικό, αλληγορικό του τρόμο με το φιλμ «Πορφυρός Λόφος» που κυκλοφορεί την Πέμπτη 22/10. Αυτή, όμως, είναι μόνο μια καλλιτεχνική πλευρά του πολυσχιδούς Ντελ Τόρο...

8 λόγοι για να αγαπήσετε τον Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο

Ο Μεξικανός δημιουργός επιστρέφει πανηγυρικά στον δεξιοτεχνικό, αλληγορικό του τρόμο με το φιλμ «Πορφυρός Λόφος» που κυκλοφορεί στις αίθουσες την Πέμπτη 22/10. Αυτή, όμως, είναι μόνο μια καλλιτεχνική πλευρά του πολυσχιδούς Ντελ Τόρο. Μπήκαμε στο ακούραστο καλλιτεχνικό μυαλό του και βρήκαμε οκτώ ακόμη «διαστάσεις»...

1.Que Viva Mexico!

8 λόγοι για να αγαπήσετε τον Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο - εικόνα 1

Ο 50χρονος σκηνοθέτης και οι συμπατριώτες του Αλφόνσο Κουαρόν και Αλεχάντρο Ινιαρίτου (γνωστοί και ως The Three Amigos) συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς αλληλεγγύης, σπάνιους στο σκληρό κόσμο του Χόλιγουντ. Οι τρεις τους έχουν φτιάξει, εκτός από μια καλλιτεχνικά πανίσχυρη μεξικανική τριάδα, την εταιρεία παραγωγής Cha Cha Cha Films που φέρνει στις αίθουσες τα προσωπικά τους οράματα.

2.Αγαπημένο μου Χόλιγουντ

Ο Μεξικανός δημιουργός δεν έκρυψε ποτέ ότι, πέρα από τα καλλιτεχνικά του καπρίτσια, αγαπά και τις απεριόριστες δυνατότητες που του δίνουν τα μεγάλα στούντιο για να ζωντανέψει τα όνειρά του. Από τον αντισυμβατικό υπερηρωισμό του «Hellboy» μέχρι το «Pacific Rim» (το σίκουελ βρίσκεται ήδη στα σκαριά), ο επιλεκτικός Ντελ Τόρο γνωρίζει πώς πρέπει να χειριστεί το mainstream θέαμα.

3.Σκεπτόμενος τρόμος

Το ρίγος που προκαλούν οι ταινίες του ανέκαθεν είχε νόημα και ουσία, όπως στο εμπνευσμένο ντεμπούτο του «Cronos», στη ζοφερή «Ράχη του Διαβόλου» και στον αριστουργηματικό «Λαβύρινθο του Πάνα». Ο «Πορφυρός Λόφος», το νέο φιλόδοξο εγχείρημά του στο είδους του τρόμου, δεν αποτελεί εξαίρεση, έχοντας στο σκοτεινό background του τις διαχρονικές υπαρξιακές ανησυχίες του ρομαντισμού.

4.Τηλεοπτικός βαμπιρισμός

Σιγά μην έμενε έξω ο Ντελ Τόρο από τον τηλεοπτικό οργασμό των τελευταίων χρόνων... Μαζί με τον Αμερικανό Τζακ Χόγκαν σκέφτηκαν το 2006 να γυρίσουν μια σειρά με θέμα την εξάπλωση ενός πανάρχαιου βαμπιρικού ιού στο κέντρο της Νέας Υόρκης, η οποία τελικά υλοποιήθηκε οχτώ χρόνια μετά. Η τρίτη σεζόν του «The Strain» θα προβληθεί στο κανάλι FX μέσα στο 2016.

5.Διαβασμένος στην εντέλεια

Η λογοτεχνία αποτελεί μόνιμη πηγή έμπνευσης για τα γλαφυρά κινηματογραφικά του οράματα. Μάλιστα, στο «Cabinet of Curiosities: My Notebooks, Collections and Other Obsessions», ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο που αποκαλύπτει τις πολυσυλλεκτικές επιρροές του, μαρτυρά τους αγαπημένους του συγγραφείς. Οι δεξιοτέχνες της λογοτεχνίας του φανταστικού Χ.Φ. Λάβκραφτ, Μέρι Σέλεϊ, Άρθουρ Μάχεν και Στίβεν Κινγκ είναι μερικοί από αυτούς...

6.Στη γραμμή παραγωγής

Ο πάτερ φαμίλιας της λάτιν σκηνής έχει βάλει το θαυματουργό χεράκι του ως παραγωγός σε αρκετές ταινίες την τελευταία πενταετία: Από το εξαιρετικό animation «Το Βιβλίο της Ζωής» του Χόρχε Γκουτιέρεζ μέχρι ταινίες τρόμου λατινοαμερικανικών ταλέντων («Mama», «Rabia»), αλλά και straight μεξικανικών δραμάτων όπως το «La Delgada Línea Amarilla» του Σέλσο Γκαρσία.

7.Οι σινεφίλ αγάπες

Ο 50χρονος βιρτουόζος ποτέ του δεν έκρυψε την αγάπη του για το καλλιτεχνικό σινεμά. Στη λίστα με τις αγαπημένες ταινίες του όλων των εποχών βρίσκουμε από την ονειρική υπαρξιακή περιπλάνηση του «8 ½» του Φεντερίκο Φελίνι και το εικαστικό αριστούργημα «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» του Ζαν Κοκτό μέχρι το πρωτοπόρο «Los Olvidados» του Λουίς Μπουνιουέλ.

8.Καθολική Έμπνευση

8 λόγοι για να αγαπήσετε τον Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο - εικόνα 2

Το αυστηρό καθολικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ενηλικιώθηκε έχει επηρεάσει βαθιά το κινηματογραφικό του έργο, το οποίο είναι γεμάτο θρησκευτικά σύμβολα. Αυτή που ουσιαστικά μεγάλωσε τον Μεξικανό σκηνοθέτη ήταν η φανατικά πιστή γιαγιά του, η οποία τον πήγαινε συχνά στην εκκλησία. Μάλιστα, όπως έχει γίνει γνωστό, η οικογένειά του τον «κουβάλησε» δύο φορές σε εξορκισμό. Tσάμπα ο κόπος…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.