72ο Φεστιβάλ Βενετίας: Με σταρ, Έβερεστ και... Ορέστεια!

Η παρουσία του Γιώργου Ζώη με το «Interruption» στο φετινό χορταστικό Φεστιβάλ Βενετίας, το οποίο πραγματοποιείται μεταξύ 2 και 12/9, μας γεμίζει ελπίδες για άλλη μία μεγάλη διάκριση του ελληνικού σινεμά.

72ο Φεστιβάλ Βενετίας: Με σταρ, Έβερεστ και... Ορέστεια!

Η παρουσία του Γιώργου Ζώη με το «Interruption» στο φετινό χορταστικό Φεστιβάλ Βενετίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 2 και 12/9, μας γεμίζει ελπίδες για άλλη μία μεγάλη διάκριση του ελληνικού σινεμά.

72ο Φεστιβάλ Βενετίας: Με σταρ, Έβερεστ και... Ορέστεια! - εικόνα 1
Γιώργος Ζώης

Οι δύο μικρού μήκους ταινίες του Γιώργου Ζώη, το «Casus Belli» και οι «Τίτλοι Τέλους», είχαν ταξιδέψει το 2010 και το 2012 αντίστοιχα στην αρχαιότερη κινηματογραφική διοργάνωση στον κόσμο. Τώρα είναι η σειρά του πρώτου μεγάλου μήκους φιλμ του να βρεθεί στο Φεστιβάλ Βενετίας. Το «Interruption» του Έλληνα σκηνοθέτη είναι εμπνευσμένο από ένα αληθινό γεγονός που συνέβη το 2002 σε θέατρο της Μόσχας, όπου εισέβαλαν πενήντα οπλισμένοι Τσετσένοι κρατώντας ομήρους κοινό και ηθοποιούς. Κάποιοι θεατές πίστεψαν ότι η εμφάνιση των ενόπλων ήταν μέρος της παράστασης, καθώς αδυνατούσαν να συλλάβουν τα λεπτά όρια μεταξύ πραγματικότητας και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Ο Γιώργος Ζώης μεταφέρει αυτήν την ιστορία στη χώρα μας, σε μια παράσταση της «Ορέστειας» που ανεβαίνει σε ελληνικό θέατρο. Λίγο μετά την είσοδο του κοινού μια ομάδα αγοριών και κοριτσιών με όπλα στα χέρια ανεβαίνει στη σκηνή, ζητά συγγνώ­μη για τη διακοπή και προσκαλεί όσους θεατές θέλουν να ανεβούν να παίξουν μαζί τους. Το «Interruption» κάνει πρεμιέρα στο παραδοσιακά ανταγωνιστικό τμήμα Ορίζοντες και διεκδικεί άλλη μία σημαντική διάκριση για το οικονομικά χειμαζόμενο­ ελληνικό σινεμά. Να δούμε πόσους άθλους πρέπει να κάνει ακόμη η εγχώρια κινηματογραφία για να της δοθούν η μίνιμουμ κρατική στήριξη και μια στοιχειώδης χρηματοδότηση...

Απόβαση σταρ στη Μόστρα

72ο Φεστιβάλ Βενετίας: Με σταρ, Έβερεστ και... Ορέστεια! - εικόνα 2

Από τις 2 μέχρι τις 12/9 το διεθνές κινηματογραφικό ενδιαφέρον θα είναι στραμμένο στο πανέμορφο νησάκι του Λίντο όπου γίνεται το φεστιβάλ. Η φετινή διοργάνωση σηκώνει αυλαία με τις καλύτερες προϋποθέσεις. ταινία έναρξης είναι το «Everest» του Ισλανδού σκηνοθέτη Μπαλτάσαρ Κορμακούρ, ο οποίος έχει μετακομίσει στο Χόλιγουντ εδώ και αρκετό καιρό­.

Τζέικ Τζίλεγχαλ, Σαμ Γουόρθινγκτον, Τζος Μπρόλιν και Κίρα Νάιτλι πρωταγωνιστούν στην περιπέτειά του, η οποία βασίζεται σε μια τραγωδία που συνέβη στη μυθική βουνοκορφή το 1996. Στο εκτός συναγωνισμού πρόγραμμα κάνει πρεμιέρα και η «Ανίερη Συμμαχία» του Σκοτ Κούπερ, στην οποία ο Τζόνι Ντεπ ερμηνεύει τον Βοστονέζο κακοποιό Γουίτι Μπάλγκερ, πληροφοριοδότη του FBI κατά τα ’70s-’80s, με τον Αμερικανό σταρ να φιλοδοξεί σε ένα δυνατό ερμηνευτικό comeback έπειτα από μακροχρόνιο ντεφορμάρισμα.

Μετά την ολική οσκαρική επαναφορά του με το «Birdman» ο αναγεννημένος Μάικλ Κίτον θα βρεθεί στη Βενετία, δίπλα στους Μαρκ Ράφαλο και Ρέιτσελ ΜακΆνταμς, ως πρωταγωνιστής στο «Spotlight», το δράμα του Τομ ΜακΚάρθι­ για μια ομάδα ρεπόρτερ της «Boston Globe» που πήγε κόντρα σε θεούς και δαίμονες με σκοπό να αποκαλύψει ένα σκάνδαλο παιδικής κακοποίησης από καθολικούς ιερωμένους.

Στο ­Διαγωνιστικό Τμήμα, τώρα, ο σκηνοθέτης της αριστουργηματικής πρώτης σεζόν του «True detective» Κάρι Φουκουνάγκα μεταφέρει στην οθόνη το μυθιστόρημα «Θηρία χωρίς πατρίδα» του Νιγηριανού Ουζοντίνμα Ιγουεάλα, με πρωταγωνιστή ένα παιδί από την Αφρική που εκπαιδεύεται για να γίνει αδίστακτος πολεμιστής. Τέλος, το «Danish Girl» του Τομ Χούπερ («Ο Λόγος του Βασιλιά») αφηγείται τη συγκλονιστική ιστορία της πρώτης τρανσέξουαλ, της Λίλι Έλμπε, με τον πρωταγωνιστή Έντι Ρεντμέιν να βάζει πλώρη για το δεύτερο σερί Όσκαρ ερμηνείας.

Καλλιτεχνική αφρόκρεμα

72ο Φεστιβάλ Βενετίας: Με σταρ, Έβερεστ και... Ορέστεια! - εικόνα 3
«Francofonia»

Μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου art σινεμά έχουν ήδη βγάλει εισιτήριο για τη Βενετία. Έξι χρόνια μετά το βισκοντικό κομψοτέχνημα «Είμαι ο Έρωτας» ο Λούκα Γκουαντανίνο παρουσιάζει το «A Bigger Splash», μια διασκευή της «Πισίνας» του Ζακ Ντερέ, με πρωταγωνιστές τους Τίλντα Σουίντον, Ντακότα Τζόνσον και Ρέιφ Φάινς.

Ακόμη το «The Clan» του Αργεντινού γνωστού σκηνοθέτη Πάμπλο Τραπέρο αφηγείται τη σκοτεινή ιστορία μιας οικογένειας που απήγαγε και σκότωνε τους γείτονές της κατά τη δεκαετία του 1980 στο Μπουένος Άιρες. «Francofonia» λέγεται το αινιγματικό φιλμ του Αλεξάντερ Σοκούροφ («Ρώσικη Κιβωτός») που κάνει πρεμιέρα στη Βενετία, ενώ το θρίλερ «11 Μinutes» φέρνει τον πάντα προκλητικό Πολωνό Γέρζι Σκολιμόφσκι και πάλι στο προσκήνιο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 23/5

Άντονι Χόπκινς, Ράσελ Κρόου και Ράιαν Ρέινολντς προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/05/2024

Αποχαιρετήστε τον Γιούργκεν Κλοπ με αυτό το must ντοκιμαντέρ

Οι άνθρωποι δούλεψαν στενά με τον σπουδαίο προπονητή της Λίβερπουλ μιλούν στα πέντε επεισόδια του "Jürgen".

77ο Φεστιβάλ Καννών: Ο Λάνθιμος διηγείται κατασκότεινες "Ιστορίες Καλοσύνης"

Επιστροφή στην εποχή του "Κυνόδοντα" και των "Άλπεων" για τον Έλληνα σκηνοθέτη, ο οποίος αν και εντυπωσιάζει με τη γεμάτη αυτοπεποίθηση δεξιοτεχνία του, κινδυνεύει να χάσει πολλούς από τους όψιμους θαυμαστές του.

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.