10 ταινίες που θα δούμε στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας

Το «α» σας αποκαλύπτει τους πρώτους τίτλους του αθηναϊκού κινηματογραφικού φεστιβάλ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 23/9 μέχρι και τις 4/10 στις αίθουσες Δαναός, Odeon Όπερα, Ιντεάλ και Ταινιοθήκη.

10 ταινίες που θα δούμε στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας

Το «α» σας αποκαλύπτει τους πρώτους τίτλους του αθηναϊκού κινηματογραφικού φεστιβάλ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 16 μέχρι και τις 27/9 στις αίθουσες Δαναός, Odeon Όπερα, Ιντεάλ και Ταινιοθήκη.

10 ταινίες που θα δούμε στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας - εικόνα 1
«45 Χρόνια»

Κάτι παραπάνω από ένας μήνας έμεινε­ μέχρι την έναρξη του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. Και μέσα στη ραστώνη του αθηναϊκού Δεκαπενταύγουστου το «α» κατάφερε να ξετρυπώσει μια πρώτη δεκάδα ταινιών τις οποίες θα δούμε στο φθινοπωρινό σινεφίλ δωδεκαήμερο (23/9 - 4/10). Είστε έτοιμοι για μεγάλες αποκαλύψεις;

Κάνες, Βερολίνο αλλά και... Τσακ Νόρις

10 ταινίες που θα δούμε στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας - εικόνα 2
«Nasty Baby»

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Δύο ταινίες που προβλήθηκαν στην ψαγμένη Εβδομάδα Κριτικής του περασμένου Φεστιβάλ Κανών βρίσκονται στο Δια­γωνιστικό Τμήμα των φετινών Νυχτών Πρεμιέρας. Η πρώτη έρχεται από τον Καναδά κι έχει τον τίτλο Sleeping Giant. Πρόκειται για ένα ανήλικο δράμα με πρωταγωνιστή τον έφηβο Άνταμ, ο οποίος κάνει διακοπές στη λίμνη­ Σουπίριορ και προσπαθεί μαζί με δύο συνομήλικούς του να ξεπεράσει το σκόπελο της ενηλικίωσης.

Η δεύτερη είναι η γαλλο-παλαιστινιακή μαύρη κωμωδία Degrade των πρωτοεμφανιζόμενων Αράμπ και Τάρζαν Νασέρ. Το φιλμ μάς μεταφέρει σε ένα ­ινστιτούτο ομορφιάς στη φλεγόμενη Λωρίδα της Γάζας, όπου μια ομάδα γυναικών προσπαθεί να κρυφτεί από τον παραλογισμό της βίας.

10 ταινίες που θα δούμε στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας - εικόνα 3
«The Brand New Testament»

Στο πολυσυλλεκτικό τμήμα του Πανοράματος, τώρα, θα δούμε το Nasty Baby του Χιλιανού Σεμπαστιάν Σίλβα. Η Αμερικανίδα σταρ Κρίστεν Γουίγκ ερμηνεύει τη φίλη ενός γκέι ζευγαριού που αναλαμβάνει να κυο­φορήσει το παιδί τους, σε ένα γλυκόπικρο δράμα που κέρδισε­ το Teddy Award στο Βερολίνο.

Με τις καλύτερες συστάσεις έρχεται από τη γερμανική πρωτεύουσα και το 45 Χρόνια του Άντριου Χέι, το οποίο κάνει πρεμιέρα στο αθηναϊκό φεστιβάλ. Το πολυεπίπεδο δράμα αφηγείται την υπόκωφη υπαρξιακή έκρηξη που συντελείται στη σχέση ενός ηλικιωμένου ζευγαριού, όταν έπειτα από δεκαετίες ανασύρεται το πτώμα της πρώτης αρραβωνιαστικιάς του Τζεφ. το πρωταγωνιστικό δίδυμο Σάρλοτ Ράμπλινγκ - Τομ Κόρτνεϊ πήρε δικαίως από μία ερμηνευτική Άρκτο στο περασμένο Βερολίνο.

Πρεμιέρα κάνει όμως και το El Club που Πάμπλο Λαρέν («No»), το οποίο, εκτός από το Βραβείο της Επιτροπής στην Μπερλινάλε, ξεσήκωσε και μια μεγάλη συζήτηση πάνω στα μύχια μυστικά της καθολικής εκκλησίας. Ακόμη στις Νύχτες Πρεμιέ­ρας θα δούμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και την αντισυμβατική βελγική κωμωδία The Brand New Testament του Ζακό βαν Ντορμέλ, στην οποία ο θεός έχει πάρει τη μορφή ενός μικροαστού που ζει στις Βριξέλες με την κόρη του Έα!

10 ταινίες που θα δούμε στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας - εικόνα 4
«Chuck Norris VS Communism»

Στο δραστήριο τμήμα του Ντοκιμαντέρ, πάλι, προβάλλεται το Chuck Norris VS Communism της Ιλίνκα Καλουγκαρεάνου, που περιγράφει μια απίθανη ­αληθινή ιστορία από τη Ρουμανία του Τσαουσέσκου. Μια γυναίκα ανέλαβε να μεταγλωττίσει παράνομα απαγορευμένες αμερικανικές βιντεοκασέτες στα ’80s, με τη φωνή της να ταυτίζεται τελικά –άθελά της– με την αντίσταση ενάντια στο καθεστώς.

Ελληνικό σινεμά και μια δεκάωρη προβολή

10 ταινίες που θα δούμε στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας - εικόνα 5
«El Club»

Για άλλη μία χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέ­ρας δείχνει ότι η σχέση του με το ελληνικό σινεμά δυναμώνει συνεχώς. Πρώτα από όλα, το ­Διαγωνιστικό Τμήμα Μικρού Μήκους παρουσιάζει τα ταλέντα της εγχώριας σκηνής, ενώ το νεοσύστατο Athens Film Lab δίνει την ευκαιρία σε νέους δημιουργούς να ανακαλύψουν τα τεχνικά, φεστιβαλικά κι εμπορικά μυστικά του χώρου.

Επίσης το νέο φιλμ του Άγγελου Φραντζή Σύμπτωμα, ένα ιδιότυπο θρίλερ με πρωταγωνιστή ένα παράξενο πλάσμα που αναστατώνει τους λιγοστούς κατοίκους ενός νη­σιού, αποτελεί μία από τις πιο δυνατές ελληνικές παρουσίες. Νύχτες Πρεμιέρας χωρίς το τμήμα Μουσική και Φιλμ όμως δεν γίνονται...

Θα δούμε λοιπόν το My Secret World: The Story of Sarah Records, το οποίο θα μας θυμίσει την ιστορία του θρυλικού label από το Μπρίστολ που συνέβαλε τα μέγιστα στην ακμή της βρετανικής indie μουσικής. Τέλος, η προβολή του σχεδόν δεκάωρου συγκλονιστικού ντοκιμαντέρ Shoah στην Ταινιοθήκη σίγουρα αποτελεί το σινεφίλ event της διοργάνωσης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 23/5

Άντονι Χόπκινς, Ράσελ Κρόου και Ράιαν Ρέινολντς προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/05/2024

Αποχαιρετήστε τον Γιούργκεν Κλοπ με αυτό το must ντοκιμαντέρ

Οι άνθρωποι δούλεψαν στενά με τον σπουδαίο προπονητή της Λίβερπουλ μιλούν στα πέντε επεισόδια του "Jürgen".

77ο Φεστιβάλ Καννών: Ο Λάνθιμος διηγείται κατασκότεινες "Ιστορίες Καλοσύνης"

Επιστροφή στην εποχή του "Κυνόδοντα" και των "Άλπεων" για τον Έλληνα σκηνοθέτη, ο οποίος αν και εντυπωσιάζει με τη γεμάτη αυτοπεποίθηση δεξιοτεχνία του, κινδυνεύει να χάσει πολλούς από τους όψιμους θαυμαστές του.

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.