Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τορόντο 2015: Τα φετινά οσκαρικά φαβορί αποκαλύπτονται

Η καναδική διοργάνωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 10-20/9, αποκάλυψε τις πρώτες ταινίες του προγράμματός της, που αναμένεται να είναι ένα από τα πιο δυνατά της δεκαετίας.

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τορόντο 2015: Τα φετινά οσκαρικά φαβορί αποκαλύπτονται

Η καναδική διοργάνωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 10-20/9, αποκάλυψε τις πρώτες ταινίες του προγράμματός της, που αναμένεται να είναι ένα από τα πιο δυνατά της δεκαετίας. Ρίντλεϊ Σκοτ, Στίβεν Φρίαρς, Ζαν-Μαρκ Βαλέ και Μάικλ Μουρ δίνουν το «παρών» στο κορυφαίο φεστιβάλ.

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τορόντο 2015: Τα φετινά οσκαρικά φαβορί αποκαλύπτονται - εικόνα 1

Όταν πριν από 39 χρόνια το φιλήσυχο καναδικό Τορόντο αποφάσιζε να αποκτήσει το δικό του κινηματογραφικό φεστιβάλ, κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή γεγονότα. Οι διοργανωτές κατάφεραν χρονιά με τη χρονιά να γιγαντώσουν το event τους. Το πρώτο και σημαντικότερο που έκαναν ήταν να βάλουν από την αρχή στο παιχνίδι το κοινό.
Έτσι, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές ανταγωνιστικές του διοργανώσεις, το Τορόντο δεν έχει κάποια κριτική επιτροπή που αποφασίζει για τις καλύτερες ταινίες παρά μόνο βραβεία κοινού. Μάλιστα, το μεγαλύτερο από αυτά, το People’s Choice Award, θεωρείται πλέον οσκαρικός οιωνός, καθώς την τελευταία επταετία έχει μαντέψει τρεις φορές τον νικητή.

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τορόντο 2015: Τα φετινά οσκαρικά φαβορί αποκαλύπτονται - εικόνα 2
«The Danish Girl»

Το άλλο χαρακτηριστικό του Τορόντο είναι το πολυσυλλεκτικό και πλούσιο πρόγραμμά του. Σίγουρα το ότι συμπεριλαμβάνει στις προβολές του χολιγουντιανές παραγωγές που πάνε καρφί για αγαλματίδιο του δίνει μια ξεχωριστή θέση στο φεστιβαλικό κύκλωμα. Δεν αρκείται όμως σε αυτό. Παρουσιάζοντας πάνω από 400 ταινίες σε κάθε του διοργάνωση, καταφέρνει να χωρέσει στο λουκούλλειο κινηματογραφικό του μενού επιλογές από τα φεστιβάλ των Κανών, της Βενετίας και του Σάντανς, ένα πανόραμα του καναδικού κινηματογράφου, σινεμά με πολιτικές αιχμές αλλά και art προτάσεις από ολόκληρο τον πλανήτη.

Το φετινό Φεστιβάλ του Τορόντο (10-20/9) ανακοίνωσε την πρώτη φουρνιά του προγράμματός του, που μπορεί να προκαλέσει... λιποθυμικό επεισόδιο στους ορκισμένους σινεφίλ. Οι σούπερ επιστροφές των Ρίντλεϊ Σκοτ, Τομ Χούπερ, Στίβεν Φρίαρς και Μάικλ Μουρ και η ισχυρή παρουσία από χολιγουντιανές ντίβες μάς προετοιμάζουν για μία από τις πιο δυνατές διοργανώσεις των τελευταίων χρόνων.

Ταινίες έτοιμες για Όσκαρ

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τορόντο 2015: Τα φετινά οσκαρικά φαβορί αποκαλύπτονται - εικόνα 3
«Demolition»

Ο Καναδός Ζαν-Μαρκ Βαλέ του «Dallas Buyers Club» είναι αυτός που σηκώνει την αυλαία του φετινού φεστιβάλ με το ολοκαίνουργιο «Demolition». Ο Τζέικ Τζίλεγχαλ ερμηνεύει έναν επιτυχημένο τραπεζικό που αδυνατεί να διαχειριστεί το θάνατο της γυναίκας του σε τροχαίο. Όταν ο δημιουργός των «Blade Runner» και «Άλιεν» Ρίντλεϊ Σκοτ αποφασίζει να γυρίσει μια περιπέτεια επιβίωσης που διαδραματίζεται στον Άρη, δεν μπορείς παρά να αγωνιάς για το αποτέλεσμα.

Η «Διά­σωση» («The Martian»), που περιγράφει την προσπάθεια του αποκομμένου αστροναύτη Μαρκ Γουότνι να κρατηθεί στη ζωή στον αφιλόξενο πλανήτη, δεν είναι απίθανο να φέρει τον πρωταγωνιστή της Ματ Ντέι­μον και πάλι σε οσκαρική τροχιά. Ο Βρετανός Τομ Χούπερ του «Λόγου του Βασιλιά», από την άλλη, μεταφέρει στην οθόνη με το «The Danish Girl» μια συγκλονιστική προπολεμική ιστορία, αυτήν της Λίλι Έλμπε. Ο Έντι Ρεντμέιν ερμηνεύει την πρωτοπόρα Δανέζα τρανσέξουαλ και φιλοδοξεί να κερδίσει ένα δεύτερο Όσκαρ α΄ αντρικού ρόλου στη σειρά, επαναλαμβάνοντας έτσι το θρίαμβο του Τομ Χανκς στα ’90s.

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τορόντο 2015: Τα φετινά οσκαρικά φαβορί αποκαλύπτονται - εικόνα 4
«Stonewall»

Ο Γερμανός μπλοκμπαστεράς Ρόναλντ Έμεριχ («Ημέρα Ανεξαρτησίας», «2012») αφήνει για λίγο στην άκρη τις ταινίες καταστροφής και μας μεταφέρει με το «Stonewall» στην περίφημη νεοϋορκέζικη εξέγερση της γκέι κοινότητας το 1969, η οποία αποτέλεσε την απαρχή του LGBT ακτιβισμού. Από την άλλη, ο Βρετανός γνωστός σκηνοθέτης Στίβεν Φρίαρς αφηγείται την άνοδο και την πτώση του διάσημου ποδηλάτη­ Λανς Άρμστρονγκ στο «The Program». Επίσης αρκετοί­ περιμένουν τη διπλή γκανγκστερική ερμηνεία του Τομ Χάρντι στο «Legend» του Μπράιαν Χελγκελάντ, η οποία ίσως του χαρίσει την πρώτη του οσκαρική υποψηφιότητα.

Γυναικοκρατούμενο Τορόντο

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τορόντο 2015: Τα φετινά οσκαρικά φαβορί αποκαλύπτονται - εικόνα 5
«The Program»

Μια σειρά από γνωστές χολιγουντιανές σταρ θα βρεθούν με πάνω από μία ταινίες στο φεστιβάλ τον Σεπτέμβριο. Πρώτη και καλύτερη η περσινή­ οσκαρική θριαμβεύτρια Τζούλιαν Μουρ, που ταξιδεύει στο Τορόντο με τρία φιλμ! Το βασισμένο σε πραγματική ιστορία «Freeheld» του ανεξάρτητου Πίτερ Σολέτ θεωρείται το πιο δυνατό της οσκαρικό χαρτί. Σε αυτό ερμηνεύει την καρκινοπαθή αστυνομικό Λορέλ Χέστερ, που έδωσε μεγάλο δικαστικό αγώνα για να κατοχυρώσει νομικά τη σχέση με τη σύντροφό της Στέισι Αντρέ.

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τορόντο 2015: Τα φετινά οσκαρικά φαβορί αποκαλύπτονται - εικόνα 6
«The Martian»

Η δεύτερη συμμετοχή της είναι στο πολυαναμενόμενο «Black Mass» δίπλα στον Τζόνι Ντεπ, που ερμηνεύει τον Βοστονέζο κακοποιό Γουίτι Μπάλγκερ, ο οποίος έγινε πληροφοριοδότης του FBI στα ’70s και τα ’80s. Τέλος, εμφανίζεται και στην καινούργια κομεντί της Ρεμπέκα Μίλερ («Οι Κρυφές Ζωές της κυρίας Λι») «Maggie’s Plan». Παρότι έχει κλείσει τα 70, η Έλεν Μίρεν συνεχίζει ακάθεκτη τις εμφανίσεις της σε πρωτοκλασάτες παραγωγές, όπως το αντιμακαρθικό «Trumbo» και η πολεμική περιπέτεια «Eye in the Sky».

Η Ρέιτσελ Βάις βρίσκεται και αυτή με δύο ταινίες στις αποσκευές της, οι οποίες έκαναν πρεμιέρα στις Κάνες τον Μάιο και τώρα προβάλλονται στο Τορόντο. Πρόκειται για τον βραβευμένο «Αστακό» του δικού μας Γιώργου Λάνθιμου και το «Youth» του Ιταλού αγαπημένου σκηνοθέτη Πάολο Σορεντίνο («Η Τέλεια Ομορφιά»). Στην καναδική πόλη θα βρεθούν ακόμη αρκετές ταινίες που θα έχουν έρθει με απευθείας πτήση από την Κρουαζέτ, όπως ο κάτοχος του Χρυσού Φοίνικα «Dheepan» του Ζακ Οντιάρ και το «Sicario» του Καναδού Ντενίς Βιλνέβ.

3 ταινίες που μιλούν πολιτικά

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τορόντο 2015: Τα φετινά οσκαρικά φαβορί αποκαλύπτονται - εικόνα 7

Where To Invade Next
Όλοι αναρωτιόμασταν πού χάθηκε ο Μάικλ Μουρ... Να που ο 60χρονος Αμερικανός προβοκάτορας επιστρέφει έπειτα από έξι χρόνια στην ενεργό δράση με ένα μυστηριώδες ντοκιμαντέρ: εισέβαλε μυστικά σε διάφορες χώρες, διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο το αμερικανικό Πεντάγωνο!

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τορόντο 2015: Τα φετινά οσκαρικά φαβορί αποκαλύπτονται - εικόνα 8

Trumbo
Οι μακαρθικές διώξεις αποτελούν ακόμη ανοιχτή πληγή για το Χόλιγουντ. Το βιογραφικό δράμα του Τζέι Ρόουτς μιλά για τον σεναριογράφο Ντάλτον Τράμπο, που μπήκε στη μαύρη λίστα μετά το χαρακτηρισμό του ως κομουνιστή. Ο Μπράιν Κράνστον του «Breaking Bad» στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τορόντο 2015: Τα φετινά οσκαρικά φαβορί αποκαλύπτονται - εικόνα 9

The Idol
Ο Χανί Αμπού Ασάντ είχε ξαφνιάσει ευχάριστα τη διεθνή κινηματογραφική κοινότητα πριν από δύο χρόνια με τον οσκαρικό «Ομάρ». Τώρα ο Παλαιστίνιος σκηνοθέτης μεταφέρει την αληθινή ιστορία ενός παιδιού από τη Γάζα που έκανε τα αδύνατα δυνατά για να συμμετάσχει στο «Arab Idol».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 23/5

Άντονι Χόπκινς, Ράσελ Κρόου και Ράιαν Ρέινολντς προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/05/2024

Αποχαιρετήστε τον Γιούργκεν Κλοπ με αυτό το must ντοκιμαντέρ

Οι άνθρωποι δούλεψαν στενά με τον σπουδαίο προπονητή της Λίβερπουλ μιλούν στα πέντε επεισόδια του "Jürgen".

77ο Φεστιβάλ Καννών: Ο Λάνθιμος διηγείται κατασκότεινες "Ιστορίες Καλοσύνης"

Επιστροφή στην εποχή του "Κυνόδοντα" και των "Άλπεων" για τον Έλληνα σκηνοθέτη, ο οποίος αν και εντυπωσιάζει με τη γεμάτη αυτοπεποίθηση δεξιοτεχνία του, κινδυνεύει να χάσει πολλούς από τους όψιμους θαυμαστές του.

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.