Με τον Μπαμπά ή τη Μαμά;

2

Ο «Πόλεμος των Ρόουζ» αλά γαλλικά είναι αστείος και σαρκαστικά πικρός, ολοκληρώνεται όμως με μια άνευ όρων παράδοση στην πιο αταίριαστη κομφορμιστική λύση.

Με τον Μπαμπά ή τη Μαμά;

Η Φλοράνς και ο Βενσάν είναι το τέλειο παντρεμένο ζευγάρι, δυο επιτυχημένοι επαγγελματίες και γονείς τριών παιδιών. Από τη στιγμή που θα αποφασίσουν, όμως, να χωρίσουν πολιτισμένα, για να μην εξελιχθεί η σχέση τους σε παγωμένη ρουτίνα, μια ανελέητη διαμάχη θα ξεκινήσει μεταξύ τους, καθώς κανείς δεν θέλει να αναλάβει την επιμέλεια των παιδιών. Ο «Πόλεμος των Ρόουζ» αλά γαλλικά είναι αστείος και σαρκαστικά πικρός, ολοκληρώνεται όμως με μια άνευ όρων παράδοση στην πιο αταίριαστη κομφορμιστική λύση.

Με τον Μπαμπά ή τη Μαμά; - εικόνα 1

Tι είναι αυτό που ωθεί πολλά παντρεμένα μια ολόκληρη ζωή ζευγάρια να γίνονται συχνά οι χειρότεροι εχθροί όταν χωρίζουν; Το «Με τον Μπαμπά ή τη Μαμά», η γαλλική κωμωδία των τριών εκατομμυρίων θεατών στη χώρα της, δεν έχει φυσικά την πλήρη απάντηση. Έχει όμως μια σειρά από χαριτωμένες ιδέες, οι οποίες ξεπερνούν την απλοϊκή δικαιολογία του εγωισμού και θίγουν θέματα όπως αυτό της επαγγελματικής καριέρας, για παράδειγμα.

Οι Ματιέ Ντελαπόρτ και Αλεξαντρ ντε λα Πατελιέρ, σεναριογράφοι επιτυχιών όπως οι «22 Σφαίρες» και το «Για Όλα Φταίει τ’ Όνομά σου», θέτουν βέβαια το όλο ζήτημα πολύ πιο σφαιρικά και με σαφώς αστεία πρόθεση: Η Φλοράνς και ο Βενσάν είναι το τέλειο παντρεμένο ζευγάρι, επιτυχημένοι επαγγελματίες (αυτός γυναικολόγος κι εκείνη μηχανικός) και γονείς τριών παιδιών. Ακόμη και οι καλύτεροι φίλοι τους θα αιφνιδιαστούν, όμως, όταν μάθουν πως αποφάσισαν να χωρίσουν πολιτισμένα, προτού η ιδανική σχέση τους εξελιχθεί σε ρουτίνα. Κι ενώ το θέμα της κηδεμονίας των παιδιών εκκρεμεί, η κίνηση του Βενσάν να συνάψει ερωτική σχέση με μια συνάδελφό του δυναμιτίζει την κατάσταση, η οποία επιδεινώνεται από μια διπλή επαγγελματική «προαγωγή». Κι οι δυο τους παίρνουν μετάθεση για το εξωτερικό, άρα ο λόγος να φορτώσουν τα παιδιά στον άλλο γίνεται επιτακτικότατος.

Με τον Μπαμπά ή τη Μαμά; - εικόνα 2

Λιγότερο επιθετικός και σαδιστικά διασκεδαστικός απ’ ό,τι ο Ντάνι ντε Βίτο στον αξεπέραστο «Πόλεμο των Ρόουζ», ο πρωτοεμφανιζόμενος Μαρτέν Μπουρμπουλόν σατιρίζει πικρά μεν, με το γάντι δε το πρότυπο της ευτυχισμένης αστικής οικογένειας. Ταυτόχρονα, οι κωμικά ακριβείς Λοράν Λαφίτ και Μαρινά Φουά οικοδομούν πειστικά δυο πρώην ταιριαστούς εραστές και νυν ανηλεείς αντιπάλους, οι οποίοι δεν διστάζουν να βασανίσουν ψυχολογικά (και ξεκαρδιστικά) τα παιδιά τους για να «εξοντώσουν» ο ένας τον άλλον.

Προτού αυτό συμβεί, όμως, η ηθικολογική προσέγγιση θα κάνει στην άκρη το μαύρο χιούμορ και θα επιβάλει μια αταίριαστα κομφορμιστική λύση, επιβεβαιώνοντας την τολμηρή, bad to the bone κινηματογραφική ευφυΐα τού –χολιγουντιανού– «Πολέμου των Ρόουζ».

Γαλλία. 2015. Διάρκεια: 85΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Με τον Μπαμπά ή τη Μαμά;

Papa ou Maman
2
  • Κωμωδία
  • 2015
  • Διάρκεια: 85 '
  • Μαρτέν Μπουρμπουλόν

Η Φλοράνς και ο Βενσάν είναι το τέλειο παντρεμένο ζευγάρι, δυο επιτυχημένοι επαγγελματίες και γονείς τριών παιδιών. Από τη στιγμή που θα αποφασίσουν, όμως, να χωρίσουν πολιτισμένα, για να μην εξελιχθεί η σχέση τους σε παγωμένη ρουτίνα, ένας ανελέητος και βρόμικος πόλεμος θα ξεκινήσει μεταξύ τους, καθώς κανείς δεν θέλει να αναλάβει την επιμέλεια των παιδιών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
01/05/2024

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.

Χωρίς "Αντιπάλους" - 5 καυτά ερωτικά τρίγωνα του σινεμά

Μια λίστα ταινιών που πρέπει να δείτε αν ακόμα δεν μπορείτε να ξεπεράσετε το throuple των Ζεντάγια - Μάικ Φάιστ - Τζος Ο’Κόνορ.

Αθηναϊκή πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ "Εμπρός: ένα ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο"

Ένα ντοκιμαντέρ της Άλκηστις Καφετζή για την αυτοδιαχείριση, τη πολυφωνία και την αντίσταση.

Τα ευρωπαϊκά βραβεία animation Emile Awards στο Animasyros 2024

Η μεγάλη γιορτή των ευρωπαϊκών βραβείων κινουμένων σχεδίων έρχεται ξανά για να βραβεύσει τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

Το ντοκιμαντέρ "Εκείνη τη μέρα" των Στρατή Βογιατζή και Δημήτρη Κούρτη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Ένα φιλμικό δοκίμιο πάνω στη σχέση ανθρώπινου και μη ανθρώπινου κόσμου με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021.

Ελληνικό box office: Οι θεατές "άνοιξαν την πόρτα"

Το θρίλερ των Unboxholics "Μην Ανοίγεις την Πόρτα" γέμισε τις αίθουσες και έκανε ρεκόρ ανοίγματος τετραημέρου, ξεπερνώντας κι αυτό της "Φόνισσας", με 81.666 θεατές.