Χιροσίμα Αγάπη μου

5

Από τα λιγοστά αγέραστα αριστουργήματα της 7ης τέχνης, ορόσημο της μοντέρνας, «ενήλικης» εποχής της.

Χιροσίμα Αγάπη μου

Μια Γαλλίδα ηθοποιός ζει στην ανοικοδομημένη Χιροσίμα έναν τρελό, σύντομο έρωτα με έναν Γιαπωνέζο αρχιτέκτονα. Ταυτόχρονα, αναπολεί στιγμές από το τραυματικό παρελθόν της, όταν είχε δεσμό μ’ έναν Γερμανό στρατιώτη στην περίοδο της Κατοχής. Η κορυφαία κινηματογραφική αποτύπωση της σχέσης προσωπικής και συλλογικής μνήμης μέσα από ένα πρωτοποριακής αφήγησης υπαρξιακό δράμα. Από τα λιγοστά αγέραστα αριστουργήματα της 7ης τέχνης, ορόσημο της μοντέρνας, "ενήλικης" εποχής της.

Αν υπάρχει κάτι από το οποίο δεν μπορούμε ποτέ να δραπετεύσουμε, αυτό δεν είναι ο εαυτός μας, αλλά η Ιστορία (μας). Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Αλέν Ρενέ ("Πέρσι στο Μαρίενμπαντ", "Ο Θείος Από την Αμερική") μας θυμίζει, όμως, πως ο εαυτός μας και η ιστορία μας δεν είναι δυο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Βασισμένος σε ένα υποψήφιο για Όσκαρ σενάριο της Μαργκερίτ Ντιράς, ο ευφυέστερος ίσως δημιουργός της 7ης τέχνης μεταφέρει την ιστορία της ανθρωπότητας πάνω σε ένα κρεβάτι, σοκάροντας την παγκόσμια κινηματογραφική κοινότητα του 1959 με ένα τόσο απλό και ταυτόχρονα πολυεπίπεδο love story: μια Γαλλίδα ηθοποιός ζει στην ανοικοδομημένη Χιροσίμα έναν τρελό, σύντομο έρωτα με έναν Γιαπωνέζο αρχιτέκτονα.

Ταυτόχρονα, αναπολεί στιγμές από το τραυματικό παρελθόν της, όταν είχε δεσμό μ’ έναν Γερμανό στρατιώτη την περίοδο της Κατοχής. Με μια πρωτοποριακή αφήγηση που καταργεί τη γραμμική χρονική εξέλιξη, τα σύνορα ιδιωτικού και συλλογικού, αλλά και τη διάκριση πραγματικού και φαντασιακού, οι Ντιράς και Ρενέ συνενώνουν το βιωμένο χρόνο με την κινηματογραφική γλώσσα, "ενηλικιώνοντάς" την ως αυτόνομη μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης. Ένα αξεπέραστο από κάθε άποψη αριστούργημα.

Α/Μ. Γαλλία. 1959. Διάρκεια: 90΄. Διανομή: STRADA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Χιροσίμα Αγάπη μου

HIROSHIMA MON AMOUR
5
  • Σινεφίλ
  • 1959
  • Διάρκεια: 91 '
  • Αλέν Ρενέ

Μια Γαλλίδα ηθοποιός ζει στην ανοικοδομημένη Χιροσίμα έναν τρελό, σύντομο έρωτα με έναν Γιαπωνέζο αρχιτέκτονα. Ταυτόχρονα, αναπολεί στιγμές από το τραυματικό παρελθόν της, όταν είχε δεσμό μ’ έναν Γερμανό στρατιώτη στην περίοδο της Κατοχής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.